Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Opengooien autodeur blijft een gevaar voor fietsers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het foutief openen van autodeuren levert elk jaar nog steeds veel letselschadeslachtoffers onder fietsers op. Hersenschuddingen en bebloede knieën, maar ook gebroken armen, benen, heupen en ellebogen zijn vaak het resultaat. Amsterdam doet er wat aan, en heeft al speciale fietsstraten en schampstroken. Een autofabrikant komt met een Exit Warning om ‘portierincidenten’ te voorkomen. Dit meldt het Juridisch Bureau Letselschade en Gezondheidsrecht (JBL&G).

Gebaseerd op honderden dossiers van letselschade onder fietsers, de afgelopen tien jaar behandeld, concludeert letselschadebureau JBL&G dat ruim een kwart van het aantal zaken met autodeuren heeft te maken. Bij de rest gaat het bijvoorbeeld om eenzijdige ongelukken, voorrangsfouten, malheur door het wegdek of obstakels, of aanrijdingen met tegemoetkomend verkeer.

Schrikbarend hoog aandeel

Steffy Roos de Maine, eigenaar van JBL&G noemt het aandeel portierongelukken ‘schrikbarend’: “Het zijn stuk voor stuk altijd erg ingrijpende ongevallen, die je zomaar opeens uit het niets overkomen, die volkomen onnodig zijn, maar waardoor je soms wel maanden uit de running kunt blijven. In de grote steden is het logischerwijs vaker raak dan in de provincie, maar ook daar gebeurt het regelmatig.” 

Fietsstraten en schampstroken

Amsterdam is samen met onder meer de Fietsersbond bezig de stad veiliger en aantrekkelijker te maken voor fietsers en voetgangers, en heeft al diverse ‘fietsstraten’ waar de auto ‘te gast’ is. Die worden nu ook voorzien van ‘schampstroken’: dubbele belijning links naast de geparkeerde auto’s, ten teken dat je daar maar beter niet kunt fietsen.

Exit Warning

Autofabrikant Ford is aan het testen met het systeem Exit Warning: knipperende leds in het portier en de buitenspiegel die passerende fietsers moeten waarschuwen, terwijl de bestuurder een hoorbaar signaal krijgt bij gevaar tijdens het uitstappen. Nog een stap verder is een systeem waarbij de deur niet eens opengaat wanneer er iemand nadert.

Hollandse greep

Intussen maakt de zogeheten ‘Dutch reach’ steeds meer opgang. De ‘Hollandse greep’ betekent dat je niet met de dichtstbijzijnde linkerhand, maar juist expres met de rechter het portier opent, zodat je hoofd al automatisch naar links draait, waar eventuele fietsers vandaan kunnen komen. In diverse Amerikaanse staten hoort de ‘Dutch reach’ standaard bij de rijles. Sinds vorig jaar doen ze er ook in Spanje aan, waar automobilisten nu ook geleerd wordt de auto te openen ‘a la Holandesa’.

Door: Nationale Transportgids

30 december '24 (11:45)

Ongeveer 4000 kilo vuurwerk in beslag genomen bij grenscontrole Duitsland

GRONINGEN (ANP) - De politie heeft zaterdag in Groningen en Drenthe ongeveer 4000 kilo vuurwerk in beslag genomen bij controles aan de grens met Duitsland. Het is de eerste dag van de mobiele controles in de provincies.

27 december '24 ( 6:45)

Dit jaar 8 procent meer files op Nederlandse wegen

De filezwaarte (de lengte maal de duur van de file) op de Nederlandse wegen is in 2024 met 8 procent gestegen ten opzichte van 2023, meldt de ANWB op basis van verkeersdata van TomTom. Hoewel het in de eerste helft van het jaar iets rustiger was, leidden de zomer- en najaarsmaanden volgens de ANWB tot "aanzienlijk meer files". Volgens de ANWB komt de stijgende verkeersdrukte vooral door de bevolkingsgroei en de toename van het aantal voertuigen op de weg.

26 december '24 (10:00)

Opnieuw bedrijfsbusje van dakdekker in brand gestoken in Den Bosch

Opnieuw is een bedrijfsbusje in Den Bosch in brand gestoken, bevestigde de politie donderdag na berichtgeving van het AD. Volgens de krant gaat het opnieuw, net als een dag eerder, om een voertuig van een dakdekker. De politie gaat uit van opzet. Ditmaal stond de auto op de Monseigneur van Schaikstraat. Een auto die dicht bij het busje stond, is ook in brand gevlogen, zegt de woordvoerder.

20 december '24 ( 9:30)

Babboe zegt toe eigenaren van onveilige bakfiets terug te betalen

Babboe gaat eigenaren van een onveilige bakfiets van de fabrikant hun geld teruggeven. Die toezegging heeft de bakfietsfabrikant gedaan richting de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Consumenten die hiervoor in aanmerking denken te komen, kunnen zich vanaf eind januari melden bij Babboe, aldus de toezichthouder.

20 december '24 ( 7:30)

In vijf jaar tientallen miljoenen aan contanten gevonden bij autocontroles op de weg

In de afgelopen vijf jaar is 46,8 miljoen euro aan contanten gevonden bij controles van auto's op de weg. Alleen al dit jaar trof een politieteam van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties 8,2 miljoen euro aan.

20 december '24 ( 7:15)

Bedrijven investeerden in oktober vooral meer in vervoersmiddelen

De investeringen van bedrijven zijn in oktober toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondernemingen investeerden in die maand 5,2 procent meer in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in vrachtwagens, opleggers, busjes en personenauto's werd meer geld gestoken. In machines werd minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. In september namen de bedrijfsinvesteringen nog licht af met 0,1 procent.

19 december '24 (13:00)

Faber: te vroeg om conclusies te trekken over grenscontroles

Het is te vroeg om conclusies te trekken over grenscontroles, vindt asielminister Marjolein Faber. De Koninklijke Marechaussee (KMar) is hier tien dagen geleden mee begonnen om illegale migranten tegen te houden, maar verschillende bonden zijn zeer kritisch over het effect hiervan. Bij een asieldebat dringen oppositiepartijen erop aan dat Faber al in januari de eerste cijfers hierover deelt, maar dat ziet de bewindsvrouw niet zitten.

19 december '24 (13:00)

Voertuiggegevens sjoemeldiesels binnenkort uit database RDW

Mensen die in het bezit zijn van een zogeheten sjoemeldiesel kunnen de gegevens van hun voertuig binnenkort niet meer raadplegen in de database van de RDW. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond.

19 december '24 (10:15)

Verkoop dieselbusjes verdrievoudigd: ondernemers omzeilen bpm

De verkoop van dieselbusjes in Nederland is vorige maand verdrievoudigd, tot bijna 13.000 stuks. De sprong in verkopen komt vooral door de aankomende wijziging in de belastingregels voor bedrijfswagens. Vanaf 1 januari wordt er bpm geheven op nieuwe diesel- en benzinebedrijfswagens. "Afhankelijk van het type voertuig, kan dit tussen de 15.000 en 20.000 euro schelen, als je hem dit jaar nog bestelt", zegt een woordvoerster van RAI Vereniging. Elektrische bedrijfswagens blijven vrijgesteld van bpm.

19 december '24 ( 9:45)

Cursus en regels voor veilig gebruik elektrische bedrijfsvoertuigen

Bestuurders van elektrische bedrijfsvoertuigen krijgen vanaf 1 januari 2025 een verkeersveiligheidscursus. Dit staat in het nieuwe ‘Convenant verkeersveiligheidswaarborgen’. Het convenant moet ongelukken voorkomen en veiligheid verbeteren. Dit meldt Rijksoverheid.