Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vervoerregio's roepen kabinet op af te zien van bezuinigingen

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Vervoerregio's roepen kabinet op af te zien van bezuinigingen
De Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben samen met de vervoerders en vakbond FNV een brandbrief overhandigd aan staatssecretaris Chris Jansen tegen de bezuiniging op het openbaar vervoer. In de brief doen 350 lokale politici en bestuurders, en meer dan tachtig maatschappelijke organisaties en bedrijven, een beroep op de coalitie om de aangekondigde bezuinigingen op het openbaar vervoer te voorkomen.

De voorgenomen bezuinigingen hebben volgens de partijen grote gevolgen voor de regio's, die gezamenlijk goed zijn voor 68 procent van het regionale ov in heel Nederland. De bezuiniging van 110 miljoen euro, die ingaat vanaf 2026, heeft verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling en betaalbaarheid van het openbaar vervoer en brengt de dagelijkse mobiliteit van ongeveer 4 miljoen Nederlanders in gevaar.

Prijsverhoging

Als de bezuinigingen doorgaan, stijgen de kosten voor alle gebruikers van het ov in deze regio's. Deze geschatte prijsverhoging van 12 procent is voor veel mensen een probleem. Uit onderzoek van het KiM blijkt dat 10 procent van de Nederlanders vervoer nu al moeilijk kan betalen. Een extra prijsverhoging tast ook de koopkracht aan en zorgt voor meer onzekerheid. Dit staat volgens de ondertekenaars van de brandbrief haaks op het belangrijkste doel van de coalitie om de koopkracht en bestaanszekerheid te verbeteren.

Bereikbaarheid

De bezuinigingen leiden ook tot een verminderde bereikbaarheid. Vooral mensen die afhankelijk zijn van de bus, zoals in dorpen en werkgebieden zoals de havens en de Greenport, worden geraakt. Minder drukke busritten, zoals die van en naar dorpen, zullen verdwijnen. Ook wordt het lastig om nieuw te bouwen woningen te voorzien van goed openbaar vervoer, zeker als ze buiten de stad komen. Dit is in strijd met het beleid van de coalitie om de bereikbaarheid van het platteland en de regio te verbeteren.

22 november '24 (12:45)

Wegenwacht drukker met pechmeldingen door winters weer

Ook vrijdag heeft de Wegenwacht van de ANWB het drukker dan normaal. Dat meldt een woordvoerder. Op een normale vrijdag zouden er tussen de 3500 en 3800 meldingen binnenkomen, maar de verwachting is nu dat dat aantal deze vrijdag uitkomt op rond de 4500 meldingen. De meeste problemen gaan om accu's die het niet meer doen door het winterse weer.

22 november '24 (10:15)

Rijkswaterstaat: mijd Arnhem om lange files door winters weer

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:26)

E-gids ‘Leven zonder auto: hoe dan!?’ voor Uitgeesters

Inwoners van de gemeente Uitgeest kunnen gratis de e-gids 'Leven zonder auto: hoe dan!? aanvragen. In deze praktische gids vertelt auteur Petra van Kleef hoe mensen in acht stappen afscheid kunnen nemen van hun auto en zo meer ruimte, rust en vrijheid kunnen ervaren. Van Kleef leeft zelf al drie jaar autovrij met haar gezin en wil anderen inspireren om hetzelfde te doen. Daarover bericht de gemeente Uitgeest.

22 november '24 ( 9:09)

Nieuwe buurtbushalte verbindt Hellendoorn en Ommen

Al vele jaren rijdt buurtbuslijn 597 van station Nijverdal via Hellendoorn naar Krönnenzommer. Vanaf 16 december 2024 rijdt deze bus door naar Hancate, waar reizigers kunnen overstappen op een buurtbuslijn richting Lemele en Ommen of richting Lemelerveld. Dit zorgt voor een betere verbinding tussen deze kernen. Daarover bericht de gemeente Hellendoorn.

22 november '24 ( 8:45)

Infrastructuur 'piept en kraakt': logistieke sector eist actie

Het Nederlandse infrastructuurnetwerk dreigt vast te lopen als de overheid niet in actie komt. Daarvoor waarschuwt de Logistieke Alliantie, waarin brancheorganisaties in de logistieke sector en ondernemersverenigingen verenigd zijn. De alliantie wijst daarbij naar sluizen en bruggen die uitvallen, langere wachttijden voor binnenvaartschepen en dalende goederenstromen over het spoor.

22 november '24 ( 7:00)

Winters weer: geen code oranje meer in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

21 november '24 (15:15)

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58 miljoen euro beschikbaar voor dit jaar, maar het agentschap heeft inmiddels meer aanvragen ontvangen dan dat er budget beschikbaar is.

21 november '24 (11:30)

Den Haag past honderden perrons bushaltes aan om schone bussen

Ruim tweehonderd perrons van bushaltes in Den Haag moeten in de komende jaren worden verbouwd. De stad krijgt vanaf volgend jaar nieuwe bussen die geen vervuilende stoffen uitstoten, en die zijn zes meter langer dan de huidige bussen. Daarom moeten de haltes langer worden. Dat kost de gemeente enkele honderdduizenden euro's.

21 november '24 (10:00)

Eerste landelijke strooiactie op wegen Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft voor het eerst dit najaar een landelijke strooiactie gedaan, meldt de wegbeheerder. Dat betekent dat alle wegen die in het beheer zijn van de organisatie zijn gestrooid. Het gaat om de A-wegen en verschillende N-wegen.

21 november '24 ( 7:15)

Hinder voor verkeer door gladheid, files mogelijk langer

De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor gladheid op de weg donderdagochtend door buien, sneeuw en hagel. De ANWB zegt dat de wegen "verraderlijk glad" kunnen zijn in het hele land, met uitzondering van het zuiden.