Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Plan Natuur & Milieu voor halvering CO2-uitstoot: minder afhankelijk worden van de eigen auto

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Plan Natuur & Milieu voor halvering CO2-uitstoot: minder afhankelijk worden van de eigen auto
Nederlanders moeten minder afhankelijk van hun eigen auto's worden, vindt Natuur & Milieu. De organisatie heeft een uitgebreid plan opgesteld om dat mogelijk te maken. Onderzoeksbureau CE Delft concludeert in een doorrekening dat daarmee de CO2-uitstoot van mobiliteit tegen 2030 bijna kan halveren ten opzichte van 1990.

Beter openbaar vervoer in de regio, veel meer elektrisch (deel)vervoer en duurzamer vrachtvervoer met schone voertuigen zijn een greep uit de maatregelen die de organisatie voorstelt. Ook het beprijzen van vervuiling en gratis ov voor mensen met lage inkomens staan op de lijst van in totaal 27 maatregelen.

Voorzieningen dichterbij

Naast veranderingen in de manier waarop we reizen, pleit Natuur & Milieu voor maatregelen die reizen simpelweg minder nodig maken. Een belangrijk punt is dat voorzieningen die belangrijk zijn voor mensen weer dichterbij gebracht moeten worden. Voor veel mensen op het platteland en in voorsteden zijn voorzieningen volgens de opstellers van het rapport te ver weg komen te liggen. Ook verdere digitalisering kan autoritten minder nodig maken.

Frisse kijk op reizen

Doorgaan op de huidige voet is volgens Natuur & Milieu geen optie, want dan worden de klimaat- en stikstofdoelen niet gehaald. "Met deze frisse kijk op reizen laten we zien hoe het anders kan en moet", klinkt het.

"We reizen steeds meer, sneller en verder en meestal kiezen we automatisch voor de auto", schetst directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. Met al die autoritten worden veel CO2 en stikstofoxiden uitgestoten. Ondanks maatregelen om het vervoer schoner te maken, bijvoorbeeld door elektrische auto's te stimuleren, daalt die uitstoot maar langzaam. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft eerder becijferd dat de uitstoot van de mobiliteitssector slechts zo'n 13 procent zal afnemen tot 2030.

Plattelandshubs

In het rapport pleit de milieuorganisatie voor de aanleg van 'plattelandshubs' aan de randen van steden en dorpen. Van daaruit moeten mensen snel met het ov naar hun werk of het centrum kunnen reizen. Over het resterende autovervoer moet wat de organisatie betreft een bedrag per kilometer worden betaald dat wordt gebaseerd op de uitstoot van het voertuig, het tijdstip en de plaats. Met een elektrische auto buiten de spits rijden wordt dan goedkoper dan met een benzine- of dieselauto aansluiten in de spits.

04 februari '25 (15:30)

Veel vertragingen verwacht rond Utrecht dit jaar door wegwerk

Weggebruikers die van, naar of via Utrecht rijden moeten komend jaar rekening houden met veel verkeershinder en forse vertragingen. Zowel in de stad als op de snelwegen rond de stad staan komend jaar veel wegwerkzaamheden gepland, meldt het Utrechtse stadsbestuur aan de gemeenteraad. De wegen rond Utrecht zijn van groot belang voor het nationale wegennet, omdat wegen uit alle richtingen er samenkomen.

04 februari '25 (12:15)

Bonden: goede opkomst bij eerste staking garages en fietsenmakers

De opkomst bij de staking van werknemers van onder meer garages, autohandelaren en fietsenmakers in de omgeving van Rotterdam is volgens vakbonden FNV en CNV goed. De eerste staking van 24 uur werd uitgeroepen nadat een ultimatum van de bonden in een cao-conflict met brancheorganisatie BOVAG was verlopen. De stakers verzamelden zich in Ridderkerk.

04 februari '25 ( 9:15)

Ruim één miljoen tolritten over nieuwe snelweg A24

Sinds de opening op 7 december zijn meer dan 1 miljoen tolritten over de nieuwe snelweg A24 gereden, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voor ruim twee derde van die ritten is automatisch betaald via een systeem dat de tol elektronisch heft en dat op de A24 voor het eerst in Nederland wordt gebruikt.

04 februari '25 ( 9:13)

Plan nieuw registratiesysteem voor taxiritten

Een nieuw registratiesysteem voor taxiritten moet het voor taxichauffeurs eenvoudiger maken om gegevens aan te leveren. Dit zorgt voor een veiligere taximarkt, maar zal ook kosten en tijd besparen. Op voorstel van staatssecretaris Chris Jansen heeft de ministerraad besloten dat de plannen voor het nieuwe registratiesysteem kunnen worden voorgelegd aan de Raad van State. Daarover bericht het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

04 februari '25 ( 8:15)

Autogarages en fietsenmakers in regio Groningen staken donderdag

Werknemers van onder meer garagebedrijven, fietsenmakers en autodealers in de regio Groningen gaan donderdag voor 24 uur staken in een cao-conflict tussen vakbonden FNV en CNV en brancheorganisatie BOVAG. Dinsdag wordt al het werk neergelegd in Ridderkerk om de eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Door die acties kunnen mensen langer moeten wachten op onderhoudsbeurten van auto's of reparaties van fietsen.

04 februari '25 ( 8:00)

TomTom ziet inkomsten teruglopen door malaise auto-industrie

Navigatiedienstverlener TomTom ziet zijn inkomsten teruglopen door de malaise in de auto-industrie. Het Nederlandse bedrijf krijgt daardoor minder opdrachten van autofabrikanten.

03 februari '25 (15:30)

Laagste aantal Tesla's in Nederland verkocht in anderhalf jaar

Het aantal in Nederland verkochte Tesla's is afgelopen maand door een forse daling op het laagste niveau in anderhalf jaar uitgekomen. Volgens branchevereniging BOVAG werden er in januari ruim 900 nieuwe elektrische auto's van het merk verkocht, tegenover bijna 6000 een maand eerder en ruim 1600 in januari vorig jaar. In juli 2023 lag het aantal voor het laatst lager.

03 februari '25 (12:30)

Vrachtwagenchauffeurs proberen zaak Londense boetes te schikken

Belangenorganisatie Transport in Nood probeert een zaak rond boetes voor het rijden in milieuzones in Londen te schikken met de Londense transportautoriteit Transport for London (TfL). Dit meldt directeur Antonio Oliveira van Transport in Nood. Volgens hem onderhandelen de partijen nu over een schikkingsvoorstel.

03 februari '25 (12:03)

Stakingen in motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven: monteurs eisen hoger loon

Medewerkers van garagebedrijven en autohandelaren starten vanaf dinsdag 4 februari met stakingen. De cao-onderhandelingen tussen vakbonden FNV Metaal en CNV en werkgeversorganisatie BOVAG zijn vastgelopen. De bonden eisten uiterlijk 31 januari een loonsverhoging van 7 procent, maar BOVAG bood slechts 2,3 procent. Dit ultimatum verliep zonder akkoord, waardoor stakingen onvermijdelijk zijn. Dit meldt FNV.

03 februari '25 ( 6:15)

Dode door verkeersongeluk in Arnhem

Door een verkeersongeluk op de Westervoortsedijk in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag rond 02.00 uur een persoon overleden, meldt de politie. Een tweede slachtoffer is gewond naar het ziekenhuis gebracht.