Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

5 miljoen euro steun voor ontslagen KLM'ers goedgekeurd door EU

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Europees Parlement stemt in met 5 miljoen euro Europese steun voor KLM-werknemers die hun baan hebben verloren vanwege de coronacrisis. Het geld is bedoeld om ongeveer 1200 ex-werknemers om te scholen of te helpen een bedrijf te beginnen. De subsidie werd door een overgrote meerderheid van het parlement in Straatsburg goedgekeurd.

KLM had in Brussel 8,4 miljoen euro steun voor 1851 vertrekkende werknemers aangevraagd uit een speciale pot, het zogeheten Europees Fonds voor aanpassing door globalisering (EFG). Ontslagen werknemers kunnen daar een beroep op doen als zij door herstructurering van het bedrijf waar ze werkten op straat zijn komen te staan, als het bedrijf naar het buitenland verhuist bijvoorbeeld. Sinds de corona-uitbraak is het fonds ook opengesteld voor werknemers die door herstructurering vanwege de pandemie zijn ontslagen. Het geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld loopbaanadvies, een sollicitatietraining, opleiding, omscholingsbegeleiding of hulp bij de oprichting van een bedrijf te betalen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, stelde voor de steun tot 5 miljoen te beperken en het kabinet 3,4 miljoen euro te laten bijleggen. Maar dat bedrag neemt KLM voor eigen rekening, heeft de luchtvaartmaatschappij besloten. KLM krijgt al veel steun van het Rijk om de coronacrisis te doorstaan.

Alleen selecte groepje van KLM

Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) stemde voor de 5 miljoen steun. "Het is goed nieuws dat deze mensen geholpen kunnen worden dankzij het EFG. Door het coronavirus was het afgelopen jaar heel rustig op Schiphol, en verloren duizenden werknemers hun baan. Ik vraag me daarom wel af: waarom ontvangt alleen dit selecte groepje van KLM steun uit het fonds?"

Samen met vakbonden FNV en CNV heeft ze een brief gestuurd naar Schiphol-directeur Dick Benschop waarin ze wijzen op het fonds. Ze vragen waarom er niet een aanvraag is ingediend "voor de schoonmakers, de bagage-afhandelaars, de beveiliging en andere mensen die werkzaam zijn op Schiphol". "Als CEO van Schiphol draagt u verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de luchthaven", aldus de drie in de brief. "Wij nemen aan dat u zich ook verantwoordelijk voelt voor de mensen die op de luchthaven gewerkt hebben. Wij kijken dan ook reikhalzend uit naar een nieuwe aanvraag voor álle mensen die werkzaam zijn op Schiphol in samenwerking met de sociale partners."

Door: ANP

23 december '24 ( 9:30)

Beveiligers Schiphol vaker geconfronteerd met agressie door vloeistofregels, meldt CNV

Beveiligingspersoneel op Schiphol heeft te maken met meer agressie sinds de vloeistoffenregels voor handbagage zijn aangepast, zegt vakbond CNV na een bericht in De Telegraaf. Sinds 1 september mogen vloeistoffen in de handbagage alleen mee in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Eerder waren grotere verpakkingen ook toegestaan.

20 december '24 (11:00)

Madlener: motie over minder geluidshinder Schiphol onverstandig

De door een Kamermeerderheid gesteunde motie die oproept om geluidshinder door Schiphol volgend jaar meer te verlagen is "zeer onverstandig", vindt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat). Eerder deze maand besloot de bewindsman om de geluidsoverlast met 15 procent te laten dalen in plaats van 17 procent. Het verzoek om toch bij het oorspronkelijke doel te blijven, leidt volgens hem tot procedures en een vertraging van de plannen.

20 december '24 ( 8:53)

Schiphol en Arriva presenteren elektrische bussen voor P3 Lang Parkeren

Reizigers kunnen vanaf deze week van en naar P3 Lang Parkeren op Schiphol gebruikmaken van nieuwe elektrische bussen. Met deze voertuigen, die achttien meter lang en zero-emissie zijn, vervangt Arriva Touring de eerdere, kleinere dieselbussen. De nieuwe gelede bussen bieden passagiers meer ruimte en een duurzamere vervoersmogelijkheid. Dat meldt Schiphol.

20 december '24 ( 8:47)

Nieuwe bestemmingen van Corendon: ook voor cruisereizigers

Reisorganisatie Corendon biedt in het voorjaar en de zomer van 2025 nieuwe en vertrouwde verbindingen aan naar zonnige bestemmingen in Spanje, in Italië, in Portugal, op de Griekse eilanden, in Egypte, in Bulgarije, op Bonaire, op Curaçao, aan de Turkse Rivièra en aan de Egeïsche kust. Daarnaast is er voor cruisereizigers een nieuwe route naar Genua. Dat meldt Corendon.

19 december '24 (14:00)

Schiphol verwacht in kerstperiode meer drukte

Schiphol verwacht deze kerstperiode aanzienlijk meer drukte dan vorig jaar. In de vakantie vertrekken er dagelijks gemiddeld 55.000 passagiers, 2000 meer dan een jaar eerder, zo meldt de luchthaven. Komende vrijdag belooft de absolute kerstpiek te worden, met maar liefst 71.000 reizigers die op die dag hun reis beginnen.

16 december '24 (14:30)

Alle 99 op Schiphol aangehouden XR-demonstranten vrijgelaten

De 99 demonstranten van Extinction Rebellion (XR) die zaterdag werden aangehouden bij een actie achter de paspoortcontrole op Schiphol, zijn zaterdag bijna meteen weer vrijgelaten. De marechaussee meldt dat ze geen verdachten meer zijn.

16 december '24 ( 8:00)

Consumentenbond waarschuwt voor onnodig dure vliegticketwebsites

De Consumentenbond waarschuwt dat websites voor vliegtickets goedkope tickets beloven, maar vaak hoge prijzen rekenen voor bagage en stoelreserveringen. Ook geven deze sites vaak geen compleet aanbod en verstoppen ze extra kosten, stelt de belangenorganisatie voor consumenten na eigen onderzoek. Volgens de Consumentenbond doen consumenten er daarom verstandig aan vliegtickets rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te kopen.

16 december '24 ( 6:45)

Nederlandse reizigers spendeerden deze zomer vooral geld in Duitsland

Nederlandse vakantiegangers, dagjesmensen en zakenreizigers gaven afgelopen zomer het meeste geld uit in Duitsland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In totaal besteedden reizigers in juli, augustus en september meer dan 8,7 miljard euro aan goederen en diensten in het buitenland, waarvan 92 procent privébestedingen waren.

13 december '24 (14:30)

Vakbond AVV eist plek op aan onderhandelingstafel Transavia

De vakbond AVV houdt vanaf vrijdag acties bij Transavia. De bond wil op die manier onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen.

13 december '24 (14:15)

Gemeente wil geen F-35-straaljagers op vliegveld Eelde

De Drentse gemeente Tynaarlo is er niet over te spreken dat het vliegveld Groningen Airport Eelde in beeld is om een vliegbasis voor de F-35-gevechtsvliegtuigen te worden. De basis zorgt voor overlast bij inwoners, en dat "staat haaks op het inlossen van de ereschuld als gevolg van gas- en zoutwinning in ons landsdeel", zegt burgemeester Marcel Thijsen in een verklaring.