Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING: lagere autoverkoop rem op vergroening wagenpark

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
ING: lagere autoverkoop rem op vergroening wagenpark
De aanhoudend lage verkoop van nieuwe auto's remt de vergroening van het Nederlandse wagenpark. Dat stelt ING Research, die verwacht dat het herstel van de Nederlandse autoverkoop ook na een eerdere inhaalslag niet doorzet.

Nieuwe auto's zijn doorgaans zuiniger en schoner, dus de dalende autoverkoop belemmert de vergroening van het wagenpark. ING verwacht dat het totale aantal registraties van nieuwe auto's in 2024 licht daalt naar 365.000 en voor volgend jaar voorziet de bank geen herstel. Het aandeel nieuwe elektrische auto's zal dit jaar licht stijgen tot ruim 32 procent, verwacht ING.

Ter vergelijking: in 2019, het jaar voor de coronapandemie, werden nog 446.000 nieuwe personenauto's geregistreerd in Nederland.

Subsidies eindigen

Het aandeel elektrische auto's hapert, zegt ING. "Het nieuwe kabinet beëindigt de subsidies op elektrisch en Nederland lijkt niet langer sneller te willen dan de rest van Europa", aldus de bank. Zakelijke rijders kunnen de haperende instroom van stekkerauto's wel vlot trekken. Een flink aantal grote bedrijven heeft namelijk de ambitie om zijn wagenpark per volgend jaar volledig te elektrificeren en heeft de leaseregelingen daarop aangepast, ziet ING.

Dat de prijzen van stekkerauto's door lagere batterijprijzen en concurrentie van Chinese merken weer dalen, beschouwt de bank als "een steun in de rug".

Inhaalslag

Vorig jaar kwam de Nederlandse autoverkoop nog met een inhaalslag uit het "historische dal", maar die opleving is inmiddels voorbij, aldus ING. "De achterstanden bij fabrikanten zijn opgelost en levertijden zijn teruggedrongen, maar bij de nieuwe verkoop is de vaart eruit", signaleert de bank. Nederlanders blijven vooral langer doorrijden en kiezen vaker voor tweedehands auto's, ziet de bank.

Prikkel te klein

ING-econoom Rico Luman waarschuwt dat de elektrificatie van het wagenpark traag gaat. "De prikkel voor particulieren om hun auto in te ruilen voor een duurzamere is in de praktijk te klein", denkt hij. Het zou bevorderlijk kunnen zijn voor de versnelling van de vergroening als particulieren met een duurzamere auto minder betalen voor het rijden, in de vorm van een kilometerheffing. Maar het nieuwe kabinet gaat hier niet mee door, volgens de bank.

06 september '24 ( 8:41)

Start werkzaamheden vernieuwing busstation Schiphol

Het busstation op Schiphol wordt de komende jaren volledig vernieuwd. De eerste werkzaamheden zijn deze week van start gegaan. Reizigers kunnen gedurende de verbouwing blijven gebruikmaken van het huidige busstation. Vanaf 2027 kunnen zij terecht in het nieuwe busstation. Dat heeft drie nieuwe trappen naar het treinperron en een groot overdekt busperron. Daarover bericht Schiphol.

06 september '24 ( 8:28)

Onderzoek ‘Betaalbare mobiliteit?’: velen hebben te weinig of geen geld voor betalen vervoer

Eén op de tien volwassen inwoners van Nederland ervaart problemen bij het betalen van vervoer. Vaak gaat het om mensen met een laag inkomen, werklozen en alleenstaanden met kinderen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Betaalbare mobiliteit?' van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

06 september '24 ( 7:30)

Roep om overal hetzelfde tarief voor gehandicaptenparkeerkaart

Experts noemen het absurd dat mensen met een lichamelijke beperking in de ene gemeente veel meer betalen voor een gehandicaptenparkeerkaart dan in de andere. De tarieven variëren van gratis tot ruim 300 euro, blijkt uit een analyse van het ANP.

05 september '24 (15:30)

Verkeersclubs: Kamervoorstellen fatbikes lossen problemen niet op

Een minimumleeftijd en een helmplicht voor bestuurders van fatbikes zijn weliswaar goede maatregelen om de problemen rond de elektrische fietsen met dikke banden aan te pakken, maar "daarmee ben je er niet". Dat laat Veilig Verkeer Nederland (VVN) weten nu zich in de Tweede Kamer een meerderheid heeft afgetekend voor de maatregelen. Volgens een woordvoerster van de verkeersorganisatie moet de hele keten worden aangepakt om fatbikes veilig te laten rijden.

05 september '24 (13:45)

Kamer wil minimumleeftijd van 14 jaar en helmplicht voor fatbikes

De Tweede Kamer wil dat er een minimumleeftijd van 14 jaar komt voor het besturen van een fatbike. Ook moet er een helmplicht gaan gelden voor de elektrische fiets met dikke banden. De PVV steunt een voorstel van de VVD en NSC daartoe, waarmee het plan een Kamermeerderheid heeft.

05 september '24 ( 6:00)

Overheid: voer je e-bike niet op

"'t Kan hard gaan", luidt een nieuwe overheidscampagne tegen het opvoeren van e-bikes. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) start de campagne deze donderdag om jongeren en hun ouders van de risico's bewust te maken.

04 september '24 (20:30)

VolkerWessels krijgt opdracht om tunnel voor Zuidasdok te bouwen

VolkerWessels ontwerpt en bouwt de tunnel waar de snelweg A10 bij Amsterdam doorheen moet. Het project Zuidasdok heeft die opdracht aan verschillende dochterondernemingen van het bouwconcern gegund. De bouw begint naar verwachting in 2027 en de tunnel moet zeven jaar later af zijn.

04 september '24 ( 9:45)

23 miljoen euro extra voor subsidie gebruikte elektrische auto's

Consumenten kunnen vanaf woensdag weer subsidie aanvragen om een tweedehands elektrische auto te kopen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meldt dat hiervoor 23,1 miljoen euro extra beschikbaar is gemaakt, nadat de eerdere pot van 29,4 miljoen euro halverwege juli op was.

03 september '24 (13:00)

Stroomstoring regio Rijnmond volgens netbeheerders opgelost

Netbeheerders TenneT en Stedin melden dat de stroomstoring in het Rijnmondgebied is opgelost. De storing is ontstaan in een 150 kilovoltstation in Europoort. Wat de oorzaak van de storing was, is nog onbekend. De storing begon om 09.55 uur en kort voor 12.30 uur werden de laatste adressen weer van elektriciteit voorzien.

03 september '24 ( 9:30)

ANWB helpt bijna helft meer campers met pech deze zomer

De ANWB heeft een druk hoogseizoen achter de rug, meldt de verkeersdienst dinsdag. De ANWB Alarmcentrale heeft in vergelijking met vorig jaar 5 procent meer autopechmeldingen uit het buitenland ontvangen en 10 procent meer verzoeken voor personenhulp, zoals bij ziekte of familieomstandigheden. Wat volgens de ANWB vooral opvalt is de toename van campers met pech: de Alarmcentrale kreeg 46 procent meer hulpvragen van campereigenaren dan vorig jaar.