Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KiM: Lichte elektrische voertuigen leiden niet altijd tot minder CO2-uitstoot

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Lichte elektrische voertuigen, zoals elektrische snor- en bromfietsen elektrische vrachtfietsen en elektrische steps dragen ondanks hun duurzame imago niet altijd bij aan minder CO2-uitstoot. Dit meldt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) op basis van de studie 'Op weg met LEV: de rol van lichte elektrische voertuigen in het mobiliteitssysteem'. 

Vooral deelvoertuigen hebben een hoge CO2-uitstoot door de korte levensduur en de emissies die samenhangen met het ophalen van voertuigen met lege accu's en het herplaatsen van voertuigen met opgeladen accu's. Hierdoor zijn de CO2-emissies van een deel-e-step of deel-e-scooter meer dan twee keer zo hoog als van hetzelfde elektrische vervoermiddel in privébezit.

Alternatief voor de auto

In hoeverre licht elektrische voertuigen voor personenvervoer (LEV's) bijdragen aan minder CO2-uitstoot, hangt af van waar ze een alternatief voor zijn. Als je in plaats van de auto een LEV gebruikt, dan is de bijdrage altijd gunstig. E-bakfietsen, micro-auto's, e-scooters en e-steps (met name in privébezit) kunnen een alternatief zijn voor de auto. Maar in welke mate LEV's een alternatief zijn voor de auto in Nederland, is lastig te zeggen.

LEV's worden vooral gebruikt voor het afleggen van korte afstanden van minder dan 10 kilometer. Deze afstanden zouden zonder LEV's vaak worden afgelegd met de fiets of met het lokale openbaar vervoer. De LEV-deelsystemen zijn ook een alternatief voor tochtjes te voet. Als iemand een licht elektrisch voertuig gebruikt in plaats van te fietsen of te lopen, dan leidt het tot meer CO2-uitstoot. LEV's leveren daarom niet altijd een bijdrage aan minder CO2-uitstoot.

Goederenvervoer

Voor licht elektrische vrachtvoertuigen (LEVV's) voor goederenvervoer geldt dit in principe ook. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vrachtfiets die postpakketjes of levensmiddelen bezorgt. Nu worden goederen in de stad voornamelijk vervoerd met bestelauto's die op diesel rijden. Maar het is onbekend of LEVV's altijd een vervanger zijn voor bestelauto's of dat er LEVV's zijn bijgekomen.

Daarnaast is het onduidelijk hoeveel LEVV's nodig zijn om één (diesel)bestelauto te vervangen. LEVV's zijn vooral interessant voor korte afstanden, ritten met een beperkt aantal zendingen per route en leveringen die snel op de plaats van bestemming moeten zijn, zoals essentiële onderdelen voor een spoedreparatie. Dit betekent dat LEVV-gebruikers voornamelijk korte stadsritten maken.

Tijdsbesparing en parkeergemak

Mensen kiezen voor een licht elektrisch voertuig omdat het tijd bespaart en vanwege het parkeergemak. Bij goederenvervoer is daarnaast kostenbesparing een zwaarwegend argument voor gebruik, terwijl bij het personenvervoer ook plezier vaak een grote rol speelt.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: PostNL

05 februari '25 (13:09)

Trucker overlijdt na flinke botsing met boom langs de snelweg

Een vrachtwagenchauffeur heeft een eenzijdige botsing met een boom vanmorgen niet overleefd. Hij reed rond 9.45 uur vanmorgen tegen een boom naast de N65 bij Biezenmortel in Noord-Brabant. Omdat de weg volledig ontoegankelijk is geworden door alle takken, is deze voorlopig in beide richtingen gesloten. Dit melden de Telegraaf en het Brabants Dagblad.

05 februari '25 (12:29)

Aftrap verkeerscampagne 'Houd rekening met elkaar' in Zuid-Holland

Bijna negen op de tien verkeersongevallen hebben te maken met het gedrag van weggebruikers. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland heeft samen met wethouders Arno Janssen van de gemeente Papendrecht en Rik van der Linden van de gemeente Dordrecht de nieuwe verkeerscampagne ‘Houd rekening met elkaar’ afgetrapt. Daarover bericht de provincie Zuid-Holland.

05 februari '25 (11:57)

Veel minder verkeersboetes uitgeschreven; behalve voor inrijverboden

De politie schreef vorig jaar ruim een half miljoen verkeersboetes minder uit dan in 2023. Vooral voor snelheidsovertredingen, fout parkeren en rijden door rood licht werden minder boetes uitgedeeld. Voor inrijverboden schreef de politie daarentegen juist meer boetes uit. Dit meldt Rijksoverheid. 

05 februari '25 (11:42)

Tweedehandsauto’s op goedkoopste niveau in drie jaar tijd

De gemiddelde prijs van een tweedehands auto in Nederland is in januari 2025 gedaald naar 23.367 euro. Dit is een daling van 4,09 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen dalen al langer: in december 2024 was er ook al een forse afname van 4,58 procent vergeleken met begin dat jaar. Januari 2025 noteert hiermee de laagste occasionprijs in drie jaar tijd. Dit meldt Autoscout24.

05 februari '25 (11:15)

Stakingen bij autodealers en garages gaan door ondanks bestuurscrisis bij FNV

Geplande acties bij FNV, zoals de stakingen bij autodealers, gaan door ondanks de bestuurscrisis bij de vakbond. Dat laat een woordvoerder weten, die meldt dat de dagelijkse gang van zaken niet wordt geraakt. Dinsdagavond stemde een meerderheid van de leden van de interne vakbond bij FNV in met een ultimatum dat het terugtreden van het bestuur eist.

04 februari '25 (15:30)

Veel vertragingen verwacht rond Utrecht dit jaar door wegwerk

Weggebruikers die van, naar of via Utrecht rijden moeten komend jaar rekening houden met veel verkeershinder en forse vertragingen. Zowel in de stad als op de snelwegen rond de stad staan komend jaar veel wegwerkzaamheden gepland, meldt het Utrechtse stadsbestuur aan de gemeenteraad. De wegen rond Utrecht zijn van groot belang voor het nationale wegennet, omdat wegen uit alle richtingen er samenkomen.

04 februari '25 (12:15)

Bonden: goede opkomst bij eerste staking garages en fietsenmakers

De opkomst bij de staking van werknemers van onder meer garages, autohandelaren en fietsenmakers in de omgeving van Rotterdam is volgens vakbonden FNV en CNV goed. De eerste staking van 24 uur werd uitgeroepen nadat een ultimatum van de bonden in een cao-conflict met brancheorganisatie BOVAG was verlopen. De stakers verzamelden zich in Ridderkerk.

04 februari '25 ( 9:15)

Ruim één miljoen tolritten over nieuwe snelweg A24

Sinds de opening op 7 december zijn meer dan 1 miljoen tolritten over de nieuwe snelweg A24 gereden, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voor ruim twee derde van die ritten is automatisch betaald via een systeem dat de tol elektronisch heft en dat op de A24 voor het eerst in Nederland wordt gebruikt.

04 februari '25 ( 9:13)

Plan nieuw registratiesysteem voor taxiritten

Een nieuw registratiesysteem voor taxiritten moet het voor taxichauffeurs eenvoudiger maken om gegevens aan te leveren. Dit zorgt voor een veiligere taximarkt, maar zal ook kosten en tijd besparen. Op voorstel van staatssecretaris Chris Jansen heeft de ministerraad besloten dat de plannen voor het nieuwe registratiesysteem kunnen worden voorgelegd aan de Raad van State. Daarover bericht het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

04 februari '25 ( 8:15)

Autogarages en fietsenmakers in regio Groningen staken donderdag

Werknemers van onder meer garagebedrijven, fietsenmakers en autodealers in de regio Groningen gaan donderdag voor 24 uur staken in een cao-conflict tussen vakbonden FNV en CNV en brancheorganisatie BOVAG. Dinsdag wordt al het werk neergelegd in Ridderkerk om de eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Door die acties kunnen mensen langer moeten wachten op onderhoudsbeurten van auto's of reparaties van fietsen.