Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook vrachtwagens gaan elektrisch of op waterstof rijden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Ook vrachtwagens gaan elektrisch of op waterstof rijden
Ondernemers kunnen vanaf 9 mei subsidie krijgen bij aanschaf van een vrachtwagen die schoon rijdt; elektrisch of op waterstof. Daarmee zet Nederland een volgende stap op weg naar een volledig schoon wagenpark in 2050. Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt  de subsidieregeling vandaag definitief bekend, in de Staatscourant. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Heijnen: “We hebben allemaal baat bij schoon vrachtverkeer. Voor het klimaat, onze schone lucht, en ook voor de concurrentiekracht van de logistieke sector in ons land. Elektrische vrachtwagens zijn een stuk duurder dan dieselvrachtwagens. Daarom geven we ondernemers die overstappen een financieel steuntje in de rug. Ik hoop dat de elektrische vrachtauto op de weg straks net zo normaal is als de elektrische personenauto.”

Meerkosten 

De hoogte van de subsidie hangt af van het soort vrachtwagen en de grootte van het bedrijf. Grote bedrijven kunnen in totaal (subsidie en belastingvoordeel) tot 40 procent van de meerkosten ten opzichte van een dieselvrachtwagen vergoed krijgen. Heijnen wil MKB’ers een beetje extra tegemoet komen. Voor de kleinste bedrijven, met minder dan 10 werknemers, loopt dat op tot 60 procent. Het gaat dan om de meerkosten bij aanschaf, die liggen voor elektrische vrachtwagens hoger dan voor dieselvrachtwagens. Elektrische vrachtwagens zijn wel goedkoper in gebruik en onderhoud.

Subsidieregeling 

De subsidieregeling loopt tot begin 2027. Momenteel is de pot in totaal gevuld met ruim 40 miljoen euro, die tot en met 2024 beschikbaar komt. Waarvan 13,5 miljoen dit jaar. Het kabinet werkt momenteel aan de vormgeving van het budget na 2024, in lijn met de wens daartoe vanuit de Tweede Kamer en de sector.

Luchtvervuiling 

Nederland is een echt transportland. Dat zorgt voor banen, en brengt geld in het laatje. En steeds vaker groen, steeds meer bedrijven maken de stap naar uitstootvrije voertuigen om de goederen van de ene naar de andere plaats te brengen. Dat is belangrijk, want het zwaar vervoer is een belangrijke bron van luchtvervuiling. Zwaar verkeer zorgt voor ruim een derde van CO2-uitstoot en 70 procent van de stikstofuitstoot van het al wegverkeer wereldwijd. En produceert veel schadelijke gassen die mensen direct inademen, zoals fijnstof.

Elektrisch rijden 

Het kabinet wil dat het hele wegverkeer zonder uitlaatgassen rijdt in 2050. We zitten middenin de omslag. Elektrisch rijden wordt voor particulieren, ondernemers met een bestelbus, busbedrijven en nu ook transportbedrijven steeds aantrekkelijker. De kosten per kilometer nemen steeds verder af, en door een subsidie bij aanschaf wordt de drempel om te investeren in een schoon alternatief lager. Om te zorgen dat de elektrische wagens ook probleemloos overal in ons land kunnen rijden, zijn overheden samen met de netbeheerders druk aan de slag om te zorgen dat er genoeg laadpalen en waterstoftankstations zijn.

Door: Nationale Transportgids 

05 februari '25 (14:15)

SLAM!-dj's steunen kankeronderzoek met fietstocht van tweehonderd kilometer

SLAM!-dj's Anoûl Hendriks en Marijn Oosterveen fietsen donderdag ongetraind 200 kilometer van Groningen naar Amsterdam op een tandem. Met de actie willen zij aandacht vragen voor het evenement Spin for Life, waarmee geld wordt opgehaald voor kankeronderzoek.

05 februari '25 (14:15)

Verkoop Harley-Davidson gehalveerd: verliezen lopen op

De Amerikaanse motorfabrikant Harley-Davidson zag in het vierde kwartaal van vorig jaar de wereldwijde verkoop scherp dalen, terwijl het verlies verder opliep. Het concern wijt dit onder andere aan slechte marktomstandigheden en de hoge rente, die het voor consumenten moeilijker maken om een motor te financieren.

05 februari '25 (13:09)

Trucker overlijdt na flinke botsing met boom langs de snelweg

Een vrachtwagenchauffeur heeft een eenzijdige botsing met een boom vanmorgen niet overleefd. Hij reed rond 9.45 uur vanmorgen tegen een boom naast de N65 bij Biezenmortel in Noord-Brabant. Omdat de weg volledig ontoegankelijk is geworden door alle takken, is deze voorlopig in beide richtingen gesloten. Dit melden de Telegraaf en het Brabants Dagblad.

05 februari '25 (12:29)

Aftrap verkeerscampagne 'Houd rekening met elkaar' in Zuid-Holland

Bijna negen op de tien verkeersongevallen hebben te maken met het gedrag van weggebruikers. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland heeft samen met wethouders Arno Janssen van de gemeente Papendrecht en Rik van der Linden van de gemeente Dordrecht de nieuwe verkeerscampagne ‘Houd rekening met elkaar’ afgetrapt. Daarover bericht de provincie Zuid-Holland.

05 februari '25 (11:57)

Veel minder verkeersboetes uitgeschreven; behalve voor inrijverboden

De politie schreef vorig jaar ruim een half miljoen verkeersboetes minder uit dan in 2023. Vooral voor snelheidsovertredingen, fout parkeren en rijden door rood licht werden minder boetes uitgedeeld. Voor inrijverboden schreef de politie daarentegen juist meer boetes uit. Dit meldt Rijksoverheid. 

05 februari '25 (11:42)

Tweedehandsauto’s op goedkoopste niveau in drie jaar tijd

De gemiddelde prijs van een tweedehands auto in Nederland is in januari 2025 gedaald naar 23.367 euro. Dit is een daling van 4,09 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen dalen al langer: in december 2024 was er ook al een forse afname van 4,58 procent vergeleken met begin dat jaar. Januari 2025 noteert hiermee de laagste occasionprijs in drie jaar tijd. Dit meldt Autoscout24.

05 februari '25 (11:15)

Stakingen bij autodealers en garages gaan door ondanks bestuurscrisis bij FNV

Geplande acties bij FNV, zoals de stakingen bij autodealers, gaan door ondanks de bestuurscrisis bij de vakbond. Dat laat een woordvoerder weten, die meldt dat de dagelijkse gang van zaken niet wordt geraakt. Dinsdagavond stemde een meerderheid van de leden van de interne vakbond bij FNV in met een ultimatum dat het terugtreden van het bestuur eist.

04 februari '25 (15:30)

Veel vertragingen verwacht rond Utrecht dit jaar door wegwerk

Weggebruikers die van, naar of via Utrecht rijden moeten komend jaar rekening houden met veel verkeershinder en forse vertragingen. Zowel in de stad als op de snelwegen rond de stad staan komend jaar veel wegwerkzaamheden gepland, meldt het Utrechtse stadsbestuur aan de gemeenteraad. De wegen rond Utrecht zijn van groot belang voor het nationale wegennet, omdat wegen uit alle richtingen er samenkomen.

04 februari '25 (12:15)

Bonden: goede opkomst bij eerste staking garages en fietsenmakers

De opkomst bij de staking van werknemers van onder meer garages, autohandelaren en fietsenmakers in de omgeving van Rotterdam is volgens vakbonden FNV en CNV goed. De eerste staking van 24 uur werd uitgeroepen nadat een ultimatum van de bonden in een cao-conflict met brancheorganisatie BOVAG was verlopen. De stakers verzamelden zich in Ridderkerk.

04 februari '25 ( 9:15)

Ruim één miljoen tolritten over nieuwe snelweg A24

Sinds de opening op 7 december zijn meer dan 1 miljoen tolritten over de nieuwe snelweg A24 gereden, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voor ruim twee derde van die ritten is automatisch betaald via een systeem dat de tol elektronisch heft en dat op de A24 voor het eerst in Nederland wordt gebruikt.