Google-auto's meten veel luchtvervuiling in drukke delen Amsterdam

Door Redactie Nationale Transportgids
5 min
De luchtvervuiling in drukke straten in Amsterdam is tot drie keer hoger dan in straten met weinig verkeer. Dat hebben auto's van Google gemeten. Met het project Air View hebben de gemeente Amsterdam, de Universiteit Utrecht en Google samen de luchtkwaliteit in de hoofdstad in kaart gebracht.

Met name door het gemotoriseerde verkeer is de concentratie ultrafijn stof, roet en stikstofdioxide in drukke straten een stuk hoger. De hoogste concentraties vervuilende stoffen zijn te zien bij de belangrijkste toegangswegen van de stad. Als het gaat om ultrafijn stof, stikstofdioxide en roet scoort de ringweg A10 het hoogst. Verder zijn rondom de binnenstad de concentraties hoger dan in wijken die verder van het centrum liggen, zoals Noord, Nieuw West en Zuid-Oost.

De luchtkwaliteit heeft invloed op de volksgezondheid. Zo leven Amsterdammers volgens Google gemiddeld een jaar korter door het inademen van vervuilde lucht. Door precies te meten waar het slecht is gesteld met de luchtvervuiling, kunnen er voor die gebieden extra milieuplannen worden gemaakt.

Speciale sensoren

De voertuigen van Google zijn uitgerust met speciale sensoren, die de vervuiling registreerden in een periode van negen maanden in 2019 en 2020. De auto's hebben ongeveer 6 miljoen metingen gedaan terwijl ze door Amsterdam reden om foto's te maken voor Street View. De resultaten zijn een aanvulling op de metingen van de vaste meetstations die al in Amsterdam te vinden zijn.

'Onzichtbare' deeltjes zichtbaar gemaakt

"Het is van cruciaal belang om te beschikken over deze zeer gedetailleerde stadskaarten van luchtverontreiniging, vooral wanneer we het hebben over de schadelijke deeltjes die nog niet zijn vastgelegd in regelgeving, zoals ultrafijn stof", zegt Roel Vermeulen, hoogleraar milieuepidemiologie en exposoomanalyse aan de Universiteit Utrecht. "Met Project Air View hebben we deze 'onzichtbare' deeltjes nu zichtbaar gemaakt. Het geeft ons de kans te onderzoeken wat de gezondheidseffecten zijn van deze kleine deeltjes en of er behoefte is aan nieuwe regelgeving."

Google deed al onderzoek naar vervuiling in Londen, Kopenhagen en Dublin.

Door: ANP