Treinliefhebbers uit het Noorden in historisch treinstel naar Miniworld Rotterdam

Door Johanne Levinsky
2 min
Zaterdag 26 november 2022 vertrokken tachtig treinliefhebbers en modelbouwers 's ochtends vanaf Centraal Station Groningen naar Miniworld Rotterdam. Dit park heeft het financieel moeilijk en verwelkomt de laatste tijd weinig bezoekers. Met hun treinactie willen de deelnemers uit het Noorden hier verandering in brengen. Dat meldt RTV Noord.

Miniworld Rotterdam draait op dagjesmensen. Hoewel de treinreis van Groningen naar Rotterdam best lang duurt, gingen de treinliefhebbers op uitnodiging van de eigenaar van het park op pad. Miniworld Rotterdam is de grootste overdekte miniatuurwereld van Nederland. De attractie heette voorheen Railz Miniworld en is gevestigd aan het Weena in Rotterdam, op loopafstand van het Centraal Station.

Roest rijden

De reis werd niet afgelegd in een reguliere trein, maar met het historische treinstel Plan V 904. Deze in 1964 gebouwde trein is door NS enkele jaren geleden uit de roulatie gehaald. Wel wordt de trein nog gebruikt voor 'roest rijden'. Dat gebeurt op trajecten waar wissels niet vaak gebruikt worden. Plan V 904 is zwaarder dan de treinen die nu rijden. Daardoor kan deze trein beter roest van de rails verwijderen.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres