Nieuwe openbare binnenvaartligplaatsen met walstroom in Waalhaven

Door Richard Heeres
1 min
Havenbedrijf Rotterdam heeft de vernieuwde pier 3 in gebruik genomen. Het gaat om vier openbare wachtplaatsen voor de binnenvaart aan de zuidzijde van Pier 3 in de Waalhaven. De wachtplaatsen hebben nieuwe walstroomkasten met een vermogen van 125 tot 350 ampère gekregen. Daardoor kunnen ook de grootste bunkerschepen gebruikmaken van deze kasten. Ter vergelijking: tot nu toe hadden de walstroomkasten voor de binnenvaart een maximaal vermogen van 63A. Dat meldt Port of Rotterdam.

De aanleg van de nieuwe wachtplaatsen past in het beleid van Havenbedrijf Rotterdam om het gebruik van walstroom te bevorderen in de haven. Dat is nodig, want per 2030 geldt er ook een generatorverbod op de ligplaatsen voor de circa 170 bunkerschepen in de Rotterdamse haven.

Openbare wachtplaatsen

Binnenvaartschepen van 86, 110 en 135 meter lengte moeten de mogelijkheid hebben om het schip veilig af te meren en om de schipper en bemanning veilig aan land te laten komen. Het gaat om openbare wachtplaatsen. Dit betekent dat de schepen er voor langere tijd (langer dan twaalf uur) kunnen liggen.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres