Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schiphol: Duurzaam taxiën halveert brandstofverbruik van vliegtuigen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Uit onderzoek van Schiphol en sectorpartners blijkt dat duurzaam taxiën een besparing van zeker 50 procent brandstof en daarmee een aanzienlijke milieuwinst kan opleveren, doordat vliegtuigen minder uitstoten op de luchthaven. Dit meldt Schiphol.

In de haalbaarheidsstudie komt ook naar voren dat ingrijpende aanpassingen aan infrastructuur, processen en techniek nodig zijn om duurzaam taxiën de standaardprocedure op Schiphol te maken. De betrokken partijen brengen de noodzakelijke stappen in beeld die nodig zijn om ervoor te zorgen dat duurzaam taxiën voor 2030 de standaardprocedure wordt.

Schiphol heeft de studie samen met Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), KLM, Transavia, Corendon Dutch Airlines en grondafhandelaren dnata en KLM Ground Services uitgevoerd. De studie is onderdeel van het sectorplan Slim en Duurzaam en het Akkoord Duurzame Luchtvaart van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. De conclusies van het onderzoek zijn getrokken op basis van de proef met de Taxibot op de luchthaven, simulaties van volledig duurzaam taxiën op de luchthaven en input van operationele experts.

Halvering brandstofgebruik vliegtuigen

Tijdens de proef in 2020 werden middelgrote vliegtuigen naar de start- of landingsbaan gebracht door een Taxibot, een speciaal sleepvoertuig van Smart Airport Systems en ontwikkeld door Israel Aerospace Industries. Daardoor konden de vliegtuigmotoren voor het grootste deel uitblijven tijdens het taxiën. De brandstofbesparing komt hiermee uit op gemiddeld 50 procent en is afhankelijk van de baan die in gebruik is. Wanneer er bijvoorbeeld naar de Polderbaan wordt gereden, met de langste taxitijd, kan de besparing oplopen tot 65 procent.

Realisatie uiterlijk 2030

Er is ook onderzocht of de invoering van het operationele concept met duurzaam taxiën haalbaar is op Schiphol. Daarbij lag de focus op veiligheid, capaciteit, en efficiëntie op de luchthaven en de daadwerkelijke milieuwinst. Om duurzaam taxiën door te kunnen voeren als standaardprocedure op Schiphol in uiterlijk 2030 zijn er ingrijpende aanpassingen nodig aan de infrastructuur, processen en techniek. Omdat veel van de benodigde aanpassingen nieuw zijn voor de luchtvaart en Schiphol bovendien de eerste luchthaven in de wereld is die op grote schaal duurzaam taxiën wil introduceren, is naast de ontwikkeling van de techniek en infrastructuur ook tijd nodig voor de certificering en goedkeuring.

Duurzaam taxiën als standaardprocedure in 2030

Samen met de sectorpartners wordt gewerkt aan een roadmap met oplossingen en aanpassingen om duurzaam taxiën als standaardprocedure uiterlijk 2030 in te voeren op Schiphol. In het voorjaar van 2022 start een volgende proef als onderdeel van een Europees traject, het Albatross programma, waarbij er meerdere Taxibots naar Schiphol komen.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Schiphol

Lees meer: Polderbaan twee weken langer dicht door vertraging werkzaamheden 

03 januari '25 ( 9:25)

Airbus heeft leveringsdoel 2024 niet gehaald

Airbus heeft zijn leveringsdoel voor 2024 net niet gehaald. De Europese luchtvaartfabrikant wist ongeveer 760 toestellen af te leveren bij klanten, en kwam er daarmee zo'n tien te kort. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De daadwerkelijke aantallen, die op 9 januari worden bekendgemaakt, kunnen volgens de bronnen nog wel iets afwijken.

31 december '24 ( 9:20)

Dodelijkste jaar voor burgerluchtvaart

Met de recente vliegtuigongelukken in Kazachstan en Zuid-Korea is 2024 het dodelijkste jaar voor de burgerluchtvaart sinds 2018. Het aantal dodelijke slachtoffers aan boord van passagiersvliegtuigen is tot nu toe 318, zo blijkt uit gegevens van luchtvaartanalist Cirium. In 2018 vielen ruim 500 doden.

30 december '24 (10:00)

Vluchten Rotterdam en Eindhoven afgelopen weekend geannuleerd vanwege dichte mist

Meeerdere vluchten zijn vrijdag geannuleerd op Rotterdam The Hague Airport vanwege laaghangende mist. Het gaat om zeven vertrekkende vluchten en zeven binnenkomende vluchten die geschrapt moesten worden. Ook zijn enkele toestellen uitgeweken naar Schiphol.

30 december '24 ( 9:00)

Twee vliegtuigen KLM na vertrek Schiphol teruggekeerd

Twee vliegtuigen van KLM zijn zondagavond na vertrek teruggekeerd naar Schiphol. Ze kampten volgens de vliegtuigmaatschappij met technische problemen aan boord. De toestellen, twee Boeings 777, staan veilig aan de grond. Alle passagiers en bemanningsleden zijn in orde. Het is nog niet bekend wanneer en hoe de inzittenden alsnog naar hun bestemming worden gebracht.

27 december '24 (13:15)

Uitspraken RvS aanleiding om onderzoek naar natuurvergunning Schiphol te heropenen

De rechtbank in Den Haag heeft het onderzoek rondom de natuurvergunning van Schiphol heropend. Aanleiding daarvoor zijn uitspraken van de Raad van State eerder deze maand over het schuiven met stikstofruimte, het zogeheten salderen. De rechter wil nu weten wat deze uitspraken betekenen voor de lopende procedures omtrent de natuurvergunning van Schiphol.

27 december '24 ( 9:45)

NAVO-top in juni zorgt voor flink minder vluchten via Schiphol

In de dagen rond de NAVO-top in juni gaan van en naar Schiphol ongeveer een kwart minder vluchten, meldt de luchthaven. Tijdens de top in Den Haag op 24 en 25 juni worden ruim 8500 mensen verwacht en delegatieleden komen aan op Schiphol.

23 december '24 ( 9:30)

Beveiligers Schiphol vaker geconfronteerd met agressie door vloeistofregels, meldt CNV

Beveiligingspersoneel op Schiphol heeft te maken met meer agressie sinds de vloeistoffenregels voor handbagage zijn aangepast, zegt vakbond CNV na een bericht in De Telegraaf. Sinds 1 september mogen vloeistoffen in de handbagage alleen mee in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Eerder waren grotere verpakkingen ook toegestaan.

20 december '24 (11:00)

Madlener: motie over minder geluidshinder Schiphol onverstandig

De door een Kamermeerderheid gesteunde motie die oproept om geluidshinder door Schiphol volgend jaar meer te verlagen is "zeer onverstandig", vindt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat). Eerder deze maand besloot de bewindsman om de geluidsoverlast met 15 procent te laten dalen in plaats van 17 procent. Het verzoek om toch bij het oorspronkelijke doel te blijven, leidt volgens hem tot procedures en een vertraging van de plannen.

20 december '24 ( 8:53)

Schiphol en Arriva presenteren elektrische bussen voor P3 Lang Parkeren

Reizigers kunnen vanaf deze week van en naar P3 Lang Parkeren op Schiphol gebruikmaken van nieuwe elektrische bussen. Met deze voertuigen, die achttien meter lang en zero-emissie zijn, vervangt Arriva Touring de eerdere, kleinere dieselbussen. De nieuwe gelede bussen bieden passagiers meer ruimte en een duurzamere vervoersmogelijkheid. Dat meldt Schiphol.

20 december '24 ( 8:47)

Nieuwe bestemmingen van Corendon: ook voor cruisereizigers

Reisorganisatie Corendon biedt in het voorjaar en de zomer van 2025 nieuwe en vertrouwde verbindingen aan naar zonnige bestemmingen in Spanje, in Italië, in Portugal, op de Griekse eilanden, in Egypte, in Bulgarije, op Bonaire, op Curaçao, aan de Turkse Rivièra en aan de Egeïsche kust. Daarnaast is er voor cruisereizigers een nieuwe route naar Genua. Dat meldt Corendon.