Aboutaleb vreest voor forse stijging ov-tarieven door bezuiniging

Door ANP
2 min
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zijn zorgen geuit over de voorgenomen bezuiniging door het kabinet van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Tegen de regionale omroep Rijnmond zei hij te vrezen dat een rit tot wel 11 procent duurder uit kan vallen komend jaar.

"Als de Tweede Kamer niet in actie komt, dan zou dat zomaar tientallen miljoenen korting op het openbaar vervoer kunnen betekenen. En als je daar niets aan doet, dan zou dat ook een forse stijging van de ritprijs kunnen betekenen", aldus Aboutaleb, die volgende maand afscheid neemt als eerste burger van Rotterdam.

Niet verrast

Aboutaleb is "niet verrast" over het voornemen van het kabinet. "Wij wisten al een paar weken dat het kabinet iets wilde doen aan de manier waarop het subsidies over de regio's en steden verdeelt. Er zou tien procent van de totale subsidies afgaan. Wij hebben nooit geweten dat de subsidies, die wij krijgen voor het openbaar vervoer hier ook onder zouden vallen. Wij gaan er nog altijd van uit dat er sprake is van een fout en daarom lobbyen we bij de Tweede Kamer om die fout te herstellen."