De essentiële rol van value added services in moderne logistiek

Door Van onze klanten
6 min
Wat zijn Value Added Services en waarom zijn ze essentieel voor transportbedrijven? Deze vraag staat centraal in de moderne logistieke sector. Value Added Services, oftewel waarde toevoegende diensten, zijn aanvullende diensten die verder gaan dan de standaard transport- en opslagactiviteiten. Deze diensten spelen een cruciale rol in het verbeteren van de efficiëntie en concurrentiepositie van transportbedrijven. Ze maken het mogelijk om de volledige supply chain te optimaliseren door productbeheer en processen te verbeteren. Het belang van deze diensten wordt onderstreept door het feit dat 63 procent van de bedrijven die Value Added Services gebruiken, deze als een zeer belangrijke functie voor hun bedrijfsvoering beschouwt. In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de verschillende aspecten van Value Added Services en hun impact op de logistieke sector.

Veelvoorkomende Value Added Services in de transportsector

Moderne transportbedrijven bieden een breed scala aan value added services om zich te onderscheiden van de concurrentie. Een van de meest voorkomende diensten is het verzorgen van passende verpakkingen en correcte etiketten. Dit zorgt ervoor dat producten veilig en efficiënt getransporteerd kunnen worden, terwijl de juiste informatie direct beschikbaar is. Daarnaast zijn assembleren en verpakken belangrijke diensten die transportbedrijven aanbieden. Hierbij worden producten op maat samengesteld of herverpakt volgens de specifieke wensen van de klant.

Door deze diensten aan te bieden, kunnen transportbedrijven zich onderscheiden in een competitieve markt en hun klanten een compleet pakket aan logistieke oplossingen bieden.

Voordelen van Value Added Services voor bedrijven en klanten

De implementatie van Value Added Services biedt tal van voordelen voor zowel transportbedrijven als hun klanten. Een belangrijk voordeel is de kostenbesparing, mogelijk gemaakt door efficiëntere logistieke processen en kwaliteitscontroles. Deze zorgen voor minder retourzendingen en klachten, terwijl het samenvoegen van producten voor combipakketten leidt tot lagere transportkosten door efficiëntere verzending.

Daarnaast dragen deze diensten bij aan een hogere klanttevredenheid. Door logistieke processen te optimaliseren en maatwerk te leveren, kunnen bedrijven beter voldoen aan specifieke klantwensen. Vooral in de voedingsindustrie kan dit een concurrentievoordeel opleveren, waarmee bedrijven hun positie in de markt kunnen versterken.

Impact van Value Added Services op efficiëntie en duurzaamheid

Grote logistieke dienstverleners, zoals de Raben Group, zetten zich in voor duurzaamheid door concrete doelen te stellen voor CO2-reductie. Value Added Services spelen hierbij een belangrijke rol door de efficiëntie van supply chains te verhogen en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te optimaliseren. Door best practices te ontwikkelen en toe te passen, helpen deze diensten bedrijven om duurzamer en kostenefficiënter te opereren. Dit draagt bij aan een betere toekomst voor zowel het bedrijfsleven als het milieu.