Wat voor soort bagage mag je meenemen in een vliegtuig?
Op sommige dagen lijkt het alsof de luchtvaartmaatschappijen met reizigers spelen. De handbagage die bijvoorbeeld volgens Easyjet prima was, wordt door de werknemers van Transavia juist als te groot beschouwd. De persoon voor je mag zijn koffer in het bagagevak plaatsen, terwijl die van jou – die er identiek uitziet – voor de vlucht door de gate moet worden gecontroleerd. Het voldoen aan de richtlijnen voor handbagage is gekmakend, maar luchtvaartmaatschappijen leggen in ieder geval geen beperkingen op aan het type of de stijl van handbagage. Voor hen is het formaat dat er echt toe doet.
Luchtvaartmaatschappijen beperken over het algemeen dus niet het soort bagage dat passagiers als handbagage mogen meenemen. Zolang een Valentino tas binnen het acceptabele formaatbereik van de vervoerder valt en geen duidelijke bedreiging vormt voor het personeel of de passagiers van de luchtvaartmaatschappij, is het ontwerp voor niemand anders dan voor jou van belang.
De toegestane handbagage kan echter wel verschillen per luchtvaartmaatschappij, maar de meeste passagiers mogen één stuk handbagage en één persoonlijk item meenemen. Een verrijdbare koffer is de populaire keuze als handbagage omdat deze gemakkelijk door de luchthaven te vervoeren is. Sommige reizigers kiezen ervoor om plunjezakken, rugzakken of draagtassen mee te nemen. Elke Shabbies tas die al je spullen veilig vasthoudt, is eigenlijk al voldoende.
De richtlijnen voor wat een persoonlijk item is, zijn iets specifieker. Over het algemeen beschouwen luchtvaartmaatschappijen laptoptassen, portemonnees, aktetassen of luiertassen als persoonlijke spullen. Maar nogmaals, de grootte is de belangrijkste factor. Als je een kleine rugzak of halfgevulde plunjezak als persoonlijk item wilt gebruiken, zal het personeel van de luchtvaartmaatschappij waarschijnlijk niet protesteren zolang het maar onder de stoel voor je past.
Zoals zoveel dingen die met vliegen te maken hebben, lijken de regels over handbagage voortdurend te veranderen. Dat komt omdat elke luchtvaartmaatschappij haar eigen beleid bepaalt, en ze hebben te maken met de afmetingen van de vliegtuigen van de vervoerder. Terwijl vliegtuigen worden gebouwd en opnieuw ontworpen, verandert ook hun opslagruimte. Let dus goed op de regels van je luchtvaartmaatschappij zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan op het vliegveld. Houd hierbij rekening met het formaat van je koffer, maar ook het gewicht. Hierop wordt namelijk ook gecontroleerd!
Als je vermoedt dat je handbagage te groot is, zoek dan naar een maatsjabloon in de luchthaventerminal. Met deze gidsen kunnen reizigers hun bagage testen aan de hand van de toegestane afmetingen van een luchtvaartmaatschappij. Als een tas niet in de sjabloon past, vraag dan een werknemer om je te helpen bij de poortcontrole. Door dit te doen, weet je zeker of je koffer wel of niet gezien wordt als handbagage.
Eigenlijk moet je dit zien te voorkomen, dus koop handbagage dat voldoet aan de toegestane afmetingen van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Houd er daarnaast ook rekening mee dat een koffer met harde schaal de inhoud beter beschermt dan een tas met zachte zijkanten, maar deze laatste past gemakkelijker in overheadcompartimenten. Bepaal zelf wat je belangrijker vindt bij het kopen van een koffer!