Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden

Door ANP
2 min
Volvo gaat vrachtwagens maken die op waterstof rijden. De Zweedse fabrikant wil de eerste waterstoftrucks in 2026 bij wijze van proef op de weg brengen. Rond 2030 moet de commerciële lancering volgen.

Volvo voert nu al tests uit in laboratoria. De waterstoftrucks moeten een aanvulling worden op Volvo's aanbod van andere milieuvriendelijke alternatieven, zoals batterijen, elektrische trucks op brandstofcellen en vrachtwagens die rijden op hernieuwbare brandstoffen, zoals biogas en een nieuw type dieselbrandstof gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval.

Emissievrij

Waterstoftrucks zullen vooral geschikt zijn voor langere afstanden en in regio's waar de oplaadmogelijkheden beperkt zijn, stelt het bedrijf. Volgens Volvo zijn er verschillende soorten technologie nodig om zwaar transport emissievrij te maken. "Als wereldwijde vrachtwagenfabrikant moeten wij onze klanten ondersteunen door verschillende oplossingen aan te bieden", meldt het concern. "Klanten kunnen hun alternatief kiezen op basis van de transportopdracht, de beschikbare infrastructuur en de prijzen van groene energie."