Provincie Limburg steunt Doortrappen: ouderen langer en veiliger op de fiets

Door Richard Heeres
2 min
'Doortrappen' helpt ouderen om langer en veiliger te fietsen en om fit en mobiel te blijven. Doel van dit programma is om ouderen bewust te maken van hoe ze veilig kunnen blijven fietsen. Het motto is 'niet afstappen, maar doortrappen'. Limburgse gemeenten kunnen met steun van de provincie Limburg ook in 2025 tot en met 2027 dit project uitvoeren. Daarover bericht de provincie Limburg.

'Doortrappen' is een landelijk programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De provincie Limburg werkt samen met gemeenten om ouderen bewust te maken van fietsveiligheid. Gemeenten organiseren samen met lokale partijen, zoals ouderenverenigingen, fietsenmakers, fysiotherapeuten, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond, bijeenkomsten, e-biketrainingen en groepsfietstochten.

Fietsongevallen

Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (Mobiliteit) en voorzitter van het ROVL (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg): 'Het aantal fietsongevallen bij ouderen neemt al jaren toe. Na een ongeval durven veel ouderen niet meer te fietsen. Dit heeft grote invloed op hun gezondheid, zelfredzaamheid en sociale leven. Doortrappen helpt hen om veilig te blijven fietsen. Hoe meer gemeenten meedoen, hoe meer ouderen we kunnen bereiken.'

Door: Nationale Transportgids / Richard Heeres