Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Scheepsbouwer Damen levert minder schepen door sancties Rusland

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Scheepsbouwer Damen levert minder schepen door sancties Rusland
Scheepsbouwer Damen heeft door sancties tegen Rusland vorig jaar minder schepen afgeleverd. Het bedrijf kondigde kort na de Russische inval in Oekraïne vorig jaar aan geen schepen meer te leveren aan Rusland. Ondanks het verlies van die afzetmarkt voerde het Gorinchemse concern de omzet en winst op.

In heel 2022 leverde Damen 104 schepen af, een stuk minder dan de 143 in het voorgaande jaar. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel van die daling toe te schrijven is aan de problemen in Rusland.

In Sint-Petersburg heeft Damen ook nog een vestiging die ontwerpdiensten verleent aan plaatselijke scheepswerven. Vestigingen in de Oekraïense steden Cherson en Mykolayiv moesten door de oorlog dicht. "We leven nog steeds intens mee met onze collega’s aldaar en steunen hen waar het kan", zegt topman Arnout Damen daarover.

Sterke markt

De grootste scheepsbouwer van Nederland profiteerde tegelijkertijd van de grote vraag naar nieuwe schepen. Zo had Damen eind vorig jaar nog voor 8,8 miljard euro aan opdrachten uit te voeren, wat net zo veel is als het recordniveau van eind 2021. Damen bouwt onder andere fregatten voor de Duitse marine en werkt aan het bevoorradingsschip 'Den Helder' voor de Koninklijke Marine.

De sterke markt voor schepen zorgde voor een stijging van de omzet tot 2,5 miljard euro, tegenover 2,4 miljard euro een jaar eerder. Daarop boekte Damen een winst voor belastingen, rentebetalingen en afschrijvingen van 85 miljoen euro. Daarmee steeg dit resultaat met ruim 4 procent op jaarbasis. De nettowinst steeg tot 15 miljoen euro, veel meer dan de 1 miljoen euro een jaar eerder.

Verduurzaming

Damen benadrukt dat het concern zich de komende jaren toelegt op de verduurzaming van schepen. Nu varen vrijwel alle schepen nog op fossiele brandstoffen, maar onder andere de Europese Unie wil reders aan steeds strengere uitstootnormen gaan houden voor CO2. Damen wijst op de oplevering van 's werelds eerste volledig elektrische havensleepboot in Nieuw-Zeeland als voorbeeld van verduurzaming.

"Onze missie is nog steeds om de meest duurzame scheepsbouwer ter wereld te worden. We zijn dan ook actief met grote innovatieprojecten, bijvoorbeeld op het gebied van methanol als brandstof, de capaciteit van batterijen en alternatieve energieopslagsystemen aan boord", zegt topman Damen.

28 oktober '24 (13:20)

Visser komt vast te zitten aan motorschroef en belandt in ziekenhuis

Een visser die woensdag uit zijn bootje viel en vervolgens aan een motorschroef kwam vast te zitten, moest zondag gereanimeerd worden en is met onbekende verwondingen in het ziekenhuis beland. Het ongeluk vond plaats op de Maas, bij de sluis in Belfeld. Gelukkig waren er genoeg omstanders om de man te hulp te schieten. Dit meldt L1Nieuws.

24 oktober '24 ( 6:00)

Zeshonderd kilo cocaïne gevonden in haven Vlissingen

De douane trof woensdagavond tijdens een reguliere controle in de haven van Vlissingen 600 kilo cocaïne aan. De drugs werden volgens het Openbaar Ministerie gevonden toen een pallet met bananen met behulp van speurhonden werd gecontroleerd.

23 oktober '24 (12:15)

Zorgen in Friesland dat Waddenzee werelderfgoedstatus verliest

De Friese gedeputeerde voor mijnbouw Friso Douwstra (CDA) en meerdere partijen in Provinciale Staten maken zich zorgen over het mogelijk intrekken van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee. De VN-organisatie UNESCO heeft daarmee gedreigd als Nederland, Duitsland en Denemarken doorgaan met gas- en zoutwinning onder de zee. Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei moet dit jaar een besluit nemen over gaswinning bij het dorp Ternaard.

21 oktober '24 (12:00)

Cruiseschip kan doorvaren na protest XR bij sluis IJmuiden

De sluisdeuren van de Zeesluis IJmuiden zijn dicht nadat ze eerder maandagochtend werden geblokkeerd door actievoerders van Extinction Rebellion (XR). De betogers hielden daarmee het cruiseschip MSC Virtuosa tegen. Het schip kan nu, met een vertraging van zo'n 2 uur, doorvaren naar Amsterdam. De cruise-industrie is volgens XR "een grote vervuiler" en cruiseschepen een "drijvende milieuramp".

21 oktober '24 (10:15)

Politie verwijdert klimaatactivisten XR van sluis IJmuiden

De politie is begonnen met het verwijderen van klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) van de Zeesluis in IJmuiden. De actievoerders zitten en staan op een van de sluisdeuren. Meerdere betogers hebben zich vastgeketend. Zij moeten door de politie worden losgemaakt. Bij de sluis staat een touringcar klaar om de actievoerders mee te nemen.

21 oktober '24 ( 9:30)

Actievoerders Extinction Rebellion blokkeren sluizen in IJmuiden

Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) zijn aangekomen bij de sluizen in IJmuiden. Ze zitten daar op de Noordersluis en de Zeesluis en hebben zich vastgeketend. De activisten hopen zo het cruiseschip MSC Virtuosa tegen te houden. De klimaatactiegroep voerde de afgelopen tijd vaker actie in de Noord-Hollandse plaats tegen "de schadelijke impact op het klimaat" van cruiseschepen.

17 oktober '24 (10:00)

Gestrand vrachtschip bij Maastricht ligt nog steeds vast

Ook de poging van woensdagavond om het bij Maastricht gestrande vrachtschip los te trekken, is niet gelukt. Laat in de avond is het werk gestaakt. De onderkant van het schip ligt nog steeds erg vast en het is niet gelukt er verdere beweging in te krijgen. Donderdagochtend volgt weer een poging, aldus Rijkswaterstaat. Een extra lier zal vanuit een andere hoek ook gaan meetrekken.

16 oktober '24 (19:15)

Woensdagavond nieuwe poging om schip bij Maastricht los te maken

Rijkswaterstaat gaat woensdagavond een nieuwe poging doen om het vrachtschip los te trekken dat zaterdag tegen de stuw bij Borgharen botste, zegt een woordvoerder. De eerste poging om het schip weg te halen mislukte dinsdag. Rijkswaterstaat heeft ondertussen verschillende stappen gezet om de tweede poging wel te laten slagen.

15 oktober '24 ( 9:08)

Baggerproject Lateraalkanaal op tijd afgerond

Het uitdiepen van de bodem van het Lateraalkanaal bij Linne-Buggenum is gereed. Daardoor blijft dit kanaal de komende jaren goed doorgankelijk voor de scheepvaart. Dat meldt Rijkswaterstaat.

09 oktober '24 ( 8:15)

Bedrijven Rotterdamse haven willen snellere verduurzaming

Bedrijven in de Rotterdamse haven dringen aan op "nieuwe onconventionele maatregelen" om de verduurzaming van de industrie in het havengebied te versnellen en de concurrentiekracht op niveau te houden. "Alleen zo kunnen we de klimaatdoelen halen en dreigende de-industrialisatie afwenden", waarschuwt ondernemersvereniging Deltalinqs in een brief aan de Tweede Kamer.