ExxonMobil en Porsche testen koolstofarmere brandstof op Zandvoort

Door Redactie Nationale Transportgids
5 min
ExxonMobil en Porsche gaan samen geavanceerde biobrandstoffen en hernieuwbare, koolstofarme eFuels testen op het racecircuit van Zandvoort. Dit is een onderdeel van een nieuwe overeenkomst om te werken naar een mogelijk toekomstig gebruik door de automobilist. Dit meldt Esso Nederland BV.

De eerste versie van de Esso Renewable Racing Fuel is een mengsel van vooral geavanceerde biobrandstoffen en is speciaal samengesteld door ExxonMobil's eigen wetenschappers en ingenieurs. Analyse daarvan geeft aan dat met een vloeibare brandstof de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk kan verminderen. De brandstof wordt in 2021 getest in de krachtige high-performance motoren van Porsche tijdens de Porsche Mobil 1 Supercup-, de hoogste toeringwagencompetitie.

Ontwikkeling van eFuels

De samenwerking tussen Porsche en ExxonMobil richt zich ook op de ontwikkeling van eFuels, synthetische brandstoffen gemaakt van waterstof en afgevangen CO2. Al in 2022 zijn deze bedrijven van plan om de tweede versie van de Esso Renewable Racing Fuel te testen, die eFuel-componenten zal bevatten. De verwachting is dat de eFuel de uitstoot van broeikasgassen in een gangbare brandstof voor gewone auto’s tot 85 procent kan verminderen.

'Electrificatie heeft de hoogste prioriteit'

"De elektrificatie van onze voertuigen heeft voor ons de hoogste prioriteit", aldus Michael Steiner, lid van de Porsche Executive Board en verantwoordelijk voor Research & Development. “eFuels zijn een goede aanvulling op onze aandrijflijnstrategie. Hiermee kunnen onze klanten auto's met conventionele verbrandingsmotoren en plug-in hybrides met aanzienlijk minder broeikasgasemissies rijden. De samenwerking met ExxonMobil stelt ons in staat om de eFuels onder de veeleisende omstandigheden van het racecircuit te testen. Dit is een volgende stap om van eFuels een betaalbaar en koolstofarm alternatief voor conventionele brandstoffen te maken.

Porsche Mobil 1 Supercup-competitie

De eerste test op het circuit van de Esso Renewable Racing Fuel vond op  30 maart plaats in Zandvoort. Daarna wordt er getest tijdens de Porsche Mobil 1 Supercup-competitie 2021 en 2022.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Pixabay