Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Dit zijn de mooiste treinroutes van Nederland!

Door Nationale Transportgids / Tijn Jansen
schedule 18 min
location_on [xx]km
Dit zijn de mooiste treinroutes van Nederland!
Door het ganse land zijn er mooie treinroutes te vinden. In dit artikel ga je van zee naar bos en van weiland naar stad. Sprinters (SPR), Intercity’s (IC) en internationale treinen komen aan bod. Dit zijn de toppers van het railvervoer die wij voor jou hebben geselecteerd.

Utrecht Centraal ---> Rhenen (SPR)

Deze spoorlijn is zo mooi, omdat de trein door veel verschillende landschappen heen rijdt. De rit start al in Breukelen en brengt je naar Utrecht. Vanaf daar wordt het pas écht interessant. Je rijdt namelijk richting de beboste omgeving van Driebergen-Zeist. Het in de Utrechtse Heuvelrug gelegen station is een station midden tussen de stad Zeist en het dorp Driebergen-Rijssenburg. In de buurt ligt een park en de bossen van de eerder genoemde Heuvelrug. Over de infrastructuur rondom dit gebied heeft NotJustBikes op YouTube een mooie video gemaakt, bekijk die hier.

Wellicht handig om te weten: deze trein zit altijd redelijk vol vanaf Breukelen. Op Driebergen-Zeist stappen veel mensen uit, vanwege de twee grote plaatsen en aansluitende bussen.

De trein beweegt zich voort in de richting van Maarn, ook een mooi plaatsje op de Heuvelrug. Hierna verlaat de sprinter de spoorlijn richting Arnhem en gaat zijn eigen lijn op richting Rhenen. De enige plaats die nog zal volgen is Veenendaal. In dit dorp zijn twee stations: Veenendaal West en Veenendaal Centrum.

Na deze twee stations is het echt rustig in de trein, de trein heeft tenslotte bijna z’n eindbestemming bereikt. Dit laatste stukje is het mooiste deel van de reis. Je rijdt over enkel spoor en aan de ene kant zie je typisch Nederlands landschap, aan de andere kant heb je uitzicht over de bossen van Landgoed Remmerstein en de stadsbossen van Rhenen, de stad waar de trein eindigt. Als je uitstapt, kijk je vanuit het bosachtige gebied neer op de Nederrijn. Deze spoorlijn is zeker een aanrader.

 Deze rit vanuit de ogen van een machinist zien? Bekijk de video van Machinist Stefan hier.

Roosendaal ---> Vlissingen (IC)

Het enige spoor in Zeeland dat volgens een dienstregeling rijdt. Deze trein heeft al een eindje gereden, hij komt namelijk uit Amsterdam en is ongeveer op de helft. Dit geldt overigens alleen voor de intercity, doordeweeks kun je ook een sprinter richting Vlissingen pakken. Deze route is uitgekozen vanwege de schoonheid van het Zeeuwse landschap en de bijzondere stationsnamen. Rilland-Bath? Kapelle-Biezelinge? Je kunt het allemaal vinden op de Staatsspoorlijn F.

Waar staat Zeeland om bekend? Je raadt het niet: zee! Daarom is het vooral leuk om in de zomer uit te stappen op Krabbendijke. Het is namelijk vanaf daar maar 15 minuten lopen naar het Krabbendijk Strandje. Je rolt dus zo vanuit de trein het strand op. Naast Zandvoort aan Zee en Vlissingen is ook Krabbendijke dus een leuke bestemming voor als je met de trein naar het strand wilt.

Na deze kleinere plaatsjes komt de trein aan in de steden van Zeeland. Allereerst de hoofdstad, Middelburg. Een mooie stad met veel water en grachten. De volgende stad is de eindbestemming alsmede het meest zuidelijkste station van Zeeland. Deze rit zien vanuit de ogen van een machinist? Kijk de video van Machinist Stefan hier.

 

Den Haag Centraal ---> Rotterdam Centraal ---> Dordrecht (SPR)

Deze keuze doet misschien wat wenkbrauwen fronsen, maar als je wat meer van ‘urban’ houdt, is dit een uitstekende keuze. Alhoewel deze rit bekend staat als probleemlijn, is het de moeite waard om deze sprinter eens van begin tot eind te nemen. Wil je niet op alle kleine stations stoppen? Stap dan over op Den Haag Hollands Spoor (HS) en neem de IC richting Vlissingen.

Vertrekkend vanuit de ‘sjoelbak’ Den Haag Centraal, kom je na enkele minuten op Den Haag HS, het vroegere hoofdstation van de Hollandsche IJzeren Stoomtrein-Maatschappij. Eigenlijk is het station vanwege de unieke geschiedenis een heel eigen artikel waard. Maar voor nu rijden we verder met de lijn richting Dordrecht.

Na HS vervolgt de trein zijn route richting Moerwijk, waar je gegarandeerd de oranje huisjes aan het begin van het perron opmerkt. Hierna komt Rijswijk, het eerste van de vier ondergrondse stations op deze lijn. Niet gek, dat velen deze lijn een ‘opgewaardeerde metro’ noemen. Je zou de 5000 serie van NS kunnen vergelijken met het Duitse S-Bahn-systeem.

Na even uit de tunnel geweest te zijn, duik je de tunnel alweer in naar Delft, waar momenteel hard gewerkt wordt om nog twee andere sporen aan te leggen. Na Delft rijdt de trein verder door naar het enige echte stukje natuur, voordat je aankomt in Schiedam en dan Rotterdam.

 Deze sprinter gaat echter verder richting het zuiden van Rotterdam, een ware stedelijke omgeving. Rotterdam Blaak is het derde ondergrondse station van deze lijn en een perfect uitstappunt om de iconische Kubuswoningen te bezoeken. De Willemsspoortunnel wordt gebruikt om onder de Nieuwe Maas heen te gaan en we komen aan bij de laatste twee zuidelijke stations van Rotterdam: Zuid en Lombardijen.

De sprinter rijdt voort richting Barendrecht, het laatste ondergrondse station met een groot raam, waardoor er toch nog wat natuurlijke lichtval in de tunnel schijnt. Zwijndrecht zal het laatste station zijn, waarna de sprinter zijn eindbestemming bereikt: Dordrecht. Deze rit vanuit de ogen van een machinist zien (toen nog met SGMm)? Bekijk de video van Meester Paul hier.


Amersfoort Centraal ---> Hengelo (IC)

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: deze rit is befaamd door de mooie natuur. Je wordt namelijk getrakteerd op veel bos en weiland, terwijl je gewoon lekker zit. Comfort-tip: als je niet op tijd zit, neem de IC Berlijn. Om de twee uren vertrekt vanuit Amersfoort de IC-Berlijn. Deze trein wordt uitgevoerd in naam van NS International. Het is een lange trein met zachte zitplaatsen, ook in tweede klas. In de zomer kan deze trein verschrikkelijk druk zijn, dan is het misschien een beter idee om de reguliere IC te pakken.

De trein vertrekt vanuit Amersfoort richting Apeldoorn. Tussen Hoevelaken en Apeldoorn bevindt zich het langste stukje spoorlijn zonder tussenstop. De reden daarvoor: Het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Over de lengte van 17 kilometer is er niks anders te zien dan bos en zandverstuivingen, een prachtig uitzicht.

Na Apeldoorn komen de landerijen in beeld totdat je via de spoorbrug de IJssel oversteekt naar Deventer. Een korte stop later en dan begint het Sallandse/Twentse landschap een rol te spelen; veel bomen maar afgewisseld met weilanden. Het mooiste stukje vind je toch wel bij Holten, waar je uitzicht hebt op de Sallandse Heuvelrug. Neem een keer de sprinter en stap uit bij dit station om te gaan wandelen, je zult geen spijt hebben. Enfin, de IC moet nog doorrijden naar Almelo voordat je Hengelo bereikt. Het laatste stukje voor Hengelo is ook zeer mooi, met hetzelfde Twentse landschap. Deze rit door de ogen van een machinist zien? Bekijk de video van Meester Paul hier.

Beeld: Tijn Jansen, HetDerdeSpoor

20 februari '25 (12:45)

64 dagen hinder voor reizigers op station Groningen door grootschalige werkzaamheden

Vanaf 10 mei moeten treinreizigers rekening houden met aanzienlijke hinder op station Groningen. ProRail werkt intensief aan de vernieuwing van het station, wat leidt tot een buitendienststelling van maar liefst 64 dagen, tot en met 13 juli. Dit betekent dat zowel NS- als Arriva-treinen tijdelijk geen verbinding hebben met het station, en reizigers hun reis moeten aanpassen. Dit meldt ProRail.

20 februari '25 (12:45)

Coalitie: NS-conducteurs moeten snel bodycams krijgen

De coalitie dringt erop aan dat NS-conducteurs bodycams krijgen. Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) schreef onlangs dat de NS hier dit jaar een besluit over neemt, maar de coalitiefracties vinden dat te lang duren. "Waarom laat dit besluit zo lang op zich wachten", vroeg Hester Veltman (VVD) zich af in een debat.

20 februari '25 (11:07)

Trein Schiphol-Rotterdam tijdelijk stil door rokende reiziger in toilet

Woensdagavond werd het treinverkeer tussen Schiphol Airport en Rotterdam Centraal tijdelijk verstoord door een opmerkelijk incident. Een reiziger besloot een sigaret op te steken in het toilet van de hogesnelheidstrein, wat het brandalarm activeerde en de trein abrupt tot stilstand bracht.

20 februari '25 (10:59)

Hardnekkige storing spoorwegovergang Valburg leek verholpen, gisteren en vandaag weer raak

De spoorwegovergang bij de Tielsestraat in Valburg kampte dinsdag met maar liefst vier storingen, waardoor de spoorbomen telkens lange tijd gesloten bleven. Woensdag volgde een vijfde storing, ondanks eerdere oplossingen door monteurs en software-experts van ProRail. Het gevolg: gefrustreerde weggebruikers en gevaarlijke situaties op het spoor. Dit meldt de Gelderlander.

19 februari '25 ( 9:19)

Storing bij spoorbomen in Valburg zorgt voor chaos op de weg

De spoorbomen bij een spoorwegovergang in Valburg kampten dinsdag de hele dag met een hardnekkige storing. Hoewel monteurs meerdere keren probeerden het probleem op te lossen, bleven de bomen na elke passerende trein gesloten. Dit meldt Omroep Gelderland.

18 februari '25 (16:00)

Omgevallen boom legt treinverkeer Sittard-Maastricht uren plat

Door een omgevallen boom rijden er naar verwachting tot zeker 19.00 uur geen treinen tussen Sittard en Maastricht. De boom viel op een bovenleiding en ProRail verwacht nog uren nodig te hebben voor de herstelwerkzaamheden. Het incident gebeurde kort na het middaguur. Sindsdien ligt het treinverkeer tussen beide Limburgse steden stil.

18 februari '25 (15:30)

OV in Randstad flink duurder als bezuinigingen doorgaan, waarschuwt burgemeester Den Haag

Een groot deel van het openbaar vervoer in de Randstad wordt mogelijk 11,7 procent duurder als een bezuiniging doorgaat. Dat zegt de Haagse burgemeester Jan van Zanen tegen het ANP. "Ik heb het over tram, bus en metro in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en omstreken."

18 februari '25 ( 9:36)

Aanrijdingen op overwegen vorig jaar toegenomen

Vorig jaar waren er meer aanrijdingen op overwegen dan in 2023. Ook vielen er meer dodelijke slachtoffers dan in 2023. Hoewel elk incident er één te veel is, lijkt geen sprake van een trend. Hiervoor kijkt ProRail naar vijfjaarlijkse gemiddelden. Die nemen niet of nauwelijks toe. Dat meldt ProRail.

18 februari '25 ( 9:19)

Treinen rijden niet of minder vaak vanwege het winterse weer

Dinsdagochtend de trein nemen naar school, werk of voor een tipje? Dat gaat op sommige trajecten lastig. Er rijden op een aantal trajecten minder of geen treinen vanwege verschillende oorzaken. Dat meldt Hart van Nederland.

14 februari '25 (11:15)

Bezwaar NS tegen nachttrein Zwolle-Amsterdam van Arriva

De NS heeft bij de gemeente Almere een bezwaar ingediend tegen de nachttrein van concurrent Arriva op het traject tussen Zwolle en Amsterdam. Dat bevestigde een woordvoerder van het spoorbedrijf na berichtgeving in de Volkskrant. Volgens de woordvoerder wil de NS de nachttrein, die vanaf 15 maart gaat rijden, niet tegenhouden, maar wil het bedrijf wettelijk toetsen of Arriva zich wel aan de spelregels heeft gehouden.