Standbeeld op Stadswerven Dordrecht 'gevaar voor de scheepvaart'

Door Redactie Nationale Transportgids
2 min
Een groot standbeeld dat gepland staat om geplaatst te worden op de kop van de Stadwerven in Dordrecht zal signalen naar verschillende radars aan wal in Dordrecht verstoren en brengt daarmee de scheepvaart in gevaar. Dat stellen Burgemeester en wethouders van die stad. Dit meldt dagblad BN DeStem.

Het grote beeld Choëphore, de stadsreuzin van Dordrecht, is een beeld van kunstenaar Gerhard Lentink dat aan de hand van een burgerinitiatief geplaatst zou worden. Maar nu blijkt dus dat het beeld problemen kan opleveren voor de scheepvaart.

Spook tracks

Op verzoek van Rijkswaterstaat heeft het college van B&W aan TNO gevraagd om onderzoek te doen naar het effect van de scheepvaart. Dat komt tot de conclusie dat het beeld de radar verstoort. “Er kunnen schepen onzichtbaar worden in de schaduw van het beeld, of er kunnen zelfs zogeheten ‘spook tracks’ optreden”, zegt gemeentewoordvoerder Mark Benjamin.

Extra radar

Een oplossing voor het probleem kan volgens Rijkswaterstaat verholpen worden met een extra radar. “Maar het is lastig daarvoor een goede plaats te vinden. Bovendien kost deze voorziening naar verwachting 1,2 miljoen euro. De college wijst dat advies’’, aldus de woordvoerder.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Gemeente Dordrecht