'Zorgwekkend hoge concentraties' ultrafijnstof gemeten bij Maastricht Aachen Airport

Door Johanne Levinsky
3 min
Experts hebben een verontrustend hoge concentraties fijnstof gemeten bij Maastricht Aachen Airport. Vliegtuigen die op het vliegveld landen of er juist opstijgen, geven giftige uitlaatgassen af. In deze gassen zitten piekconcentraties ultrafijnstof. Dit meldt EenVandaag. 

Drie gezinnen in de buurt van het vliegveld lieten de luchtkwaliteit meten om te weten wat voor lucht zij dagelijks inademen. Daaruit blijkt nu dat ze dagelijks flink wat ultrafijnstof binnenkrijgen. Ultrafijnstof ontstaat door kerosineverbranding die via uitlaatgassen van vliegtuigen in de lucht komen.

'Schrok van de uitslagen'

Volgens hoogleraar toxicologie Paul Borm is er inderdaad erg veel ultrafijnstof aangetroffen bij de huizen van de gezinnen. “Ja, ik schrok van de uitslagen”, zegt hij. Aan de rand van het vliegveld worden pieken van ver 0ver 200.000 deeltjes per kubieke meter gemeten. Die gaan dan naar 400.000. “Er is zelfs een piek van 800.000 deeltjes. Terwijl de gangbare norm voor blootstelling aan ultrafijnstof 20.000 deeltjes per kubieke meter bedraagt”, aldus Borm. Hij noemt het een bananenrepubliek, wat er in de buurt van MAA gebeurt en wordt toegestaan. Ultrafijnstof, ook kortdurende blootstelling, kan negatieve effecten hebben op het hart- en vaatstelsel en op de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat langdurige blootstelling het risico op hart- en vaatziektes vergroot, mensen een verhoogd risico op luchtwegaandoeningen hebben en dat ook de groei van de foetus er negatief op reageert.