Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Politie en verzekeraars: fietseigenaren moeten zelf meer doen om diefstal e-bikes te voorkomen

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Politie en verzekeraars: fietseigenaren moeten zelf meer doen om diefstal e-bikes te voorkomen
Fietseigenaren zouden zelf veel meer moeten doen om te voorkomen dat hun e-bikes worden gestolen, stellen het Verbond van Verzekeraars en de politie. "Aan de preventiekant moet meer gedaan worden, het aantal diefstallen is nu veel te groot", zegt een woordvoerder van de verzekeraars.

Hij reageert op de ANWB die voorlopig stopt met het verzekeren van elektrisch aangedreven fietsen met dikkere banden, als gevolg van het extreem hoge aantal fatbikes dat wordt gestolen. Andere verzekeraars zoals Univé en Centraal Beheer onderzoeken welke maatregelen genomen moeten worden om de schade te beperken.

"Zet de fiets met een extra slot vast. Dieven willen snel hun slag slaan. Als ze meer sloten zien die opengemaakt moeten worden, lopen ze toch door naar een makkelijker slachtoffer", stelt de politie. Ook wordt aangeraden om de fiets te registreren bij Stop Heling. Kopers en verkopers in Nederland kunnen op deze site checken of een fiets als gestolen is opgegeven. Het Verbond van Verzekeraars geeft als tip om een tracker in te bouwen. Via zo'n gps-systeem kan de gestolen fiets worden opgespoord.

Internationale bendes

De politie noemt de stijging van gestolen e-bikes in Nederland alarmerend. "We zien een trend van internationale bendes die op grote schaal elektrische fietsen stelen. De vraag naar deze fietsen neemt toe, dus zorgen dieven voor het aanbod", zegt René Middag, coördinator mobiel banditisme bij de politie.

Volgens hem is Nederland een walhalla voor fietsendieven. "Ze rijden met vrachtwagens door het land. De dieven gebruiken een power key, een apparaat waarmee ze binnen luttele seconden elk ringslot kunnen openen, ook de kwaliteitssloten", aldus Middag.

Ladingen gestolen fietsen

De politie zegt wel geregeld ladingen gestolen fietsen te onderscheppen. Dan blijkt volgens Middag hoe geraffineerd criminelen geworden zijn. "Vaak hebben ze de fietsen van een ander, bestaand framenummer voorzien van een sticker die als twee druppels water lijkt op de originele van de fabrikant. Die nepframenummers worden door criminelen aangeboden op internet", zegt de politiecoördinator.

"Hoewel de politie dus regelmatig gestolen fietsen vindt voordat ze de grens overgaan, is het erg lastig om vat te krijgen op deze bendes. Ze verplaatsen zich voortdurend door het land en wisselen regelmatig van opslagplaats", vervolgt Middag.

05 februari '25 (11:42)

Tweedehandsauto’s op goedkoopste niveau in drie jaar tijd

De gemiddelde prijs van een tweedehands auto in Nederland is in januari 2025 gedaald naar 23.367 euro. Dit is een daling van 4,09 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen dalen al langer: in december 2024 was er ook al een forse afname van 4,58 procent vergeleken met begin dat jaar. Januari 2025 noteert hiermee de laagste occasionprijs in drie jaar tijd. Dit meldt Autoscout24.

05 februari '25 (11:15)

Stakingen bij autodealers en garages gaan door ondanks bestuurscrisis bij FNV

Geplande acties bij FNV, zoals de stakingen bij autodealers, gaan door ondanks de bestuurscrisis bij de vakbond. Dat laat een woordvoerder weten, die meldt dat de dagelijkse gang van zaken niet wordt geraakt. Dinsdagavond stemde een meerderheid van de leden van de interne vakbond bij FNV in met een ultimatum dat het terugtreden van het bestuur eist.

04 februari '25 (15:30)

Veel vertragingen verwacht rond Utrecht dit jaar door wegwerk

Weggebruikers die van, naar of via Utrecht rijden moeten komend jaar rekening houden met veel verkeershinder en forse vertragingen. Zowel in de stad als op de snelwegen rond de stad staan komend jaar veel wegwerkzaamheden gepland, meldt het Utrechtse stadsbestuur aan de gemeenteraad. De wegen rond Utrecht zijn van groot belang voor het nationale wegennet, omdat wegen uit alle richtingen er samenkomen.

04 februari '25 (12:15)

Bonden: goede opkomst bij eerste staking garages en fietsenmakers

De opkomst bij de staking van werknemers van onder meer garages, autohandelaren en fietsenmakers in de omgeving van Rotterdam is volgens vakbonden FNV en CNV goed. De eerste staking van 24 uur werd uitgeroepen nadat een ultimatum van de bonden in een cao-conflict met brancheorganisatie BOVAG was verlopen. De stakers verzamelden zich in Ridderkerk.

04 februari '25 ( 9:15)

Ruim één miljoen tolritten over nieuwe snelweg A24

Sinds de opening op 7 december zijn meer dan 1 miljoen tolritten over de nieuwe snelweg A24 gereden, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voor ruim twee derde van die ritten is automatisch betaald via een systeem dat de tol elektronisch heft en dat op de A24 voor het eerst in Nederland wordt gebruikt.

04 februari '25 ( 9:13)

Plan nieuw registratiesysteem voor taxiritten

Een nieuw registratiesysteem voor taxiritten moet het voor taxichauffeurs eenvoudiger maken om gegevens aan te leveren. Dit zorgt voor een veiligere taximarkt, maar zal ook kosten en tijd besparen. Op voorstel van staatssecretaris Chris Jansen heeft de ministerraad besloten dat de plannen voor het nieuwe registratiesysteem kunnen worden voorgelegd aan de Raad van State. Daarover bericht het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

04 februari '25 ( 8:15)

Autogarages en fietsenmakers in regio Groningen staken donderdag

Werknemers van onder meer garagebedrijven, fietsenmakers en autodealers in de regio Groningen gaan donderdag voor 24 uur staken in een cao-conflict tussen vakbonden FNV en CNV en brancheorganisatie BOVAG. Dinsdag wordt al het werk neergelegd in Ridderkerk om de eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Door die acties kunnen mensen langer moeten wachten op onderhoudsbeurten van auto's of reparaties van fietsen.

04 februari '25 ( 8:00)

TomTom ziet inkomsten teruglopen door malaise auto-industrie

Navigatiedienstverlener TomTom ziet zijn inkomsten teruglopen door de malaise in de auto-industrie. Het Nederlandse bedrijf krijgt daardoor minder opdrachten van autofabrikanten.

03 februari '25 (15:30)

Laagste aantal Tesla's in Nederland verkocht in anderhalf jaar

Het aantal in Nederland verkochte Tesla's is afgelopen maand door een forse daling op het laagste niveau in anderhalf jaar uitgekomen. Volgens branchevereniging BOVAG werden er in januari ruim 900 nieuwe elektrische auto's van het merk verkocht, tegenover bijna 6000 een maand eerder en ruim 1600 in januari vorig jaar. In juli 2023 lag het aantal voor het laatst lager.

03 februari '25 (12:30)

Vrachtwagenchauffeurs proberen zaak Londense boetes te schikken

Belangenorganisatie Transport in Nood probeert een zaak rond boetes voor het rijden in milieuzones in Londen te schikken met de Londense transportautoriteit Transport for London (TfL). Dit meldt directeur Antonio Oliveira van Transport in Nood. Volgens hem onderhandelen de partijen nu over een schikkingsvoorstel.