Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rotterdamse brug wereldnieuws om megajacht Bezos

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Rotterdamse Koningshavenbrug is wereldnieuws geworden nu een deel van de monumentale brug tijdelijk moet worden weggehaald om een megajacht van voormalig Amazonbaas Jeff Bezos doorvaart te verlenen. Berichtgeving over De Hef, zoals de 95 jaar oude brug ook wel genoemd wordt, verscheen de afgelopen dagen onder meer in The New York Times, The Guardian en de Franse krant Le Parisien. Ook in de Italiaanse, Spaanse, Duitse en Nieuw-Zeelandse pers is er aandacht voor.

The New York Times schrijft dat Rotterdam overweegt de historische brug tijdelijk te ontmantelen als de scheepsbouwer ervoor betaalt. De Amerikaanse krant refereert aan het feit dat er in de jaren negentig grote protesten uitbraken toen de gemeente overwoog de brug, die toen al niet meer in gebruik was, af te breken. The Washington Post schrijft over het "industriële erfgoed" dat in Rotterdam, de "maritieme hoofdstad van Europa", afgebroken moet worden vanwege het megajacht.

Donderdagavond werd duidelijk dat er bij de gemeente Rotterdam nog geen vergunning is aangevraagd om het middenstuk van de ophaalbrug tijdelijk weg te halen. Dat ergens zou komende zomer moeten gebeuren om het enorme schip van Bezos, de op een na rijkste man ter wereld, te laten passeren. Met een maximale doorvaarthoogte van ruim 46 meter is De Hef niet hoog genoeg voor het megajacht.

Woelige levensloop

Le Parisien heeft aandacht voor de rol van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die de "economische belangen" benadrukte in een reactie op kritiek. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldt dat De Hef het eerste bouwwerk in Rotterdam was dat werd herbouwd na het Duitse bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. De BBC meldt dat het Rotterdamse gemeentebestuur in 2017 na een restauratie beloofde de brug nooit meer af te breken.

El País schrijft dat een Nederlandse "historische brug plaats moet maken voor een gigantisch jacht". De Spaanse krant noemt het een "controversieel besluit". Het Italiaanse Corriere della Sera schrijft dat "een superjacht meer waard kan zijn dan een historische brug" en de Belgische krant De Standaard meldt dat de brug, die "een woelige levensloop kent", plaats moet maken voor het schip.

Ook aan de andere kant van de wereld is er aandacht voor de Nederlandse brug, met berichtgeving van onder meer Radio New Zealand en de Australische nieuwssite News.com.au.

Door: ANP

04 februari '25 (16:30)

Rotterdamse haven: minder overslag bij importheffingen VS

Als de Verenigde Staten besluiten importheffingen op te leggen aan de Europese Unie, dan zal dat gevolgen hebben voor de Rotterdamse haven. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam gaan vooral de verladende partijen dit merken. "Als het duurder wordt om producten te exporteren dan zullen we dat in de haven merken aan minder goederen die worden verscheept en dus minder overslag."

04 februari '25 (10:04)

Havenbedrijf Rotterdam en Boskalis werken samen aan groot onderhoud Vondelingenweg

Havenbedrijf Rotterdam en Boskalis Nederland voeren binnenkort groot onderhoud uit aan de Vondelingenweg in Rotterdam. Dat is een belangrijke verbinding tussen de A15 en de haven. Door toenemende slijtage en schade aan de verhardingsconstructies van de Vondelingenweg is levensduurverlengend onderhoud (LVO) nodig. De werkzaamheden staan gepland voor de periode tussen maart en november 2025. Dat meldt Port of Rotterdam.

03 februari '25 ( 9:15)

Onderzoek naar nieuwe klanten voor lng-terminal Eemshaven

EemsEnergyTerminal, de drijvende terminal voor de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven, gaat de komende tijd onderzoek doen naar interesse van nieuwe klanten om ook na 2027 in gebruik te blijven. De terminal is voor ieder de helft in handen van Gasunie en Vopak. Een definitief besluit over het operationeel houden van de terminal na 2027 wordt eind dit jaar verwacht.

31 januari '25 ( 8:24)

Iets minder brandstof gebunkerd in Rotterdam: veel vraag naar LNG

Vorig jaar heeft de zeevaart in Rotterdam iets minder brandstof gebunkerd: 9,8 miljoen ton in 2024 tegenover 9,9 miljoen ton in 2023. Daarmee was de vraag naar stookolie, gasolie en andere brandstoffen 0,9 procent lager dan in 2023. Dat meldt Port of Rotterdam.

28 januari '25 ( 8:21)

Douane vindt grote partij cocaïne in haven van Vlissingen

Maandag 27 januari 2025 heeft de douane tijdens een reguliere controle in de haven van Vlissingen 428 kilo cocaïne gevonden. De drugs zaten verstopt in een lading met fruit afkomstig uit Peru met als eindbestemming een bedrijf in Duitsland. Daarover bericht het Openbaar Ministerie.

27 januari '25 (14:03)

Voorlopig beperkte doorgang sluis Bosscherveld

Sinds maandag 13 januari 2025 werkt de sluis Bosscherveld met bloktijden. Er is voorlopig alleen tussen bepaalde tijdstippen doorgang voor schepen mogelijk. Dat meldt Rijkswaterstaat.

27 januari '25 (13:30)

Maatregelen wenselijk om veiligheid Rotterdamse haven te waarborgen

 De Rotterdamse havenmeester René de Vries wil er met een serie maatregelen voor zorgen dat het op het water in de stad veiliger wordt. Voor de eerste, een snelheidsbeperking bij de Erasmusbrug, heeft De Vries al de goedkeuring van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De wetswijziging moet in de loop van dit jaar ingaan.

23 januari '25 (12:45)

Fors minder drugs onderschept in haven Rotterdam dan in 2023

In de Rotterdamse haven is in afgelopen jaar een kleine 26.000 kilo drugs onderschept. Dat is fors minder dan in 2023 toen ruim 45.000 kilo werd ontdekt. Dat maakte het Hit And Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van de douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, bekend.

23 januari '25 (11:13)

Nieuwe dienstenhaven in Terneuzen krijgt drijvende steigers en een overnachtingsplek

Het laatste onderdeel voor de nieuwe dienstenhaven in Terneuzen wordt via drijvende steigers binnengebracht. Het zijn de laatste loodjes, want na bijna zes jaar bouwen is de haven nu bijna klaar. Dat meldt Omroep Zeeland.

22 januari '25 ( 9:45)

Einde werkonderbrekingen bij containeroverslagbedrijf Rotterdam

Aan de werkonderbrekingen bij Hutchison Ports ECT Rotterdam, het grootste containeroverslagbedrijf van Europa, komt een einde. Vakbond FNV meldt dat er na een intensief onderhandelingsproces alsnog een positief cao-akkoord is bereikt voor de werknemers van het bedrijf in het Rotterdamse havengebied.