Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Air France-KLM denkt 200 miljoen euro mis te lopen door Olympische Spelen

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Air France-KLM denkt 200 miljoen euro mis te lopen door Olympische Spelen
Air France-KLM verwacht tijdens de zomer rond de 200 miljoen euro mis te lopen door de Olympische Spelen. Dat is meer dan de 160 miljoen tot 180 miljoen euro waarvoor het luchthavenconcern begin deze maand waarschuwde. Veel reizigers lijken Parijs gedurende het sporttoernooi te mijden, gezien het aantal zomerboekingen dat achterblijft.

De Spelen, die worden gehouden van 26 juli tot en met 11 augustus in de Franse hoofdstad, hebben vooral impact op de resultaten van Air France. Dat was ook in juni al het geval. Air France-KLM meldt donderdag bij de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal dat het toernooi een negatieve impact had van 40 miljoen euro op de resultaten van Air France.

Tegenvallende boekingscijfers

Air France-KLM gaf eerder al aan dat de boekingscijfers voor Parijs tegenvallen als de bestemming wordt vergeleken met andere Europese steden. Ook het aantal vliegreizen vanuit Parijs ligt onder het gemiddelde, mogelijk omdat de Fransen hun vakantie uitstellen tot na de Olympische Spelen. Het luchtvaartconcern verwacht dat de reizigersstroom na het toernooi weer op gang komt. Het aantal boekingen in het vierde kwartaal van dit jaar ligt in lijn met het aantal in dezelfde periode in 2023.

Meer passagiers en omzet

In het afgelopen kwartaal vervoerde Air France-KLM bijna 26 miljoen passagiers, 4,4 procent meer dan een jaar eerder. Vooral Transavia verwelkomde meer reizigers aan boord. Bij die dochtermaatschappij steeg het passagiersaantal met ruim 12 procent tot 6,6 miljoen.

De totale omzet van Air France-KLM bedroeg in de maanden april tot en met juni bijna 8 miljard euro, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder. Beide zustermaatschappijen zagen de omzet stijgen, maar er waren wel verschillen in het operationele resultaat. Voor Air France daalde dit met 287 miljoen tot 195 miljoen euro. Dat had onder meer te maken met de impact van de Spelen en hogere loonkosten. Bij KLM steeg de winst licht tot 260 miljoen euro.

Transavia

Transavia was goed voor een omzet van 843 miljoen euro in het tweede kwartaal, ruim 18 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging had onder meer te maken met het feit dat passagiers nu betalen voor het meenemen van bepaalde soorten handbagage, zoals een rolkoffer. Mede daardoor kwam het operationele resultaat van de luchtvaartmaatschappij uit op 26 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog een operationeel verlies van 1 miljoen euro.

05 september '24 ( 8:45)

Pilotentekort: KLM vraagt parttimevliegers om meer uren te vliegen

KLM gaat parttimepiloten vragen om meer uren te vliegen. De luchtvaartmaatschappij kampt naar eigen zeggen met een groot pilotentekort en denkt dat de parttimers kunnen helpen om komende jaren roosterproblemen te voorkomen.

04 september '24 (15:45)

Schiphol hoeft van kabinet minder te krimpen

Schiphol hoeft van het kabinet minder te krimpen, heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur) bepaald. Eerder moest het maximale aantal vluchten nog terug naar 460.000 tot 470.000 per jaar, nu wordt dat waarschijnlijk 475.000 tot 485.000. Madlener vraagt de Europese Commissie om advies over de plannen, meldt zijn ministerie in een persbericht.

03 september '24 (10:45)

Vakbond FNV eist schadevergoeding van KLM om overbelasting werknemers Schiphol

Vakbond FNV eist een schadevergoeding van KLM voor fysieke overbelasting van zijn bagagewerknemers op luchthaven Schiphol. FNV vindt dat KLM aansprakelijk is voor het ziek worden van bagageafhandelaars door die overbelasting. Ook andere werkgevers op Schiphol zullen aansprakelijk worden gesteld, aldus de bond.

03 september '24 ( 8:30)

Poll Corendon: nu al grote vraag naar winterzonbestemmingen

Ondanks het feit dat veel Nederlanders nog maar net de zomervakantie achter de rug hebben, maken velen nu al plannen voor een reis naar een zonnige winterbestemming. Dat blijkt uit een poll van Corendon: een kwart van de respondenten heeft al een winterzonvakantie geboekt en kijkt er erg naar uit. Daarover bericht Corendon.

02 september '24 (10:30)

Inspectie Leefomgeving en Transport dreigt KLM met dwangsom vanwege ongeoorloofde nachtvluchten

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dreigt KLM een dwangsom op te leggen omdat de luchtvaartmaatschappij drie keer ongeoorloofd is afgeweken van de nachtelijke vertrekroute vanaf Schiphol. Daarmee zou KLM onnodig voor extra overlast hebben gezorgd voor omwonenden.

30 augustus '24 (14:15)

Schiphol wil van krapste Europese luchthaven naar middenmoot

Schiphol wil met de forse investeringen van de komende jaren vooral zorgen dat reizigers meer ruimte krijgen en dat zij kunnen rekenen op betere voorzieningen. "De afgelopen twintig jaar lag de nadruk op groei en goedkoop. Er is niet geschilderd en het dak is niet onderhouden tot het in elkaar stortte, wat nu aan het gebeuren is", zegt topman Pieter van Oord. "En er zijn geen kamers bijgebouwd voor de nieuwe kinderen", helpt financieel directeur Robert Carsouw de problemen te schetsen.

30 augustus '24 (12:45)

Schiphol verwacht volgend jaar meer passagiers dan voor corona

Schiphol denkt volgend jaar voor het eerst meer passagiers te hebben dan voor de coronacrisis. Dat zegt de nieuwe topman Pieter van Oord tijdens een persconferentie na een ruwe schatting op basis van de passagiersaantallen van de afgelopen tijd. Dit jaar rekent de luchthaven nog op 65 miljoen tot 68 miljoen reizigers, tegenover net geen 72 miljoen in 2019.

30 augustus '24 (10:45)

Maatschappijen kijken gespannen naar budgetdiscipline Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen begrijpen dat Schiphol moet investeren, maar roepen de luchthaven op budgetten beter te beheersen. Daarnaast moet Schiphol de tarieven voor het gebruik van het vliegveld "in redelijkheid" verhogen. Dit zegt de belangenorganisatie voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen BARIN na de bekendmaking van een investeringspakket van 6 miljard euro van Schiphol.

30 augustus '24 ( 8:45)

Flinke winst voor Schiphol door meer passagiers

Schiphol heeft in de eerste helft van het jaar flink meer winst geboekt, doordat meer mensen met het vliegtuig reisden. In totaal pakten 36 miljoen mensen het vliegtuig via de drie vliegvelden die onder de Koninklijke Schiphol Group vallen: Amsterdam Airport Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Op die laatste twee vliegvelden is het niveau van voor corona zelfs weer bereikt.

30 augustus '24 ( 7:42)

In juli meer passagiers voor Schiphol

In juli van dit jaar reisden 6,3 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Een toename van 5% ten opzichte van 2023. De meeste passagiers reisden naar Spanje, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Italië en Griekenland. Het aantal vluchten van en naar Schiphol was 42.452, een stijging van bijna 4% ten opzichte van 2023. Daarover bericht Schiphol.