Schiphol vreest verkeersinfarct als er geen ov rijdt door staking

Door ANP
2 min
Schiphol vreest dat er woensdagochtend vroeg rond de luchthaven een verkeersinfarct ontstaat door de staking van de NS. Volgens de advocaat van Schiphol bereikt het wegennet al aan het begin van de actie om 04.00 uur de maximale capaciteit, zei ze in de rechtbank in Haarlem. Daarom eisen de luchthaven en de gemeente Haarlemmermeer een minimale dienstregeling.

"Op het moment dat de staking begint, is er een piekmoment in het aantal vertrekkende vluchten, aankomend personeel en passagiers", aldus de raadsvrouw. De luchthaven heeft berekend dat als gevolg van de ov-staking 7000 passagiers meer met de auto komen als er geen openbaar vervoer rijdt, plus nog eens 25 procent extra personeel dat normaal gesproken met het ov reist. Dat brengt volgens de advocaat veiligheidsrisico's met zich mee. Ze wijst erop dat in het verleden mensen op de nabijgelegen snelweg A4 uitstapten om hun vlucht te kunnen halen. Ook bestaat de vrees dat hulpdiensten Schiphol niet kunnen bereiken als er file staat.

Tussen 04.00 uur en 08.00 uur staken medewerkers van NS en het streekvervoer omdat ze een betere regeling willen om eerder te kunnen stoppen met werken.