Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kans op brandstoftekorten door gebrek aan ontgassingsinstallaties

Door Nationale Transportgids / Johanne Levinsky
schedule 2 min
location_on [xx]km
Kans op brandstoftekorten door gebrek aan ontgassingsinstallaties
Vanaf 2026 kunnen tekorten aan benzine, brandstoffen en chemicaliën ontstaan door een verbod op de uitstoot van gevaarlijke restgassen. Binnenvaarttankers, cruciaal voor de brandstofvoorziening, raken hierdoor deels onbruikbaar. In Nederland is er momenteel slechts één locatie voor het ontgassen van schepen, namelijk in Moerdijk. Brancheorganisatie Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) waarschuwt dat er tussen de acht en tien installaties nodig zijn, waaronder in Amsterdam en de Rijnmond. Dit meldt het Parool.

Hoewel Amsterdam een sleutelrol speelt in de brandstofvoorziening, schiet de aanleg van ontgassingsinstallaties tekort. Drie bedrijven hebben interesse getoond, maar geen enkele installatie is gerealiseerd. Volgens de gemeente kan zij enkel faciliteren, niet exploiteren. Toch waarschuwt KBN dat deze passieve houding ernstige gevolgen kan hebben.

Illegaal ontgassen

Het totaalverbod op uitstoot in 2026 kan zonder voldoende installaties leiden tot transportproblemen. Schepen zullen dan mogelijk illegaal blijven ontgassen. En handhaving is lastig vanwege de capaciteitsproblemen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Daarbij zijn de benodigde vergunningen ook nog eens duur en tijdrovend, plus adequate subsidies ontbreken.

Oproep tot actie

Volgens KBN en de vereniging van ontgassingsbedrijven is een netwerk van installaties essentieel. Ze pleiten voor investeringen en een actievere rol van overheid en havens om transport en prijzen van cruciale goederen te waarborgen. "Regeren is vooruitzien," stelt KBN.

09 april '25 ( 7:04)

OVV: laat duikers niet werken in zuurstofarme omgeving

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vindt dat bedrijven moeten stoppen met duikers te laten werken in zuurstofarme reactoren. Het gaat dan om raffinaderijen en industriële reinigingsbedrijven. Ook al zijn er veiligheidsinstructies, duikers in zuurstofarme reactoren lopen grote risico's. De raad bepleit dat na een fataal ongeval op 3 februari 2023.

07 april '25 (11:37)

Studie: miljarden aan projecten in Noordzeekanaalgebied in gevaar

Vele miljarden euro's aan nieuwe en gerealiseerde projecten in het Noordzeekanaalgebied lopen gevaar door een stikstofuitspraak van vorig jaar. Hiervoor waarschuwen bedrijvennetwerk ORAM en Port of Amsterdam na onderzoek onder zeventig bedrijven, onder meer in de maakindustrie, het transport en de energieproductie.

01 april '25 ( 8:24)

Cruiseschepen aan de stekker aan Wilhelminakade in Rotterdam

Cruiseschepen aan de Wilhelminakade in Rotterdam kunnen voortaan elektriciteit van de kade gebruiken. Deze walstroom gebruiken de schepen voor onder andere licht, airco en andere apparaten. Ze hoeven dan niet meer hun motoren te laten draaien om stroom te produceren. Dat betekent schonere lucht en minder geluid. Daarover bericht de gemeente Rotterdam.

31 maart '25 (12:43)

Advies Rijkswaterstaat en KBN: schroef uit in de sluis

Duizenden recreatieschippers gaan met de start van het nieuwe recreatieseizoen weer het water op. Daardoor wordt het drukker op de vaarwegen en in de sluizen. Een belangrijk aandachtspunt in sluizen is correct afmeren en de schroef uitzetten. Dat meldt Rijkswaterstaat.

28 maart '25 ( 8:40)

Havens Rotterdam en Singapore werken samen aan Green & Digital Shipping Corridor

Havenbedrijf Rotterdam en de Maritime and Port Authority of Singapore (MPA) gaan samenwerken. Ze gaan hun inspanningen voor de Rotterdam-Singapore Green & Digital Shipping Corridor verder versterken. Dit project was de voorgaande jaren een drijvende kracht achter de decarbonisatie en digitalisering van de containervaart. Dat meldt Port of Rotterdam.

21 maart '25 ( 9:37)

Nieuw havenervaringscentrum Portlantis officieel geopend

Portlantis, het nieuwe havenervaringscentrum op Maasvlakte 2, is woensdag 19 maart 2025 feestelijk geopend. Komende zaterdag opent Portlantis de deuren voor publiek. Dat meldt Port of Rotterdam.

18 maart '25 ( 8:28)

Laatste werkzaamheden aan veerhaven Terschelling

In de veerhaven van Terschelling naderen de werkzaamheden de laatste fase. Maandag 17 maart 2025 is begonnen met het terugplaatsen en uitgebreid testen van de gerenoveerde voetgangersbrug. Komende donderdag worden de gerenoveerde autobrug en voetgangersbrug weer in gebruik genomen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

13 maart '25 (18:45)

Team Boskalis aan boord bij beschadigde tanker Noordzee

Een team van de Nederlandse maritieme dienstverlener Boskalis is donderdag rond het middaguur aan boord gegaan van de Stena Immaculate, de tanker die op de Noordzee voor de Britse kust bij Hull kerosine lekt na een aanvaring. Volgens Boskalis ging het om vijf bergers, onder wie gasexperts. Er werden diverse inspecties gedaan en er werd nog een klein brandje in een opslagruimte aan de voorzijde van het schip geblust.

12 maart '25 ( 9:46)

Nederlands marineschip schiet voor het eerst een kruisraket af

Een Nederlands marineschip heeft voor het eerst een kruisraket afgevuurd. Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter lanceerde voor de Amerikaanse oostkust nabij Norfolk een Tomahawk-raket.

11 maart '25 (14:08)

Boete en werkstraf na botsing rondvaartboot en watertaxi Rotterdam

De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag een werkstraf en een boete opgelegd aan de schippers van een rondvaartboot en een watertaxi die op de Nieuwe Maas in Rotterdam tegen elkaar aan zijn gevaren. De schipper van de watertaxi kreeg een werkstraf van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De bestuurder van de rondvaartboot kreeg een boete van 500 euro. Beide straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.