Europese autofabrikanten roepen Brussel op nieuwe uitstootregels af te zwakken

Door ANP
2 min
Europese autofabrikanten roepen Brussel op om strengere EU-regels voor de uitstoot van auto's, die volgend jaar ingaan, af te zwakken. Zonder ingrijpen riskeren autoproducenten miljarden euro's aan boetes als zij de gestelde doelen niet halen, waarschuwde de Europese Vereniging van Autofabrikanten (ACEA).

Donderdag werd bekend dat de verkoop van elektrische voertuigen in Duitsland, de grootste automarkt van Europa, vorige maand met 69 procent is gekelderd. In heel Europa daalde de verkoop van deze voertuigen met 36 procent, waardoor het marktaandeel van volledig elektrische auto's terugviel naar 14 procent. Een jaar eerder was dit nog 15 procent. Door de gedaalde vraag heroverwegen autofabrikanten hun strategieën en plannen om over te stappen van auto's met verbrandingsmotoren naar elektrische voertuigen.

Minder financiële prikkels

De gedaalde vraag wordt vooral veroorzaakt door het terugschroeven van financiële prikkels door overheden, waardoor het voor consumenten minder aantrekkelijk is om deze relatief dure elektrische auto's aan te schaffen.