Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Douane onderschepte vorig jaar bijna 72.000 kilo cocaïne

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Douane onderschepte vorig jaar bijna 72.000 kilo cocaïne
De Douane heeft het afgelopen jaar in de zeehavens en op de luchthaven Schiphol in totaal bijna 72.000 kilo cocaïne in beslag genomen. Dit is een toename van 47 procent ten opzichte van 2020. In de luchtvracht is ook een sterke toename van de inbeslaggenomen hoeveelheid cocaïne. Er is in het afgelopen jaar bijna 1.850 kilo cocaïne in beslag genomen, ten opzichte van ruim 700 kilo cocaïne in 2020. Daarnaast heeft intensieve controle op de poststroom door de Douane het afgelopen jaar geleid tot inbeslagname van bijna 15.500 postzendingen met vooral synthetische drugs. Dit meldt de Douane.  

"De Douane kent een toename van cocaïnevangsten zowel via de luchtvracht als via de zeevracht. Toename van inkomende cocaïne via zeevracht zien we al een aantal jaar op rij, maar het afgelopen jaar is er ook fors meer onderschept bij luchtvracht" zegt Nanette van Schelven, Directeur-Generaal Douane. "Deze vangsten zijn mede tot stand gekomen doordat we ons eigen risicomanagement het afgelopen jaar verder hebben verbeterd. De afgelopen jaren was de stijging van cocaïnevangsten al waarneembaar. We zien nu dat bijna 8 op de 10 maritieme vangsten het resultaat is van onze eigen risico-analyse."

Toename vangsten synthetische drugs

De Douane heeft in 2021, bijna 15.500 postzendingen in beslag genomen met vooral synthetische drugs. Het aantal bevindingen van bijvoorbeeld xtc per post is het afgelopen jaar sterk gestegen van 2.284 naar 4.755. Deze stijging is te danken aan intensievere controle en het vergroten van capaciteit. Opvallend is ook een grote vangst van grondstoffen om uiteindelijk xtc te maken. De Douane nam ruim 4.000 kilo van de nieuwe pre-precursor MAMDPA in beslag. Deze stof was internationaal nog niet eerder aangetroffen. In totaal werd ruim 8.700 kilo aan drugsprecursoren in beslag genomen. Ook is het grote aandeel LSD wat is onderschept tijdens controles van uitgaande briefpost opvallend. Deze half-synthetische drug werd bij deze controles meer dan 1.600 keer aangetroffen.

Intensivering op internationale samenwerking

Voor het nieuwe jaar wil Douane Nederland de internationale samenwerking om drugs vroegtijdig te kunnen onderscheppen intensiveren. Zo wordt er meer samengewerkt met autoriteiten uit gebieden waar de drugs wordt geproduceerd en gedistribueerd. Daarvoor worden er dit jaar 4 liaisons geworven. Op die manier wordt de informatiepositie versterkt en komen risicovolle vrachten eerder en beter in beeld. De Douane zal ook in het Multidisciplinair Interventie Team kijken hoe zij met haar nationale en internationale partners de samenwerking internationaal ten aanzien van onder andere drugsbestrijding kan versterken. Samenwerkingsverbanden, zoals het HARC team (OM, Zeehavenpolitie, Douane en FIOD) in de Rotterdamse haven, zorgen voor betere inzichten in smokkelmethoden en de werkwijze van de drugshandel door de georganiseerde drugscriminaliteit.

Door: Nationale Transportgids

23 december '24 ( 9:30)

Beveiligers Schiphol vaker geconfronteerd met agressie door vloeistofregels, meldt CNV

Beveiligingspersoneel op Schiphol heeft te maken met meer agressie sinds de vloeistoffenregels voor handbagage zijn aangepast, zegt vakbond CNV na een bericht in De Telegraaf. Sinds 1 september mogen vloeistoffen in de handbagage alleen mee in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Eerder waren grotere verpakkingen ook toegestaan.

20 december '24 (11:00)

Madlener: motie over minder geluidshinder Schiphol onverstandig

De door een Kamermeerderheid gesteunde motie die oproept om geluidshinder door Schiphol volgend jaar meer te verlagen is "zeer onverstandig", vindt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat). Eerder deze maand besloot de bewindsman om de geluidsoverlast met 15 procent te laten dalen in plaats van 17 procent. Het verzoek om toch bij het oorspronkelijke doel te blijven, leidt volgens hem tot procedures en een vertraging van de plannen.

20 december '24 ( 8:53)

Schiphol en Arriva presenteren elektrische bussen voor P3 Lang Parkeren

Reizigers kunnen vanaf deze week van en naar P3 Lang Parkeren op Schiphol gebruikmaken van nieuwe elektrische bussen. Met deze voertuigen, die achttien meter lang en zero-emissie zijn, vervangt Arriva Touring de eerdere, kleinere dieselbussen. De nieuwe gelede bussen bieden passagiers meer ruimte en een duurzamere vervoersmogelijkheid. Dat meldt Schiphol.

20 december '24 ( 8:47)

Nieuwe bestemmingen van Corendon: ook voor cruisereizigers

Reisorganisatie Corendon biedt in het voorjaar en de zomer van 2025 nieuwe en vertrouwde verbindingen aan naar zonnige bestemmingen in Spanje, in Italië, in Portugal, op de Griekse eilanden, in Egypte, in Bulgarije, op Bonaire, op Curaçao, aan de Turkse Rivièra en aan de Egeïsche kust. Daarnaast is er voor cruisereizigers een nieuwe route naar Genua. Dat meldt Corendon.

19 december '24 (14:00)

Schiphol verwacht in kerstperiode meer drukte

Schiphol verwacht deze kerstperiode aanzienlijk meer drukte dan vorig jaar. In de vakantie vertrekken er dagelijks gemiddeld 55.000 passagiers, 2000 meer dan een jaar eerder, zo meldt de luchthaven. Komende vrijdag belooft de absolute kerstpiek te worden, met maar liefst 71.000 reizigers die op die dag hun reis beginnen.

16 december '24 (14:30)

Alle 99 op Schiphol aangehouden XR-demonstranten vrijgelaten

De 99 demonstranten van Extinction Rebellion (XR) die zaterdag werden aangehouden bij een actie achter de paspoortcontrole op Schiphol, zijn zaterdag bijna meteen weer vrijgelaten. De marechaussee meldt dat ze geen verdachten meer zijn.

16 december '24 ( 8:00)

Consumentenbond waarschuwt voor onnodig dure vliegticketwebsites

De Consumentenbond waarschuwt dat websites voor vliegtickets goedkope tickets beloven, maar vaak hoge prijzen rekenen voor bagage en stoelreserveringen. Ook geven deze sites vaak geen compleet aanbod en verstoppen ze extra kosten, stelt de belangenorganisatie voor consumenten na eigen onderzoek. Volgens de Consumentenbond doen consumenten er daarom verstandig aan vliegtickets rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij te kopen.

16 december '24 ( 6:45)

Nederlandse reizigers spendeerden deze zomer vooral geld in Duitsland

Nederlandse vakantiegangers, dagjesmensen en zakenreizigers gaven afgelopen zomer het meeste geld uit in Duitsland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In totaal besteedden reizigers in juli, augustus en september meer dan 8,7 miljard euro aan goederen en diensten in het buitenland, waarvan 92 procent privébestedingen waren.

13 december '24 (14:30)

Vakbond AVV eist plek op aan onderhandelingstafel Transavia

De vakbond AVV houdt vanaf vrijdag acties bij Transavia. De bond wil op die manier onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen.

13 december '24 (14:15)

Gemeente wil geen F-35-straaljagers op vliegveld Eelde

De Drentse gemeente Tynaarlo is er niet over te spreken dat het vliegveld Groningen Airport Eelde in beeld is om een vliegbasis voor de F-35-gevechtsvliegtuigen te worden. De basis zorgt voor overlast bij inwoners, en dat "staat haaks op het inlossen van de ereschuld als gevolg van gas- en zoutwinning in ons landsdeel", zegt burgemeester Marcel Thijsen in een verklaring.