Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dagelijks rijden 200 mensen weg na verkeersongeluk

Door Nationale Transportgids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Dagelijks rijden 200 mensen weg na verkeersongeluk
In Nederland rijden dagelijks minstens 200 weggebruikers weg na een ongeval. In totaal werd vorig jaar bijna 80.000 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. Een flinke toename ten opzichte van het jaar ervoor. In minimaal 1.400 gevallen was er zelfs sprake van letsel. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl, zo meldt de vergelijkingssite.

Zo’n negen mensen per uur rijden door als ze een andere verkeersdeelnemer aanrijden of bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto aan botsen. Bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken, moeten zich altijd melden. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaker mis. Er was een toename van ruim 5.600 incidenten ten opzichte van 2021. Hiermee steeg het aantal naar 78.635 per jaar in 2022, een toename van 7,7 procent. 

Minimaal 68 miljoen euro aan schade

“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks auto-expert van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte. 

Zuid-Holland koploper in doorrijden na ongeval  

Per 10.000 huishoudens werd vorig jaar 97 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. In Zuid-Holland (118), Limburg (111) en Noord-Brabant (99) ging het vaker mis. In Noord-Nederland wordt er juist het minst vaak gevlucht na een ongeval. Friesland (57), Groningen (68) en Drenthe (72) zijn namelijk de drie provincies waar per 10.000 huishoudens het minst vaak wordt weggereden na een ongeval.  

Meeste slachtoffers in gemeente Woerden

Per gemeente zijn de verschillen groter. Koploper is Woerden: in deze Utrechtse gemeente werden in 2022 zelfs 183 aangiftes gedaan per 10.000 huishoudens voor doorrijden na een ongeluk. De top 10 gemeenten in Nederland met – naar verhouding – de meeste wegrijders:Woerden, Utrecht: 183 wegrijders per 10.000 huishoudens

  1. Dinkelland, Overijssel: 176 wegrijders per 10.000 huishoudens
  2. Zwartewaterland, Overijssel: 172 wegrijders per 10.000 huishoudens
  3. Roermond, Limburg: 169 wegrijders per 10.000 huishoudens
  4. Rotterdam, Zuid-Holland: 168 wegrijders per 10.000 huishoudens
  5. Ouder-Amstel, Noord-Holland: 163 wegrijders per 10.000 huishoudens
  6. Loon op Zand, Noord-Brabant: 159 wegrijders per 10.000 huishoudens
  7. Barendrecht, Zuid-Holland: 159 wegrijders per 10.000 huishoudens
  8. Wierden, Overijssel: 159 wegrijders per 10.000 huishoudens
  9. Kerkrade, Limburg: 156 wegrijders per 10.000 huishoudens


“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, aldus Dijcks. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.

27 november '24 (11:45)

ANWB verwacht zeer zware avondspits door storm Conall

De ANWB verwacht een zeer zware avondspits woensdag door storm Conall. Normaal staat er op een woensdag in de avondspits op het hoogtepunt 650 kilometer file. Daar komt volgens een woordvoerder naar verwachting een paar honderd kilometer bij. Het KNMI heeft voor het noorden van het land code oranje afgegeven om de storm.

27 november '24 (10:30)

Code oranje voor noorden Nederland om storm Conall

Het KNMI geeft code oranje af voor het noorden van Nederland wegens storm Conall. De code oranje, waarmee het KNMI waarschuwt dat er grote kans is op gevaarlijk weer, geldt voor Noord-Holland, Flevoland, het IJsselmeergebied, het Waddengebied, Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen.

27 november '24 ( 9:00)

Uber Eats stopt met bezorg-zzp'ers in Nederland

Uber Eats stopt vanaf begin volgend jaar met de inhuur van zzp'ers voor de bezorging van maaltijden in Nederland. Voortaan maakt het bedrijf gebruik van uitzendkrachten voor dit werk, maakte Uber bekend. Volgens Uber Eats is dit nodig door "ontwikkelingen in de Nederlandse wet- en regelgeving" rond flexwerk.

27 november '24 ( 6:01)

Elektrische deelauto's in Utrecht ingezet als rijdende 'superbatterijen'

In Utrecht worden elektrische deelauto's van MyWheels binnenkort ingezet als rijdende 'superbatterijen'. Dankzij speciale accu's kunnen de voertuigen tijdelijk energie opslaan en vervolgens terugleveren aan het lokale net als er even heel veel vraag naar stroom is. Op die manier willen projectpartners MyWheels, Renault en We Drive Solar netcongestie tegengaan.

26 november '24 (14:00)

Weeronline: grote kans op storm Connall woensdag

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Connall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt Weeronline. De storm piekt naar verwachting tussen 18.00 uur en 21.00 uur.

26 november '24 (11:15)

Bromfietser in Amsterdam ernstig gewond na politieachtervolging

Een 25-jarige bromfietser in Amsterdam is ernstig gewond geraakt nadat hij ten val was gekomen bij een achtervolging door de politie. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.

26 november '24 ( 9:15)

VVN: Nederlanders voorstander van strengere regels voor fatbike

Strengere regelgeving voor fatbikes kan rekenen op de steun van veel Nederlanders, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na een peiling onder ruim 6900 mensen. Negen op de tien respondenten willen een minimumleeftijd voor het gebruik van de elektrische fietsen met dikke banden, en ruim acht op de tien bepleiten een helmplicht.

26 november '24 ( 8:53)

Gammele kademuur: straat in Amsterdam afgesloten voor zwaarder verkeer

Bij de Oudeschans tussen de Oostersekade en de Keizersbrug in Amsterdam verkeert een groot deel van de kademuur in slechte staat. Daarom is de straat vanaf woensdag 27 november 2024 afgesloten voor voertuigen die zwaarder zijn dan 3,5 ton. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

26 november '24 ( 8:15)

Woensdag code geel in groot deel van het land

Het KNMI heeft voor meer provincies code geel afgekondigd op woensdagmiddag en -avond wegens verwachte zware windstoten. Maandagavond werd de waarschuwing afgegeven voor onder meer de kustprovincies, inmiddels is het gebied uitgebreid.

25 november '24 (16:08)

Oude Maasweg in gemeente Maasgouw binnenkort weer open voor verkeer

De gemeente Maasgouw heeft in samenwerking met BLM Wegenbouw sinds augustus gewerkt aan wegonderhoud en de aanleg van nieuwe fietspaden langs de Oude Maasweg en Schuttersweg. De werkzaamheden aan de reconstructie van de Oude Maasweg en Schuttersweg zijn zo goed als afgerond. Dit betekent dat de Oude Maasweg vrijdag 29 november 2024 wordt opengesteld voor doorgaand verkeer. Daarover bericht de gemeente Maasgouw.