Vakbond FNV: hoger loon en vaste banen nodig tegen criminaliteit Schiphol

Door ANP
2 min
Lage lonen en tijdelijke contracten voor werknemers op Schiphol vergroten de risico's voor criminele ondermijning op de luchthaven. Dat stelt vakbond FNV in een reactie op de arrestatie van een luchthavenmedewerker op verdenking van betrokkenheid bij internationale drugshandel. De bond vindt dat nu actie moet worden ondernomen en dat werknemers op Schiphol vaste contracten en hogere lonen moeten krijgen.

De 48-jarige werknemer werd vorige week maandag aangehouden. De dag daarvoor werd ruim 120 kilo cocaïne onderschept door de douane op de luchthaven. De drugs zaten verborgen in koffers op een vlucht uit de Gambiaanse hoofdstad Banjul. Onderzoek naar de onderschepte lading leidde naar een medewerker van een bedrijf op Schiphol. Bij doorzoeking van de woning van de verdachte werden onder meer een vuurwapen, patroonhouders, munitie en duizenden euro's in contacten aangetroffen.

Ernstige zaak

"Het is een zeer ernstige zaak", zegt FNV-campagneleider Jaap de Bie. "Er zijn in dit geval zelfs wapens gevonden bij de werknemer begrijp ik. Dus hier is echt sprake van zware criminaliteit. Bewezen is dat onzekere contracten en lage lonen het risico op criminaliteit vergroten. Dus zo lang de werkgevers geen vaste contracten geven en niet iedereen een leefbaar loon krijgt, is dat vragen om problemen."