Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uber niet bevoordeeld door Nederlandse Belastingdienst

Door Johanne Levinsky
schedule 6 min
location_on [xx]km
Uber niet bevoordeeld door Nederlandse Belastingdienst
Het Amerikaanse techbedrijf Uber is niet bevoordeeld door de Nederlandse Belastingdienst, zou blijken uit vertrouwelijk onderzoek van de fiscus zelf. Deskundigen zeggen in een externe check dat dit onderzoek "juist en gedegen" is gedaan, en twijfelen niet aan de conclusie.

Wel wordt aangetekend dat er informeel contact was, en dat vooral het "telefonisch bijpraten" van Uber door belastingambtenaren niet is bijgehouden. "In enkele gevallen" lijken de e-mails die de onderzoekers hebben ingezien wél de indruk te wekken "van een bevoordelende behandeling" door de fiscus, maar over het algemeen "kan erop vertrouwd worden dat de dienst informeel maar professioneel gehandeld" heeft.

Deze zomer meldde een groot collectief van onderzoeksjournalisten dat er sprake is van een "innige band" tussen de Belastingdienst en Uber. Om het Amerikaanse bedrijf te helpen zou de fiscus zelfs mogelijk strafbare feiten hebben gepleegd. In reactie hierop liet staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) de Belastingdienst zelf intern onderzoek doen. Dit rapport is vertrouwelijk naar de Kamer gestuurd. Door de buitenwereld is dat onderzoek niet in te zien, omdat de belastingwet het verbiedt om details over belastingafspraken openbaar te maken.

Informatie lastig te verkrijgen

Wel is er een 'externe validatie' door drie hoogleraren beschikbaar. Daaruit is een aantal zaken op te maken over het onderzoek. Zo blijkt dat het de onderzoekers van de fiscus moeite kostte om alle beschikbare stukken boven tafel te krijgen.

De onderzoeksjournalisten die deze zomer over de zogenoemde Uber-files schreven, meldden onder meer dat Nederland vaak pas laat bedrijfsinformatie over Uber gaf als andere EU-lidstaten hierom vroegen. Die informatie hadden de landen nodig voor onder meer belastingonderzoek. Dat dit mogelijk voorkwam, noemen de externe onderzoekers "onbelangrijk", omdat gewoon aan de belastingregels is voldaan.

Inlichtingen

Verder zou een Nederlandse ambtenaar Uber hebben ingelicht over gesprekken tussen Nederland en Frankrijk in de tijd dat Frankrijk probeerde Uber winstbelasting te laten betalen over diensten (taxiritten) die in dat land geleverd werden. Hierover vellen de externe deskundigen geen oordeel. Het is "niet aannemelijk" geworden dat er inlichtingen zijn verstrekt, maar mogelijk koos de fiscus wel vooral voor eigen belang: belangrijk was vooral dat Uber in Nederland, waar het Europese hoofdkantoor staat, genoeg belasting betaalde.

Opmerkelijk is ook dat de druk op de Belastingdienst, bijvoorbeeld over fiscale afspraken, niet alleen van Uber kwam, maar soms ook van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Dat Nederlandse agentschap valt onder het ministerie van Economische Zaken en lobbyt voor buitenlandse investeringen in Nederland.

30 oktober '24 (10:15)

VVN: Specifieke regels noodzakelijk voor fatbikes om verkeersveiligheid te waarborgen

Er moeten specifieke regels komen voor fatbikes om de verkeersveiligheid te waarborgen. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN) in reactie op het bericht van VeiligheidNL.

30 oktober '24 ( 6:30)

Dinsdagavond derde drukste avondspits van het jaar

Het was dinsdag tijdens de avondspits "zeer druk" op de weg. Op het hoogtepunt stond er 1050 kilometer file. Het gaat volgens de ANWB om de derde drukste avondspits van het jaar en dat terwijl het herfstvakantie is in het midden en het noorden van het land.

30 oktober '24 ( 6:00)

Bijna honderd fatbike-bestuurders in eerste week van oktober op SEH beland

In de eerste week van oktober zijn bijna honderd mensen die als bestuurder of passagier op een fatbike zaten na een ongeval op de spoedeisende hulp (SEH) beland. Dit meldt VeiligheidNL. Bij bijna de helft van de ongevallen was het slachtoffer tussen de 12 en 15 jaar. Een Tweede Kamermeerderheid steunde eerder een motie voor een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor fatbikes.

29 oktober '24 (14:00)

Verzoek dierenwelzijnsorganisatie: strengere handhaving op verbod vervoeren drachtige koeien

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier heeft landbouwminister Femke Wiersma dringend gevraagd om strengere handhaving van het verbod op het transporteren van koeien die op het punt staan een kalf te krijgen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) pakte vorig jaar te weinig van dergelijke overtredingen stevig aan, vindt de club.

29 oktober '24 ( 6:15)

Verkoop bestelbusjes in Nederland fors toegenomen

De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, maar elektrische varianten zijn minder gewild. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna 71.000 bestelbusjes verkocht, volgens cijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA. Dat is zo'n 32 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

29 oktober '24 ( 6:00)

Ebusco grote verliezer op Damrak

Ebusco was maandag een van de grote verliezers op de Amsterdamse aandelenbeurs en leverde een kwart van zijn beurswaarde in. Het aandeel van de noodlijdende bussenfabrikant veerde vrijdag nog op, nadat aandeelhouders hun goedkeuring hadden gegeven om geld op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Maar maandag ging Ebusco opnieuw fors onderuit.

28 oktober '24 ( 8:45)

Zo'n 25 deelnemers illegaal auto-evenement in Emmen krijgen boete van politie

De politie in Emmen heeft vrijdagavond ongeveer 25 bekeuringen uitgeschreven aan deelnemers van een illegaal auto-evenement. Op de Meerdijk in de Drentse plaats werd een zogenoemde car meeting gehouden, met zo'n zeshonderd auto's. De gemeente was daardoor verrast. Het evenement zorgde voor veel overlast, stelt de gemeente zaterdag.

28 oktober '24 ( 8:15)

Porsche wil miljarden besparen: overstap naar elektrisch trager dan verwacht

Sportwagenfabrikant Porsche wil de komende jaren miljarden besparen na een trager dan verwachte overstap naar elektrische auto's en aanhoudende zwakte in de Chinese markt. Een van de besparingsmaatregelen is het inkrimpen van het dealernetwerk in China, maakte het Duitse concern bekend.

25 oktober '24 (10:45)

Sinds invoering Duitse grenscontroles zijn bijna zo'n 1000 mensen de toegang geweigerd

In de maand sinds de invoering van de Duitse grenscontroles aan de westgrens met onder meer Nederland heeft het land ongeveer duizend mensen de toegang geweigerd en dertig mensensmokkelaars betrapt. In totaal zijn tussen 16 september en 20 oktober zo'n 1700 illegale grensoversteken geregistreerd, meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

25 oktober '24 (10:00)

Tegenvallende resultaten dwingen Mercedes-Benz om te bezuinigen

Mercedes-Benz gaat meer doen om de kosten in het bedrijf te beteugelen. De Duitse autofabrikant heeft onder meer last van hevige concurrentie in China en van een aanhoudend zwakke vraag naar luxewagens en elektrische auto's.