Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Automobilisten stonden in 2023 langer vast in verkeer

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Automobilisten stonden in 2023 langer vast in verkeer
Mensen waren vorig jaar weer langer onderweg om op hun bestemming te komen. Volgens navigatiemaker TomTom, dat elk jaar met een 'verkeersindex' komt, is de vertraging in vrijwel elke onderzochte stad toegenomen.

De vertraging is het grootst in Den Haag. In de hofstad halen automobilisten tijdens de spits een gemiddelde snelheid van 31 kilometer per uur. TomTom berekende de extra reistijd op basis van een rit van 10 kilometer heen en 10 kilometer terug tijdens de drukste delen van de dag. Over een heel jaar gerekend zijn automobilisten meer dan 72 uur extra kwijt voor zo'n route door Den Haag dan wanneer er geen files en opstoppingen hadden gestaan. Dat is bijna anderhalf uur meer dan in 2022.

In Almere minste vertraging

In Utrecht nam de totale vertraging met ruim zes uur toe tot bijna 71 uur vertraging. In Nijmegen steeg de extra reistijd van ruim 55 uur naar ruim 60 uur. Daarna volgen Rotterdam en Amsterdam. Van de zeventien onderzochte steden in Nederland heeft Almere de minste vertraging. In Leiden is de vertraging afgenomen en in Amersfoort bleef die vrijwel gelijk.

Snelheidslimieten

Dat de vertragingen zijn toegenomen, heeft volgens TomTom meerdere oorzaken. Zo hebben verscheidene steden hun snelheidslimieten verlaagd. "Dit heeft uiteraard invloed op de gemiddelde reistijd, omdat we minder snel van A naar B mogen." Ook waren er veel dagen met slecht weer, wat langere files veroorzaakte. Verder pakten meer mensen de auto naar het werk door stakingen in het openbaar vervoer.

Andere landen

Vergeleken met andere landen staat Nederland er best redelijk voor. In de Ierse hoofdstad Dublin verspilden automobilisten op jaarbasis ruim 158 uur, dus ruim twee keer zo veel als in Den Haag. In de Britse hoofdstad Londen haalt het verkeer tijdens de spits een gemiddelde snelheid van maar 14 kilometer per uur.

05 februari '25 (14:15)

SLAM!-dj's steunen kankeronderzoek met fietstocht van tweehonderd kilometer

SLAM!-dj's Anoûl Hendriks en Marijn Oosterveen fietsen donderdag ongetraind 200 kilometer van Groningen naar Amsterdam op een tandem. Met de actie willen zij aandacht vragen voor het evenement Spin for Life, waarmee geld wordt opgehaald voor kankeronderzoek.

05 februari '25 (14:15)

Verkoop Harley-Davidson gehalveerd: verliezen lopen op

De Amerikaanse motorfabrikant Harley-Davidson zag in het vierde kwartaal van vorig jaar de wereldwijde verkoop scherp dalen, terwijl het verlies verder opliep. Het concern wijt dit onder andere aan slechte marktomstandigheden en de hoge rente, die het voor consumenten moeilijker maken om een motor te financieren.

05 februari '25 (13:09)

Trucker overlijdt na flinke botsing met boom langs de snelweg

Een vrachtwagenchauffeur heeft een eenzijdige botsing met een boom vanmorgen niet overleefd. Hij reed rond 9.45 uur vanmorgen tegen een boom naast de N65 bij Biezenmortel in Noord-Brabant. Omdat de weg volledig ontoegankelijk is geworden door alle takken, is deze voorlopig in beide richtingen gesloten. Dit melden de Telegraaf en het Brabants Dagblad.

05 februari '25 (12:29)

Aftrap verkeerscampagne 'Houd rekening met elkaar' in Zuid-Holland

Bijna negen op de tien verkeersongevallen hebben te maken met het gedrag van weggebruikers. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland heeft samen met wethouders Arno Janssen van de gemeente Papendrecht en Rik van der Linden van de gemeente Dordrecht de nieuwe verkeerscampagne ‘Houd rekening met elkaar’ afgetrapt. Daarover bericht de provincie Zuid-Holland.

05 februari '25 (11:57)

Veel minder verkeersboetes uitgeschreven; behalve voor inrijverboden

De politie schreef vorig jaar ruim een half miljoen verkeersboetes minder uit dan in 2023. Vooral voor snelheidsovertredingen, fout parkeren en rijden door rood licht werden minder boetes uitgedeeld. Voor inrijverboden schreef de politie daarentegen juist meer boetes uit. Dit meldt Rijksoverheid. 

05 februari '25 (11:42)

Tweedehandsauto’s op goedkoopste niveau in drie jaar tijd

De gemiddelde prijs van een tweedehands auto in Nederland is in januari 2025 gedaald naar 23.367 euro. Dit is een daling van 4,09 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen dalen al langer: in december 2024 was er ook al een forse afname van 4,58 procent vergeleken met begin dat jaar. Januari 2025 noteert hiermee de laagste occasionprijs in drie jaar tijd. Dit meldt Autoscout24.

05 februari '25 (11:15)

Stakingen bij autodealers en garages gaan door ondanks bestuurscrisis bij FNV

Geplande acties bij FNV, zoals de stakingen bij autodealers, gaan door ondanks de bestuurscrisis bij de vakbond. Dat laat een woordvoerder weten, die meldt dat de dagelijkse gang van zaken niet wordt geraakt. Dinsdagavond stemde een meerderheid van de leden van de interne vakbond bij FNV in met een ultimatum dat het terugtreden van het bestuur eist.

04 februari '25 (15:30)

Veel vertragingen verwacht rond Utrecht dit jaar door wegwerk

Weggebruikers die van, naar of via Utrecht rijden moeten komend jaar rekening houden met veel verkeershinder en forse vertragingen. Zowel in de stad als op de snelwegen rond de stad staan komend jaar veel wegwerkzaamheden gepland, meldt het Utrechtse stadsbestuur aan de gemeenteraad. De wegen rond Utrecht zijn van groot belang voor het nationale wegennet, omdat wegen uit alle richtingen er samenkomen.

04 februari '25 (12:15)

Bonden: goede opkomst bij eerste staking garages en fietsenmakers

De opkomst bij de staking van werknemers van onder meer garages, autohandelaren en fietsenmakers in de omgeving van Rotterdam is volgens vakbonden FNV en CNV goed. De eerste staking van 24 uur werd uitgeroepen nadat een ultimatum van de bonden in een cao-conflict met brancheorganisatie BOVAG was verlopen. De stakers verzamelden zich in Ridderkerk.

04 februari '25 ( 9:15)

Ruim één miljoen tolritten over nieuwe snelweg A24

Sinds de opening op 7 december zijn meer dan 1 miljoen tolritten over de nieuwe snelweg A24 gereden, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voor ruim twee derde van die ritten is automatisch betaald via een systeem dat de tol elektronisch heft en dat op de A24 voor het eerst in Nederland wordt gebruikt.