Nederlandse claimzaak over sjoemeldiesels kan verder
Het gaat naar schatting om meer dan 200.000 auto's, geproduceerd tussen 2009 en 2019. "De rechtbank zal nu mede vaststellen of gedupeerden met een sjoemeldiesel een gebrekkig product geleverd hebben gekregen dat niet aan de wet voldoet en zij daarom recht hebben op compensatie", legt Car Claim-voorzitter Guido van Woerkom uit.
Volkswagen
Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht bij het Duitse Volkswagen. Dat autoconcern erkende destijds op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met speciale software. Daardoor leken de dieselwagens schoner dan ze in werkelijkheid waren.
Geen financiële schade
Car Claim wist in 2021 al een Nederlandse rechter te overtuigen dat kopers van sjoemeldiesels van Volkswagen recht hebben op compensatie. Deze zou 3000 euro voor nieuw gekochte wagens en 1500 euro voor tweedehandsauto's moeten bedragen. Maar de fabrikant tekende beroep aan. Volgens Volkswagen hadden automobilisten helemaal geen financiële schade geleden.
Renault ontkende eerder dat zijn wagens sjoemelsoftware zouden bevatten. Volgens het bedrijf voldeden alle voertuigen aan de regels van de landen waar ze werden verkocht.