Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Qbuzz en Provincie Utrecht niet aansprakelijk voor gevolgen tramaanslag

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Qbuzz en Provincie Utrecht niet aansprakelijk voor gevolgen tramaanslag
Vervoersbedrijf Qbuzz en de provincie Utrecht hoeven geen schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van een van de dodelijke slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht op 18 maart 2019. Volgens zijn ouders, broer en zussen zijn Qbuzz en de provincie medeverantwoordelijk voor de psychische schade die zij hebben geleden als gevolg van de aanslag, maar daar gaat de rechtbank in Utrecht niet in mee.

Bij de schietpartij in een Utrechtse tram op het 24 Oktoberplein probeerden reizigers via de deuren naar buiten te vluchten. Toen een deur niet openging, trapten sommige passagiers een ruit in. Onder hen was het slachtoffer om wie deze zaak draait, Rinke Terpstra. Hij liet eerst andere passagiers voorgaan en sprong zelf als laatste door het kapotte raam naar buiten. Op dat moment werd hij door de schutter, Gökmen T., dodelijk geraakt. Vorig jaar werd Terpstra postuum geëerd voor zijn heldhaftige optreden tijdens de aanslag.

Volgens de nabestaanden hadden de tramvervoerder en de eigenaar van het trambedrijf, de provincie Utrecht, het "schadeveroorzakende gedrag" van T. kunnen beperken als Terpstra eerder door de deuren naar buiten had kunnen vluchten. Maar volgens de rechtbank is dat niet te wijten aan onrechtmatig handelen of nalatigheid van Qbuzz en de provincie.

Verantwoordelijkheid passagiers

De rechtbank wijst erop dat passagiers in een noodsituatie altijd zelf de deur kunnen openen door op een speciaal daarvoor bestemde knop te drukken. Bij een andere deur in het tramstel is dat tijdens de aanslag ook gebeurd, aldus de rechtbank, maar bij de deur waarbij Terpstra stond niet. "Het is begrijpelijk dat de passagiers in de ontstane paniek die mogelijkheid niet hebben onderkend, maar dat betekent niet dat dat de bestuurster de deuren gesloten hield", staat in het vonnis.

Defecte monitor

Ook een defecte monitor bij de trambestuurster speelde geen rol van betekenis, aldus de rechtbank. "De rechtbank beseft dat de aanslag een grote impact heeft op de levens van de nabestaanden en begrijpt dat ze genoegdoening en erkenning zoeken voor wat hen is overkomen, maar deze procedure kan daarin niet voorzien."

Boos, teleurgesteld en verdrietig

De advocaat van de nabestaanden laat weten dat zijn cliënten boos, teleurgesteld en verdrietig zijn om de uitspraak. Of zij in hoger beroep gaan is nog niet duidelijk, daarover gaat de advocaat nog met de nabestaanden in gesprek. Bij de tramaanslag in 2019 kwamen vier mensen om het leven en raakten meerdere mensen gewond. Schutter T. is in 2020 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

25 november '24 (16:08)

Oude Maasweg in gemeente Maasgouw binnenkort weer open voor verkeer

De gemeente Maasgouw heeft in samenwerking met BLM Wegenbouw sinds augustus gewerkt aan wegonderhoud en de aanleg van nieuwe fietspaden langs de Oude Maasweg en Schuttersweg. De werkzaamheden aan de reconstructie van de Oude Maasweg en Schuttersweg zijn zo goed als afgerond. Dit betekent dat de Oude Maasweg vrijdag 29 november 2024 wordt opengesteld voor doorgaand verkeer. Daarover bericht de gemeente Maasgouw.

25 november '24 (10:30)

Waalbrug weer open nadat brandweer vrouw van de brug heeft gehaald

De Waalbrug bij Nijmegen is weer vrijgegeven. Rond 08.15 uur was er een vrouw opgeklommen. Daarop is besloten de brug en de weg af te sluiten. Ook is het scheepvaartverkeer tegengehouden.

24 november '24 (21:45)

Kind omgekomen door aanrijding met auto in Sneek

Een kind is zondagavond om het leven gekomen door een aanrijding met een auto in Sneek, meldt de politie. Het ongeval gebeurde rond 18.50 uur op de Stadsrondweg Noord in de Friese plaats.

22 november '24 (15:18)

Vrijdagavond code geel in groot deel van Nederland vanwege gladheid

Een groot deel van Nederland krijgt 22 november code geel toegewezen vanwege een grote kans op gladheid. Dit geldt voor de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Het KNMI waarschuwt dat er kans is op gevaarlijk weer. Dat meldt Hart van Nederland.

22 november '24 (14:15)

Ook zaterdagochtend code geel om gladheid

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (12:45)

Wegenwacht drukker met pechmeldingen door winters weer

Ook vrijdag heeft de Wegenwacht van de ANWB het drukker dan normaal. Dat meldt een woordvoerder. Op een normale vrijdag zouden er tussen de 3500 en 3800 meldingen binnenkomen, maar de verwachting is nu dat dat aantal deze vrijdag uitkomt op rond de 4500 meldingen. De meeste problemen gaan om accu's die het niet meer doen door het winterse weer.

22 november '24 (10:15)

Rijkswaterstaat: mijd Arnhem om lange files door winters weer

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:26)

E-gids ‘Leven zonder auto: hoe dan!?’ voor Uitgeesters

Inwoners van de gemeente Uitgeest kunnen gratis de e-gids 'Leven zonder auto: hoe dan!? aanvragen. In deze praktische gids vertelt auteur Petra van Kleef hoe mensen in acht stappen afscheid kunnen nemen van hun auto en zo meer ruimte, rust en vrijheid kunnen ervaren. Van Kleef leeft zelf al drie jaar autovrij met haar gezin en wil anderen inspireren om hetzelfde te doen. Daarover bericht de gemeente Uitgeest.

22 november '24 ( 9:09)

Nieuwe buurtbushalte verbindt Hellendoorn en Ommen

Al vele jaren rijdt buurtbuslijn 597 van station Nijverdal via Hellendoorn naar Krönnenzommer. Vanaf 16 december 2024 rijdt deze bus door naar Hancate, waar reizigers kunnen overstappen op een buurtbuslijn richting Lemele en Ommen of richting Lemelerveld. Dit zorgt voor een betere verbinding tussen deze kernen. Daarover bericht de gemeente Hellendoorn.

22 november '24 ( 8:45)

Infrastructuur 'piept en kraakt': logistieke sector eist actie

Het Nederlandse infrastructuurnetwerk dreigt vast te lopen als de overheid niet in actie komt. Daarvoor waarschuwt de Logistieke Alliantie, waarin brancheorganisaties in de logistieke sector en ondernemersverenigingen verenigd zijn. De alliantie wijst daarbij naar sluizen en bruggen die uitvallen, langere wachttijden voor binnenvaartschepen en dalende goederenstromen over het spoor.