Eerste rit Intercity Nieuwe Generatie tussen Den Haag en Eindhoven

Door Richard Heeres
2 min
De Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opende maandag 3 juli 2023 voor het eerst zijn deuren voor reizigers tussen Den Haag en Eindhoven. Deze nieuwe trein is in de dienstregeling opgenomen om te testen hoe de ICNG in de praktijk presteert. Na Amsterdam-Rotterdam is dit het tweede traject waar NS de trein test. Dat meldt NS.

De ICNG tussen Den Haag en Eindhoven stopt onderweg op de stations Den Haag Hollands Spoor, Delft, Rotterdam Centraal, Breda en Tilburg. Tussen Rotterdam en Breda rijdt de trein over de Hogesnelheidslijn. In eerste instantie is de trein samengesteld uit tien rijtuigen met in totaal 552 zitplaatsen. Na de zomer komen er drie rijtuigen bij en zijn er 717 zitplaatsen.

99 snelle intercity’s

Voor NS ontwikkelt de Franse treinfabrikant Alstom 99 snelle intercity’s. Deze tellen in totaal 33.000 zitplaatsen. De ICNG is gebaseerd op het Coradia-model. Van dit treintype, met een topsnelheid van 200 kilometer per uur, rijden al ruim 2.400 treinen in diverse landen rond, zoals in Duitsland, Zweden, Frankrijk en Italië.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres