Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Studie: jaarlijkse economische bijdrage Air France-KLM meer dan zeventig miljard en ruim 820.000 banen

Door Richard Heeres
schedule 3 min
location_on [xx]km
Studie: jaarlijkse economische bijdrage Air France-KLM meer dan zeventig miljard en ruim 820.000 banen
Ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan heeft de Air France-KLM Group de resultaten bekendgemaakt van een studie naar de sociaaleconomische impact van haar activiteiten in Nederland en Frankrijk. Daarover bericht KLM.

Uit de studie blijkt dat de Air France-KLM Group een belangrijke rol speelt in de economie van Nederland en Frankrijk. De Air France-KLM Group heeft in het fiscale jaar 2023 een netto-inkomen van 0,9 miljard euro gegenereerd, terwijl de totale economische impact wordt geschat op 21,9 miljard euro in Nederland en 48,9 miljard euro in Frankrijk (of 1.228 euro per jaar per inwoner in Nederland en 723 euro per jaar per inwoner in Frankrijk). De studie concludeert dat de Air France-KLM Group voor elke geïnvesteerde euro 3,4 euro in de Nederlandse economie oplevert en 3,6 euro in de Franse economie.

Banen

Naast haar economische en financiële impact draagt de Air France-KLM Group bij aan locatiegebonden banen voor geschoolde werknemers scheppen. In 2022 en 2023 hebben de verschillende rechtspersonen van de Air France-KLM Group respectievelijk 4.000 en 5.000 vaste personeelsleden aangetrokken (piloten, stewardessen en monteurs). Volgens de impactstudie waren 267.996 banen in Nederland en 552.570 banen in Frankrijk afhankelijk van de activiteiten van Air France-KLM.

Drie kernactiviteiten

De studie werd in opdracht van Air France-KLM uitgevoerd door professor Herbert Castéran, hoogleraar aan en directeur van de Institut Mines Télécom Business School. De studie heeft betrekking op de drie kernactiviteiten van de groep: personenvervoer, vrachtvervoer en vliegtuigonderhoud.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres

16 april '25 ( 7:12)

Drukke meivakantie op Schiphol: tips voor een vlot vertrek

Op Schiphol begint vrijdag 19 mei 2025 de meivakantie. Vanaf dan vertrekken gedurende twee weken elke dag tienduizenden vakantiegangers vanaf de luchthaven. Komende vrijdag belooft een van de drukste dagen te worden. 86.000 reizigers beginnen dan hun reis. Dat meldt Schiphol.

15 april '25 (12:10)

Schiphol rekent op drukkere meivakantie

Schiphol rekent dit jaar op een drukkere meivakantie dan vorig jaar. De luchthaven gaat uit van een kleine 3,5 miljoen reizigers in deze vakantieperiode. "We zijn voorbereid op alle reizigers die gaan komen", laat een woordvoerder weten.

15 april '25 ( 7:02)

NAVO-top Den Haag: aangepaste bereikbaarheid Schiphol

Dinsdag 24 juni en woensdag 25 juni 2025 vindt de NAVO-top in Den Haag plaats. Schiphol is aangewezen als ontvangstluchthaven voor tientallen internationale delegaties. Dat leidt tot extra veiligheidsmaatregelen en een aangepaste werkwijze op en rond het vliegveld. Schiphol bereidt zich intensief voor op de komst van alle regeringsleiders en hun delegaties. Dat meldt Schiphol.

14 april '25 (18:27)

Luchtvaart en Staat nog altijd oneens over krimpplannen Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen en de Staat liggen nog altijd ver uiteen als het om de krimp op Schiphol gaat om geluidshinder terug te dringen. Dat werd duidelijk tijdens een kort geding dat de rechtbank in Haarlem maandag behandelde. De ondernemingen willen daarmee voorkomen dat vanaf november het maximumaantal vluchten van en naar Schiphol wordt verlaagd van 500.000 naar 478.000.

12 april '25 (19:27)

KLM-vlucht keert terug naar Schiphol om 'vervelende geur'

Een KLM-vlucht die vanaf Schiphol onderweg was naar de Peruaanse hoofdstad Lima is zaterdagmiddag teruggekeerd naar Schiphol. Volgens een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij roken mensen aan boord een "vervelende geur". Alle inzittenden van het toestel zijn in orde, aldus KLM.

11 april '25 (13:59)

Reisbranche wil dat Den Haag verbod fossiele reclames schrapt

Den Haag moet het verbod op fossiele reclames schrappen, stellen reisorganisaties voor de rechtbank in Den Haag. Sinds 1 januari geldt in de gemeente een reclameverbod voor producten die fossiele brandstoffen gebruiken. Daaronder vallen ook vliegreizen. Den Haag is de eerste gemeente die zo'n verbod heeft doorgevoerd.

11 april '25 ( 8:29)

Eerste paal nieuwe hangaar Transavia geslagen

Transavia-CEO Marcel de Nooijer heeft de eerste paal voor de nieuwe hangaar van Transavia op Schiphol-Oost geslagen. Deze handeling markeert het startschot van de bouw van een nieuwe, slimme en duurzame werkplek voor de Transavia-medewerkers. Dat meldt Transavia.

10 april '25 ( 7:19)

Corendon onthult eerste volledig getatoeëerde vliegtuig ter wereld

Corendon heeft het eerste volledig ‘getatoeëerde’ vliegtuig ter wereld onthuld. Ter ere van haar 25-jarig jubileum werkte de reisorganisatie samen met tattookoning Henk Schiffmacher aan dit kunstproject. Hij ontwierp een tattoo die nagenoeg de hele romp van een Boeing 737-MAX9 beslaat: circa tweehonderd vierkante meter. Dat meldt Corendon.

08 april '25 ( 8:32)

Negende Airbus A321neo voor Transavia

Afgelopen zaterdag is de negende Airbus A321neo voor Transavia geland op Amsterdam Airport Schiphol. Komende zomer start de verdere uitfasering van de Boeing 737. Daardoor wordt de vloot van Transavia steeds jonger, moderner, schoner, stiller en zuiniger. Dat meldt Transavia.

07 april '25 (14:24)

Bouwers: Schiphol verzuimde uitgewerkt ontwerp A-pier te leveren

Schiphol heeft gedurende de bouw van de A-pier op de luchthaven door BN/TAV, een bedrijf van Ballast Nedam en TAV, steeds verzuimd een uitgewerkt ontwerp aan te leveren. Daardoor kon de onderneming werkzaamheden niet goed uitvoeren, stelde zij maandag tijdens een zitting in de rechtbank in Amsterdam. BN/TAV heeft Schiphol aangeklaagd omdat het contract met het bouwbedrijf voor de bouw van de A-pier naar eigen zeggen onrechtmatig is opgezegd.