Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Transavia nog in het ongewisse over repatriëringsvluchten Marokko

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Luchtvaartmaatschappij Transavia weet nog steeds niet of Marokko repatriëringsvluchten uit Nederland zal toestaan. Het Noord-Afrikaanse land verbiedt sinds middernacht alle vluchten uit Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Op verzoeken om in ieder geval met lege vliegtuigen gestrande reizigers op te kunnen halen heeft Transavia nog geen reactie gekregen.

"Het is nu eigenlijk wachten en hopen dat de Marokkaanse autoriteiten ons die vergunning verlenen", zegt een woordvoerster van Transavia. De dochteronderneming van Air France-KLM dringt er via de Nederlandse ambassade in Marokko en het ministerie van Buitenlandse Zaken wel sterk op aan om snel duidelijkheid te krijgen.

Alle normale uitgaande vluchten zijn tot 27 oktober geannuleerd. Daarna kijkt Transavia van dag tot dag of vluchten kunnen doorgaan of niet. Het aantal boekingen was door de herfstvakantie relatief hoog, waardoor zeker 5000 mensen hun vliegreis niet door zien gaan.

Hoeveel Nederlanders

Het is niet precies duidelijk hoeveel Nederlanders in Marokko in de problemen zijn gekomen door het vliegverbod. Transavia meldde woensdag al dat in één week tijd zo'n 3500 mensen via de vliegmaatschappij naar het land waren gereisd. Maar er kunnen ook mensen zijn die na een verblijf van enkele maanden hadden willen terugvliegen, of die juist een langere periode in Marokko willen blijven. Het aantal gestrande reizigers kan daardoor hoger of lager zijn.

In maart 2020 was er ook veel onduidelijkheid nadat Marokko wegens oplopende besmettingsaantallen vluchten uit de Europese Unie verbood, waardoor veel Nederlanders noodgedwongen vast zaten in het land. In tegenstelling tot die periode zijn vliegtuigen uit veel andere EU-landen, zoals Frankrijk en België, nog wel welkom op Marokkaanse luchthavens.

Door: ANP

23 december '24 ( 9:30)

Beveiligers Schiphol vaker geconfronteerd met agressie door vloeistofregels, meldt CNV

Beveiligingspersoneel op Schiphol heeft te maken met meer agressie sinds de vloeistoffenregels voor handbagage zijn aangepast, zegt vakbond CNV na een bericht in De Telegraaf. Sinds 1 september mogen vloeistoffen in de handbagage alleen mee in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Eerder waren grotere verpakkingen ook toegestaan.

20 december '24 (11:00)

Madlener: motie over minder geluidshinder Schiphol onverstandig

De door een Kamermeerderheid gesteunde motie die oproept om geluidshinder door Schiphol volgend jaar meer te verlagen is "zeer onverstandig", vindt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat). Eerder deze maand besloot de bewindsman om de geluidsoverlast met 15 procent te laten dalen in plaats van 17 procent. Het verzoek om toch bij het oorspronkelijke doel te blijven, leidt volgens hem tot procedures en een vertraging van de plannen.

20 december '24 ( 8:53)

Schiphol en Arriva presenteren elektrische bussen voor P3 Lang Parkeren

Reizigers kunnen vanaf deze week van en naar P3 Lang Parkeren op Schiphol gebruikmaken van nieuwe elektrische bussen. Met deze voertuigen, die achttien meter lang en zero-emissie zijn, vervangt Arriva Touring de eerdere, kleinere dieselbussen. De nieuwe gelede bussen bieden passagiers meer ruimte en een duurzamere vervoersmogelijkheid. Dat meldt Schiphol.

20 december '24 ( 8:47)

Nieuwe bestemmingen van Corendon: ook voor cruisereizigers

Reisorganisatie Corendon biedt in het voorjaar en de zomer van 2025 nieuwe en vertrouwde verbindingen aan naar zonnige bestemmingen in Spanje, in Italië, in Portugal, op de Griekse eilanden, in Egypte, in Bulgarije, op Bonaire, op Curaçao, aan de Turkse Rivièra en aan de Egeïsche kust. Daarnaast is er voor cruisereizigers een nieuwe route naar Genua. Dat meldt Corendon.

19 december '24 (14:00)

Schiphol verwacht in kerstperiode meer drukte

Schiphol verwacht deze kerstperiode aanzienlijk meer drukte dan vorig jaar. In de vakantie vertrekken er dagelijks gemiddeld 55.000 passagiers, 2000 meer dan een jaar eerder, zo meldt de luchthaven. Komende vrijdag belooft de absolute kerstpiek te worden, met maar liefst 71.000 reizigers die op die dag hun reis beginnen.

16 december '24 (14:30)

Alle 99 op Schiphol aangehouden XR-demonstranten vrijgelaten

De 99 demonstranten van Extinction Rebellion (XR) die zaterdag werden aangehouden bij een actie achter de paspoortcontrole op Schiphol, zijn zaterdag bijna meteen weer vrijgelaten. De marechaussee meldt dat ze geen verdachten meer zijn.

16 december '24 ( 8:00)

Consumentenbond waarschuwt voor onnodig dure vliegticketwebsites

De Consumentenbond waarschuwt dat websites voor vliegtickets goedkope tickets beloven, maar vaak hoge prijzen rekenen voor bagage en stoelreserveringen. Ook geven deze sites vaak geen compleet aanbod en verstoppen ze extra kosten, stelt de belangenorganisatie voor consumenten na eigen onderzoek. Volgens de Consumentenbond doen consumenten er daarom verstandig aan vliegtickets rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te kopen.

16 december '24 ( 6:45)

Nederlandse reizigers spendeerden deze zomer vooral geld in Duitsland

Nederlandse vakantiegangers, dagjesmensen en zakenreizigers gaven afgelopen zomer het meeste geld uit in Duitsland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In totaal besteedden reizigers in juli, augustus en september meer dan 8,7 miljard euro aan goederen en diensten in het buitenland, waarvan 92 procent privébestedingen waren.

13 december '24 (14:30)

Vakbond AVV eist plek op aan onderhandelingstafel Transavia

De vakbond AVV houdt vanaf vrijdag acties bij Transavia. De bond wil op die manier onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen.

13 december '24 (14:15)

Gemeente wil geen F-35-straaljagers op vliegveld Eelde

De Drentse gemeente Tynaarlo is er niet over te spreken dat het vliegveld Groningen Airport Eelde in beeld is om een vliegbasis voor de F-35-gevechtsvliegtuigen te worden. De basis zorgt voor overlast bij inwoners, en dat "staat haaks op het inlossen van de ereschuld als gevolg van gas- en zoutwinning in ons landsdeel", zegt burgemeester Marcel Thijsen in een verklaring.