Gelderse gemeenten schaffen bandenpomp aan om CO2 te besparen

Door Redactie Nationale Transportgids
4 min
De provincie Gelderland pleit voor een Slimme Bandenpomp en elke Gelderse gemeente. Daarmee hoopt de provincie ruim 25.000 ton CO2-uitsoot te besparen. En de luchtkwaliteit en veiligheid op de weg verbeteren. Dit meldt de provincie Gelderland. 

Op initiatief van het Gelders Energie Akkoord wil provincie Gelderland, samen met de organisatie Band op Spanning, in elke Gelderse gemeente een Slimme Bandenpomp plaatsen. Automobilisten kunnen gratis gebruik maken van de pomp en daarmee zuiniger, schoner en veiliger rijden. Het doel is om binnen 12 maanden 51 Slimme Bandenpompen te plaatsen. Deze moeten de komende vijf jaar zorgen voor ruim 25.000 ton minder CO2-uitstoot.

Slimme Bandenpomp

Band op Spanning ontwikkelde de Slimme Bandenpomp. Deze pomp werkt volledig op zonne-energie van het eigen zonnepaneel. Door de luchtpompen die nu bij tankstations zijn te vinden, rijden automobilisten vaak alsnog weg met een te lage spanning. Software in de Slimme Bandenpomp zorgt wel voor de beste spanning. Deze slimme pomp wordt geplaatst op veel bezochte locaties zoals bouwmarkten, supermarkten en sportvelden.

100 euro besparen

Gebruikers kunnen gratis hun autobanden oppompen, en via een eenvoudig toetspaneel de juiste spanning opzoeken. Zelfs op basis van het kenteken. Na gebruik staat de meting en besparing op brandstof en geld in beeld. Gebruikers worden hiermee gemotiveerd om hun banden nog vaker op te pompen. Door het vele gebruik bespaart dit jaarlijks gemiddeld 100 ton CO2 per Slimme Bandenpomp. Een zo goed mogelijke bandenspanning bespaart automobilisten jaarlijks ook ongeveer 100 euro.

Door: Nationale Transportgids