Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Topman Havenbedrijf Rotterdam verwacht geen ernstig effect Rode Zee op overslag

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Topman Havenbedrijf Rotterdam verwacht geen ernstig effect Rode Zee op overslag
Topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de totale overslag in de Rotterdamse haven dit jaar "ernstig geraakt" wordt door de situatie in de Rode Zee. "Je ziet dat de markt zich aanpast aan de omstandigheden", licht Siemons toe. De totale overslag in de Rotterdamse haven is de eerste zes maanden vrijwel gelijk gebleven, maakte het Havenbedrijf donderdagochtend bekend. Wel steeg de overslag van containers met 4,2 procent.

Veel schepen gaan sinds het eind van vorig jaar door de aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen op de scheepvaart in de Rode Zee niet meer door het Suezkanaal en varen om. Doordat ze een langere route afleggen, is er een tekort aan beschikbare schepen ontstaan. Siemons verwacht wel dat de krapte bij de schepen zich "ietsje oplost", omdat er in de tweede helft van dit jaar ook weer nieuwe vaartuigen bijkomen.

"Dus je ziet dat het er wat langer over doet, maar het komt er uiteindelijk wel", benadrukt Siemons. Hij wijst er ook op dat het aantal containers dat de haven verwerkt, toeneemt. Voor dit hele jaar verwacht de grootste haven van Europa een lichte stijging van de totale overslag.

Prijsontwikkeling

De betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van de vaarschema's nemen door alle aanpassingen wel af. Vorige maand kwam gemiddeld 28 procent van de schepen op tijd aan in de haven. Normaal gesproken mikt de haven erop dat 70 à 80 procent van de schepen arriveert binnen 24 uur van hun vaarschema.

Ook zijn de containerprijzen meer dan verdubbeld ten opzichte van een half jaar geleden en vier tot vijf keer zo hoog als normaal. De prijs voor een container bedraagt nu tegen de 8000 dollar, waar dat normaal gesproken rond de 1500 tot 2000 dollar is. Tijdens de coronapandemie lagen de tarieven nog veel hoger.

Hoe de prijzen zich dit jaar ontwikkelen, weet Siemons niet. "Maar als dezelfde groei langzaam blijft doorzetten en er komen nieuwe schepen bij, zou het niet naar Covid-niveaus moeten gaan." Daarbij houdt hij wel een flinke slag om de arm. "Dat is logisch redenerend en er zijn nog twintig dingen die dat weer zouden kunnen verstoren."

06 september '24 ( 8:36)

Havenbedrijven en GNB bezegelen verdere samenwerking in overeenkomst

Maandag 2 september 2024 hebben vertegenwoordigers van Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Antwerpen-Brugge en het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer (GNB) in het Schelde Coördinatiecentrum in Vlissingen een overeenkomst getekend. Met deze overeenkomst bezegelen zij nog verder hun samenwerking en uitwisseling van kennis en ervaringen. Dat meldt Port of Rotterdam.

03 september '24 (15:45)

Oorzaak storing gemaal IJmuiden tijdens storm Ciarán onduidelijk

Rijkswaterstaat heeft niet kunnen achterhalen wat de oorzaak was van de storing in het gemaal- en spuicomplex bij IJmuiden in november waarna de waterstand bij Amsterdam gevaarlijk snel steeg. Naar het incident tijdens storm Ciarán zijn vier onderzoeken uitgevoerd.

03 september '24 (15:45)

Havenarbeiders Rotterdam leggen werk neer voor vroegpensioen

Vakbond FNV heeft medewerkers van de haven in Rotterdam opgeroepen vanaf zaterdagavond enkele uren het werk neer te leggen. Zo wil de vakbond de druk opvoeren om tot een structurele vroegpensioenregeling te komen voor mensen met zware beroepen. De bedrijven waarmee FNV Havens cao-afspraken heeft gemaakt over eerder stoppen met werken, ondersteunen de actie, stelt de bond.

03 september '24 (12:30)

Haven Rotterdam: stroomstoring zonder gevolgen voor scheepvaart

De grote stroomstoring in het westelijke deel van het Rijnmondgebied heeft vooralsnog geen impact op de scheepvaart in de haven van Rotterdam. Dat laat het Havenbedrijf Rotterdam weten. Het gaat om een storing in de gebieden Hoek van Holland, Brielle, Oostvoorne en Europoort.

03 september '24 (10:45)

Deel Rijnmondgebied inclusief Europoort getroffen door stroomuitval

In het westelijke deel van het Rijnmondgebied is de stroom uitgevallen. Het gaat om de gebieden Hoek van Holland, Brielle, Oostvoorne en Europoort. "De gevolgen hiervan worden in kaart gebracht", meldt de veiligheidsregio.

31 augustus '24 (13:00)

Brand boten Hoorn onder controle: geen slachtoffers

De brand die zaterdag op drie boten uitbrak in de Grashaven in Hoorn is onder controle, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Er bestond een vermoeden dat op de boot waar de brand ontstond iemand aan boord was, maar dat blijkt niet het geval. Er zijn geen gewonden gevallen bij het incident.

29 augustus '24 (14:30)

Brand aan boord marinefregat Zr.Ms. Evertsen is uit

De brand aan boord van het marinefregat Zr.Ms. Evertsen in de marinehaven van Den Helder is uit, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Aan boord van het schip brak aan het einde van de ochtend brand uit. Er raakte niemand gewond: iedereen was op tijd van boord.

29 augustus '24 (13:30)

Fregat Zr. Ms. Evertsen in haven Den Helder heeft brand aan boord

Aan boord van het marinefregat Zr.Ms. Evertsen in de haven van Den Helder woedt een brand, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marine. Over de omvang van de brand en de schade kan de woordvoerder nog niets zeggen.

28 augustus '24 (11:00)

Reddingsbrigades verwachten geen problemen door storing

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en Reddingsbrigade Nederland verwachten vooralsnog geen problemen door de huidige computerstoring bij de Kustwacht en de veiligheidsregio's. De KNRM werkt met een noodscenario, en de Reddingsbrigade merkt geen directe gevolgen.

28 augustus '24 ( 9:15)

Meerdere diensten getroffen door computerstoringen

Een grote computerstoring heeft woensdag ook de Kustwacht en de Koninklijke Marechaussee getroffen. De diensten zijn sinds de nacht van dinsdag op woensdag nauwelijks bereikbaar.