Havenbedrijf Rotterdam en Swietelsky ondertekenen contract

Door Richard Heeres
2 min
Swietelsky Rail Benelux B.V. en Havenbedrijf Rotterdam hebben het contract ondertekend voor de aanleg van een bundel van zes opstelsporen. Deze zijn geschikt voor 740 meter treinen als onderdeel van het nieuwe Emplacement Maasvlakte Zuid (EMZ). Daarover bericht Port of Rotterdam.

Dit project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met spoorwegbeheerder ProRail en dankzij een Europese Connecting Europe Facility (CEF)-subsidie. Swietelsky start in het voorjaar van 2025 met de aanleg van de spoorbundel, die medio 2027 in gebruik zal worden genomen.

Duurzame spoorontwikkeling

De aanleg van het EMZ is noodzakelijk om de groei van het spoorgoederenvervoer vanaf de Maasvlakte naar het Europese achterland te kunnen faciliteren. Door de aanleg wordt het capaciteitsknelpunt opgelost. Om de toenemende stroom containers op een efficiƫnte manier naar het achterland te kunnen blijven vervoeren, investeren Havenbedrijf Rotterdam, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in duurzame en efficiƫnte spoorontwikkeling.

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres