Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Werkgelegenheid VDL Nedcar moet van de provincie Limburg behouden blijven

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Werkgelegenheid VDL Nedcar moet van de provincie Limburg behouden blijven
VDL moet alles in het werk stellen om de werkgelegenheid bij autofabriek Nedcar in Born te behouden. Een motie van die strekking werd vrijdag aangenomen door Provinciale Staten van Limburg. Gedeputeerde Staten van Limburg staan naar eigen zeggen positief jegens de motie, en zullen deze overbrengen aan de directie van VDL.

De motie kreeg brede steun in de Limburgse Staten. In de motie wordt gewezen op de grote onrust onder het personeel van Nedcar, dat deze week tot en met donderdag heeft gestaakt voor een beter sociaal plan. Bij Nedcar werken zo'n 3800 mensen. Die dreigen grotendeels ontslagen te worden omdat begin volgend jaar een contract met BMW over de productie van MINI's in de Limburgse autofabriek afloopt. Een opvolger voor BMW is niet gevonden.

"Opdrachtgevers staan niet in de rij voor Nedcar", aldus fractievoorzitter Aleida Berghorst van de PvdA in een toelichting voor de Staten. "VDL hult zich in stilzwijgen." De motie is volgens haar bedoeld om de werknemers een hart onder de riem te steken.

Overeenkomst

Het CDA wees erop dat VDL een overeenkomst met de provincie heeft gesloten, waarin de provincie uitbreiding van de fabriek mogelijk maakt middels onder meer nieuwe wegen. "De overeenkomst gaat uit van het behoud van minimaal 4000 tot 4500 banen", aldus CDA-Statenlid Mirjam Depondt. Om die reden vindt het CDA dat VDL op zijn verantwoordelijkheid mag worden aangesproken. Dat was overigens precies de reden waarom de Partij voor de Dieren tegen de motie stemde. Deze partij vreest de kap van nog eens honderden bomen om uitbreiding mogelijk te maken, nadat vorig jaar om dezelfde reden het Sterrebos al gekapt werd.

Ook de PVV stemde tegen, omdat deze partij dit geen zaak voor de provincie vindt.

Weer aan het werk

De werknemers van Nedcar zijn overigens sinds vrijdag weer aan het werk, na vier dagen staken. Vakbonden en VDL gaan weer praten over een nieuw sociaal plan, nadat die onderhandelingen vorige week dinsdag waren afgebroken.

Door: ANP 

06 september '24 ( 8:41)

Start werkzaamheden vernieuwing busstation Schiphol

Het busstation op Schiphol wordt de komende jaren volledig vernieuwd. De eerste werkzaamheden zijn deze week van start gegaan. Reizigers kunnen gedurende de verbouwing blijven gebruikmaken van het huidige busstation. Vanaf 2027 kunnen zij terecht in het nieuwe busstation. Dat heeft drie nieuwe trappen naar het treinperron en een groot overdekt busperron. Daarover bericht Schiphol.

06 september '24 ( 8:28)

Onderzoek ‘Betaalbare mobiliteit?’: velen hebben te weinig of geen geld voor betalen vervoer

Eén op de tien volwassen inwoners van Nederland ervaart problemen bij het betalen van vervoer. Vaak gaat het om mensen met een laag inkomen, werklozen en alleenstaanden met kinderen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Betaalbare mobiliteit?' van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

06 september '24 ( 7:30)

Roep om overal hetzelfde tarief voor gehandicaptenparkeerkaart

Experts noemen het absurd dat mensen met een lichamelijke beperking in de ene gemeente veel meer betalen voor een gehandicaptenparkeerkaart dan in de andere. De tarieven variëren van gratis tot ruim 300 euro, blijkt uit een analyse van het ANP.

05 september '24 (15:30)

Verkeersclubs: Kamervoorstellen fatbikes lossen problemen niet op

Een minimumleeftijd en een helmplicht voor bestuurders van fatbikes zijn weliswaar goede maatregelen om de problemen rond de elektrische fietsen met dikke banden aan te pakken, maar "daarmee ben je er niet". Dat laat Veilig Verkeer Nederland (VVN) weten nu zich in de Tweede Kamer een meerderheid heeft afgetekend voor de maatregelen. Volgens een woordvoerster van de verkeersorganisatie moet de hele keten worden aangepakt om fatbikes veilig te laten rijden.

05 september '24 (13:45)

Kamer wil minimumleeftijd van 14 jaar en helmplicht voor fatbikes

De Tweede Kamer wil dat er een minimumleeftijd van 14 jaar komt voor het besturen van een fatbike. Ook moet er een helmplicht gaan gelden voor de elektrische fiets met dikke banden. De PVV steunt een voorstel van de VVD en NSC daartoe, waarmee het plan een Kamermeerderheid heeft.

05 september '24 ( 6:00)

Overheid: voer je e-bike niet op

"'t Kan hard gaan", luidt een nieuwe overheidscampagne tegen het opvoeren van e-bikes. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) start de campagne deze donderdag om jongeren en hun ouders van de risico's bewust te maken.

04 september '24 (20:30)

VolkerWessels krijgt opdracht om tunnel voor Zuidasdok te bouwen

VolkerWessels ontwerpt en bouwt de tunnel waar de snelweg A10 bij Amsterdam doorheen moet. Het project Zuidasdok heeft die opdracht aan verschillende dochterondernemingen van het bouwconcern gegund. De bouw begint naar verwachting in 2027 en de tunnel moet zeven jaar later af zijn.

04 september '24 ( 9:45)

23 miljoen euro extra voor subsidie gebruikte elektrische auto's

Consumenten kunnen vanaf woensdag weer subsidie aanvragen om een tweedehands elektrische auto te kopen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat hiervoor 23,1 miljoen euro extra beschikbaar is gemaakt, nadat de eerdere pot van 29,4 miljoen euro halverwege juli op was.

03 september '24 (13:00)

Stroomstoring regio Rijnmond volgens netbeheerders opgelost

Netbeheerders TenneT en Stedin melden dat de stroomstoring in het Rijnmondgebied is opgelost. De storing is ontstaan in een 150 kilovoltstation in Europoort. Wat de oorzaak van de storing was, is nog onbekend. De storing begon om 09.55 uur en kort voor 12.30 uur werden de laatste adressen weer van elektriciteit voorzien.

03 september '24 ( 9:30)

ANWB helpt bijna helft meer campers met pech deze zomer

De ANWB heeft een druk hoogseizoen achter de rug, meldt de verkeersdienst dinsdag. De ANWB Alarmcentrale heeft in vergelijking met vorig jaar 5 procent meer autopechmeldingen uit het buitenland ontvangen en 10 procent meer verzoeken voor personenhulp, zoals bij ziekte of familieomstandigheden. Wat volgens de ANWB vooral opvalt is de toename van campers met pech: de Alarmcentrale kreeg 46 procent meer hulpvragen van campereigenaren dan vorig jaar.