Wirwar van regels voor tassen in vliegtuig
Welke tas wel
Wil je meer dan een tas meenemen als handbagage in het vliegtuig of een grotere tas, zoals bijvoorbeeld een weekendtas? Ga dan voor je vertrekt naar de website van je luchtvaartmaatschappij en bekijk daar de regels. Niet alleen de grootte verschilt per maatschappij, ook het aantal stuks handbagage dat je mee wilt nemen verschilt. Niet alleen per maatschappij maar soms ook per prijsklasse van je ticket. In 2015 heeft de internationale luchtvaartorganisatie IATA geprobeerd een norm voor bagage in te voeren die voor alle maatschappijen geldt. Alleen bagage van 55 centimeter lang, 35 centimeter breed en 20 centimeter diep zou nog in de cabine mogen, een stuk minder dan wat nu mag. Het voorstel werd afgewezen en dus blijft elke maatschappij een eigen beleid voor handbagage toepassen. Meestal staan de maximale dimensies ook op je ticket. Bij Transavia en KLM gelden nu dimensies van 55x35x25. Bij Corendon 55x40x25 en Lufthansa 55x40x23. En zo blijft het verschillen welke laptoptas, weekendtas of rugzak je in het vliegtuig mee kunt nemen.
Handtasje
Een heikel punt is ook het ‘persoonlijk item’ dat sommige maatschappijen als extra stuk bagage toestaan. Voor de een is dat een klein dames handtasje, maar voor de ander een dames laptoptas en voor weer een ander wellicht de weekendtas. Dus ook daar goed opletten en bij twijfel informeren bij je vliegtuigmaatschappij. Je kunt meer lezen over de luchtvaart om goed voorbereid op vakantie te gaan.
Laptop altijd in cabine
Sommige zaken zijn wel internationaal geregeld. Je mag geen scherpe zaken mee en geen vloeistoffen meer dan 100 ml per verpakking met een maximum van 1 liter in totaal. Uitgezonderd zijn babyvoeding, medicijnen (met doktersrecept) en drank gekocht na de security check. Sommige spullen waarvan je misschien denkt dat het niet mee mag, mogen soms wel. Een vijl, pincet en een schaar mogen mee zolang ze niet langer dan zes centimeter zijn. Elektronica moet bij voorkeur mee in de cabine. Met name batterijen. Die mooie laptoptas gaat dus inclusief laptop mee in de cabine. Sterker nog, een laptop mag niet in het bagageruim mee.
Selfie stick soms ook niet
Elk voorwerp waarmee je iemand kunt verwonden is verboden in de cabine. Dit geldt dus niet alleen voor voorwerpen die scherp zijn, maar ook voor stompe voorwerpen. In het geval van knuppels is dit duidelijk. Maar wat de denken van een selfiestick of fotostatief? In Azië zijn krijg je op veel vliegvelden je selfiestick niet door de security en in andere landen ligt het maar net aan de medewerker of je selfiestick of statief mee naar het vliegtuig kan of niet. Wil je zeker zijn, stop het dan in je ruimbagage.