Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arriva laat bussen op HVO rijden, straks ook waterstof

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De bussen van Arriva in de Achterhoek en Rivierenland, die tot voor kort allemaal op diesel reden, rijden nu op een alternatieve brandstof. Het gaat om Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Door HVO te tanken, stoten de bussen 90 procent minder CO2 uit. Dit meldt Arriva Nederland.

Het is één van de maatregelen die Arriva inzet om in 2025 CO2-neutraal te werken. In december gaat Arriva in samenwerking met de provincie Gelderland bovendien van start met het rijden van tien nieuwe waterstofbussen.

In de Achterhoek en Rivierenland rijdt het gros van de bussen nu volledig op HVO. Uitzondering vormen enkele bussen in de regio Zutphen. Die bussen rijden voorlopig op een combinatie van HVO en diesel totdat er een HVO-tankvoorziening in de omgeving is.

Ervaring met HVO

Arriva is bekend met de inzet van HVO. Zo wordt deze synthetische brandstof al structureel gebruikt in de bussen van de vestiging Oosterwolde in Friesland. Ook wordt het toegepast voor de Arrivabussen van de landside service op Schiphol en voor de verwarming van Limburgse Arriva bussen. Verder doet Arriva een HVO-proef met twee GTW treinen in Noord Nederland. De 18 nieuwe WINK-treinen in het noorden rijden allemaal op HVO. Ter illustratie: dit jaar zet Arriva Nederland in totaal 5,7 miljoen liter HVO in. Dit levert een besparing op van ruim 18 miljoen kilogram CO2 ten opzichte van diesel.

Straks ook waterstof

Arriva heeft zich tot doel gesteld om in 2025 CO2-neutraal te werken. Een belangrijk deel van de CO2-uitstoot van het bedrijf komt voort uit de inzet van haar materieel. Het bedrijf zet daarom maximaal in op het opbouwen van ervaring met de inzet van alternatieve brandstof om de uitstoot door het materieel te reduceren. Naast het rijden op HVO worden in december tien nieuwe waterstofbussen in de regio Oost in gebruik genomen. Dit doet Arriva in gezamenlijkheid met de provincie Gelderland. 

Door: Nationale Transportgids

20 december '24 ( 9:30)

Babboe zegt toe eigenaren van onveilige bakfiets terug te betalen

Babboe gaat eigenaren van een onveilige bakfiets van de fabrikant hun geld teruggeven. Die toezegging heeft de bakfietsfabrikant gedaan richting de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Consumenten die hiervoor in aanmerking denken te komen, kunnen zich vanaf eind januari melden bij Babboe, aldus de toezichthouder.

20 december '24 ( 7:30)

In vijf jaar tientallen miljoenen aan contanten gevonden bij autocontroles op de weg

In de afgelopen vijf jaar is 46,8 miljoen euro aan contanten gevonden bij controles van auto's op de weg. Alleen al dit jaar trof een politieteam van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties 8,2 miljoen euro aan.

20 december '24 ( 7:15)

Bedrijven investeerden in oktober vooral meer in vervoersmiddelen

De investeringen van bedrijven zijn in oktober toegenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ondernemingen investeerden in die maand 5,2 procent meer in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in vrachtwagens, opleggers, busjes en personenauto's werd meer geld gestoken. In machines werd minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. In september namen de bedrijfsinvesteringen nog licht af met 0,1 procent.

19 december '24 (13:00)

Faber: te vroeg om conclusies te trekken over grenscontroles

Het is te vroeg om conclusies te trekken over grenscontroles, vindt asielminister Marjolein Faber. De Koninklijke Marechaussee (KMar) is hier tien dagen geleden mee begonnen om illegale migranten tegen te houden, maar verschillende bonden zijn zeer kritisch over het effect hiervan. Bij een asieldebat dringen oppositiepartijen erop aan dat Faber al in januari de eerste cijfers hierover deelt, maar dat ziet de bewindsvrouw niet zitten.

19 december '24 (13:00)

Voertuiggegevens sjoemeldiesels binnenkort uit database RDW

Mensen die in het bezit zijn van een zogeheten sjoemeldiesel kunnen de gegevens van hun voertuig binnenkort niet meer raadplegen in de database van de RDW. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond.

19 december '24 (10:15)

Verkoop dieselbusjes verdrievoudigd: ondernemers omzeilen bpm

De verkoop van dieselbusjes in Nederland is vorige maand verdrievoudigd, tot bijna 13.000 stuks. De sprong in verkopen komt vooral door de aankomende wijziging in de belastingregels voor bedrijfswagens. Vanaf 1 januari wordt er bpm geheven op nieuwe diesel- en benzinebedrijfswagens. "Afhankelijk van het type voertuig, kan dit tussen de 15.000 en 20.000 euro schelen, als je hem dit jaar nog bestelt", zegt een woordvoerster van RAI Vereniging. Elektrische bedrijfswagens blijven vrijgesteld van bpm.

19 december '24 ( 9:45)

Cursus en regels voor veilig gebruik elektrische bedrijfsvoertuigen

Bestuurders van elektrische bedrijfsvoertuigen krijgen vanaf 1 januari 2025 een verkeersveiligheidscursus. Dit staat in het nieuwe ‘Convenant verkeersveiligheidswaarborgen’. Het convenant moet ongelukken voorkomen en veiligheid verbeteren. Dit meldt Rijksoverheid.

19 december '24 ( 9:06)

Subsidie van provincie Noord-Holland voor veiliger fietsen

De provincie Noord-Holland stelt in 2025 € 1,7 miljoen subsidie beschikbaar voor verkeerslessen op scholen en voor het programma Doortrappen. Met dit bedrag kunnen alle basisscholen en middelbare scholen in Noord-Holland hun leerlingen verkeerslessen aanbieden. Ook kunnen gemeenten activiteiten vanuit het programma Doortrappen organiseren, zodat ouderen zo lang mogelijk veilig kunnen blijven fietsen. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

19 december '24 ( 8:49)

A4 richting Antwerpen tussen Steenbergen en Bergen op Zoom-Zuid dicht door ongeluk

De A4 richting Antwerpen is door een ongeval met verschillende auto's dicht tussen Steenbergen en Bergen op Zoom-Zuid. Verkeer wordt hier over de afrit geleid. Dat meldt Omroep Brabant.

19 december '24 ( 8:15)

Veel minder elektrische auto's verkocht in EU

De verkoop van volledig elektrische auto's in de Europese Unie is vorige maand met 9,5 procent gedaald tot 130.757 stuks, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Vooral in de grote automarkten Duitsland (min 21,8 procent) en Frankrijk (min 24,4 procent) was de daling bijzonder groot. Sinds het begin van het jaar zijn er 5,4 procent minder elektrisch aangedreven auto's verkocht in de EU.