Calandbrug tot kerst uit de roulatie: veerpont als alternatief vervoersmiddel

Door Redactie Nationale Transportgids
4 min
Nu de Calandbrug zeker tot de kerst uit de roulatie is hebben ProRail, Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam en samenwerkingsorganisatie Zuid-Holland Bereikbaar de tijd genomen om een goed alternatief te vinden voor reizigers die gebruik maken van deze brug. Dat is gevonden in de vorm van een veerpont. Deze gaat vanaf half september varen tussen beide oevers. Dit meldt ProRail. 

Op 10 mei is een defect geconstateerd aan de brug. De lagers van het omloopwiel zijn kapot. Om veiligheidsredenen moeten deze worden vervangen. Dat betekent dat vanaf die datum automobilisten, fietsers en voetgangers geen gebruik kunnen maken van de brug. Zij werden geconfronteerd met omleidingsroutes.

De storing is niet zomaar verholpen. Dit komt door de complexiteit van de werkzaamheden, de leveringstijden van een aantal onderdelen en het vinden van gespecialiseerde bedrijven en personeel. 

Pont

Vanaf half september zal er daarom weer een veerpont varen, iets ten noorden van de Calandbrug. De op- en afstaplocaties bevinden zich op de Rozenburgseweg en de Merseyweg. Aannemers Van Gelder en Baars B.V. beginnen binnenkort met het aanbrengen van rijplaten en het leggen van pontons en loopbruggen. De pont is geschikt voor wandelaars, fietsers en reizigers met scooter of brommer. De pont zal vanaf medio september vanaf 06.00 ’s ochtends varen.

Compensatie busvervoer

Het busvervoer van en naar Rozenburg wordt momenteel gecompenseerd. Reizigers kunnen gebruik maken van een speciaal hiervoor beschikbaar gestelde app, die gratis is te downloaden. Gemaakte busritten worden geregistreerd en per week kun je die ritten declareren met een maximum van zes euro per dag. Meer informatie over de app en de voorwaarden zijn te vinden op de website Calandbrug.nl. Daarnaast wordt onderzocht of een vergoeding voor automobilisten kan worden aangeboden.

Door: Nationale Transportgids