Wegen en sporen nog niet geschikt voor vervoer oorlogsmateriaal bij escalatie

Het oorlogsmaterieel gaat nu al via Nederland richting Oekraïne. Via de havens van Rotterdam, Vlissingen en Eemshaven komen defensiespullen Nederland binnen. Met vrachtwagen of treinen gaat het materieel richting Oekraïne.
Vervoer tijdens de Koude Oorlog
“We zijn veel vergeten van hoe het vervoer van materieel tijdens de Koude Oorlog ging”, zo stelt Hans Damen, brigadegeneraal buiten dienst, maar vroeger leider van de Defensie Taskforce Logistiek. De infrastructuur in Nederland staat volgens Damen er redelijk voor, maar er moet nog wel heel veel gebeuren.
Het vervoer van defensiematerieel gaat via stroken land waarbinnen je verschillende routes kan kiezen, corridors genaamd. Nederland heeft drie van deze stroken, in het midden, noorden en zuiden van het land. Om het vervoer soepel te laten verlopen, zijn er aanpassingen op deze routes noodzakelijk.
Gewicht van pantservoertuigen
Bruggen moeten het gewicht van pantservoertuigen wel kunnen houden, wegen moeten breed genoeg zijn en spoortunnels hoog genoeg. “In overleg met Rijkswaterstaat praat je dan over de investeringen in de infrastructuur die noodzakelijk zijn”, aldus Rons Sensen, kolonel bij de Landmacht. Als er drie bruggen op een route verbeterd worden, en de vierde brug niet, dan is de route alsnog niet bruikbaar.
Verbeteringen aan het spoor
Op het spoor zijn er ook verbeteringen nodig. Spoortunnels zijn niet altijd hoog genoeg en bruggen moeten breder. De Waalhaven in Rotterdam is een belangrijke plek waar oorlogsmaterieel vanuit schepen op treinen wordt geladen en richting het oosten wordt vervoerd. Treinen van 740 meter moeten daarvoor beschikbaar zijn, maar de Waalhaven heeft maar één spoor dat daar geschikt voor is.
Personeelstekort
Het vinden van genoeg personeel en vrachtwagens die de spullen naar het oosten willen brengen, is volgens Damen nog altijd de grootste uitdaging voor Nederland. Gevorderde vrachtwagens en dienstplichtigen waren daarvoor beschikbaar tijdens de Koude Oorlog. Nu heeft Nederland volgens Damen commerciële vervoerders en logistieke ecosystemen nodig om alles voor elkaar te krijgen.