Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Gemeenten terecht terughoudend met verstrekken e-bikes'

Door Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
'Gemeenten terecht terughoudend met verstrekken e-bikes'
Gemeenten wijzen Wmo-aanvragen voor e-bikes af. Belangenbehartiger Ieder(In) heeft daar moeite mee, maar de afwijzingen zijn in lijn met de wet en rechtspraak van de hoogste rechter. Dit meldt Wolters Kluwer Schulinck.

De gemeente hoeft geen Wmo-voorziening te verstrekken, als er een algemeen gebruikelijk oplossing is voor het probleem van de inwoner. Dit betekent dat de inwoner zelf voor een oplossing kan zorgen door een voorziening aan te schaffen die niet specifiek bedoeld is voor mensen met een beperking, gewoon te koop is in de winkel en voor iedereen betaalbaar is.

Goedkopere modellen

E-bikes zijn al lang niet meer specifiek bedoeld voor mensen met een beperking. Veel mensen gebruiken een elektrische fiets om naar het werk of school te gaan of te recreëren. Volgens Ieder(In) kan iemand met een minimuminkomen zo’n fiets niet betalen, omdat deze al gauw 3.000 euro kost. Er zijn echter ook genoeg goedkopere modellen te vinden, zegt Inge Scherpenzeel, expert Wmo bij Wolters Kluwer Schulink. "En al helemaal als je ook rekening houdt met het tweedehands aanbod. Marktplaats staat vol met e-bikes."

In een uitzonderlijke situatie kan de gemeente toch een e-bike toekennen. Bijvoorbeeld als een cliënt aantoont de fiets door schuldenproblematiek echt niet te kunnen betalen. "Maar in algemene zin handelen gemeenten in lijn met de wet en de rechtspraak door aanvragen voor e-bikes af te wijzen."

"De Wmo is bedoeld voor het compenseren van beperkingen waarvoor je niet kunt verwachten dat mensen zelf een oplossing treffen, zoals met een algemeen gebruikelijke voorziening. Anders wordt de wet onbetaalbaar", aldus Scherpenzeel.

27 november '24 (11:45)

ANWB verwacht zeer zware avondspits door storm Conall

De ANWB verwacht een zeer zware avondspits woensdag door storm Conall. Normaal staat er op een woensdag in de avondspits op het hoogtepunt 650 kilometer file. Daar komt volgens een woordvoerder naar verwachting een paar honderd kilometer bij. Het KNMI heeft voor het noorden van het land code oranje afgegeven om de storm.

27 november '24 (10:30)

Code oranje voor noorden Nederland om storm Conall

Het KNMI geeft code oranje af voor het noorden van Nederland wegens storm Conall. De code oranje, waarmee het KNMI waarschuwt dat er grote kans is op gevaarlijk weer, geldt voor Noord-Holland, Flevoland, het IJsselmeergebied, het Waddengebied, Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen.

27 november '24 ( 9:00)

Uber Eats stopt met bezorg-zzp'ers in Nederland

Uber Eats stopt vanaf begin volgend jaar met de inhuur van zzp'ers voor de bezorging van maaltijden in Nederland. Voortaan maakt het bedrijf gebruik van uitzendkrachten voor dit werk, maakte Uber bekend. Volgens Uber Eats is dit nodig door "ontwikkelingen in de Nederlandse wet- en regelgeving" rond flexwerk.

27 november '24 ( 6:01)

Elektrische deelauto's in Utrecht ingezet als rijdende 'superbatterijen'

In Utrecht worden elektrische deelauto's van MyWheels binnenkort ingezet als rijdende 'superbatterijen'. Dankzij speciale accu's kunnen de voertuigen tijdelijk energie opslaan en vervolgens terugleveren aan het lokale net als er even heel veel vraag naar stroom is. Op die manier willen projectpartners MyWheels, Renault en We Drive Solar netcongestie tegengaan.

26 november '24 (14:00)

Weeronline: grote kans op storm Connall woensdag

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Connall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt Weeronline. De storm piekt naar verwachting tussen 18.00 uur en 21.00 uur.

26 november '24 (11:15)

Bromfietser in Amsterdam ernstig gewond na politieachtervolging

Een 25-jarige bromfietser in Amsterdam is ernstig gewond geraakt nadat hij ten val was gekomen bij een achtervolging door de politie. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.

26 november '24 ( 9:15)

VVN: Nederlanders voorstander van strengere regels voor fatbike

Strengere regelgeving voor fatbikes kan rekenen op de steun van veel Nederlanders, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na een peiling onder ruim 6900 mensen. Negen op de tien respondenten willen een minimumleeftijd voor het gebruik van de elektrische fietsen met dikke banden, en ruim acht op de tien bepleiten een helmplicht.

26 november '24 ( 8:53)

Gammele kademuur: straat in Amsterdam afgesloten voor zwaarder verkeer

Bij de Oudeschans tussen de Oostersekade en de Keizersbrug in Amsterdam verkeert een groot deel van de kademuur in slechte staat. Daarom is de straat vanaf woensdag 27 november 2024 afgesloten voor voertuigen die zwaarder zijn dan 3,5 ton. Daarover bericht de gemeente Amsterdam.

26 november '24 ( 8:15)

Woensdag code geel in groot deel van het land

Het KNMI heeft voor meer provincies code geel afgekondigd op woensdagmiddag en -avond wegens verwachte zware windstoten. Maandagavond werd de waarschuwing afgegeven voor onder meer de kustprovincies, inmiddels is het gebied uitgebreid.

25 november '24 (16:08)

Oude Maasweg in gemeente Maasgouw binnenkort weer open voor verkeer

De gemeente Maasgouw heeft in samenwerking met BLM Wegenbouw sinds augustus gewerkt aan wegonderhoud en de aanleg van nieuwe fietspaden langs de Oude Maasweg en Schuttersweg. De werkzaamheden aan de reconstructie van de Oude Maasweg en Schuttersweg zijn zo goed als afgerond. Dit betekent dat de Oude Maasweg vrijdag 29 november 2024 wordt opengesteld voor doorgaand verkeer. Daarover bericht de gemeente Maasgouw.