Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB meldt grote verschillen in laadtarieven auto's in Europa

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
ANWB meldt grote verschillen in laadtarieven auto's in Europa
Door heel Europa zijn grote verschillen in laadkosten van elektrische auto's. Dat meldt de ANWB op basis van eigen dataonderzoek. Vakantiegangers die met de elektrische auto op reis gaan, zijn het best af met snelladen, stelt de verkeersdienst. Het laden van de elektrische auto is in Noorwegen het goedkoopst.

Het onderzoek is gebaseerd op het laadgedrag van 230.000 Nederlandse klanten in de afgelopen zomervakantie. In het buitenland is snelladen niet veel duurder dan langzaam laden, anders dan in Nederland. Nederlandse laadpassen werken op vrijwel alle snelladers, terwijl dat bij langzame laadpalen in het buitenland niet altijd lukt.

Europese landen

In veel Europese landen is bovendien het snellaadnetwerk de afgelopen jaren enorm uitgebreid, stelt de ANWB. Snelladen in Frankrijk en Spanje blijkt goedkoper dan een gewone laadpaal. Verder blijkt dat in Noorwegen het laden van de elektrische auto het goedkoopst is, zowel langzaam als snelladen. In Zwitserland is dat het duurst, en het langzaam laden is meer dan twee keer zo duur als in Noorwegen.

Blokkeertarief

De prijzen verschillen dus per land en zelfs per laadpaal. Een van de oorzaken is het blokkeertarief, een tijdsgebonden tarief dat bovenop het stroomtarief komt voor de duur van het laden. Soms loopt de teller meteen, soms pas na twee uur. Dat tarief is er soms ook bij snellaadpalen, maar omdat die vooral staan op plekken als tankstations of supermarkten, staat de auto daar niet vaak de hele nacht aan. Dat is wel weer vaak het geval in woonwijken.

21 november '24 (15:15)

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58 miljoen euro beschikbaar voor dit jaar, maar het agentschap heeft inmiddels meer aanvragen ontvangen dan dat er budget beschikbaar is.

21 november '24 (11:30)

Den Haag past honderden perrons bushaltes aan om schone bussen

Ruim tweehonderd perrons van bushaltes in Den Haag moeten in de komende jaren worden verbouwd. De stad krijgt vanaf volgend jaar nieuwe bussen die geen vervuilende stoffen uitstoten, en die zijn zes meter langer dan de huidige bussen. Daarom moeten de haltes langer worden. Dat kost de gemeente enkele honderdduizenden euro's.

21 november '24 (10:00)

Eerste landelijke strooiactie op wegen Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft voor het eerst dit najaar een landelijke strooiactie gedaan, meldt de wegbeheerder. Dat betekent dat alle wegen die in het beheer zijn van de organisatie zijn gestrooid. Het gaat om de A-wegen en verschillende N-wegen.

21 november '24 ( 7:15)

Hinder voor verkeer door gladheid, files mogelijk langer

De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor gladheid op de weg donderdagochtend door buien, sneeuw en hagel. De ANWB zegt dat de wegen "verraderlijk glad" kunnen zijn in het hele land, met uitzondering van het zuiden.

21 november '24 ( 6:15)

Winterse buien: code geel in groot deel van Nederland

Het KNMI waarschuwt donderdag voor gladheid op de wegen. Voor een groot deel van het land is code geel afgegeven om hagel- en sneeuwbuien. De waarschuwing geldt voor de meeste provincies tot het eind van de ochtend. Voor Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel blijft ze tot donderdagavond 21.00 uur van kracht.

20 november '24 (16:15)

Veenendaals vrachtwagenbedrijf GINAF Trucks failliet

De rechter heeft vrachtwagenbedrijf GINAF Trucks deze week failliet verklaard, blijkt uit een melding op rechtspraak.nl. De precieze aanleiding van het bankroet is niet direct bekend. Het bedrijf koerste dit jaar af op een miljoenenverlies en plande een reorganisatie, staat in het recentste jaarverslag van het bedrijf.

20 november '24 (14:38)

Code geel op donderdag vanwege windstoten, sneeuw en gladheid

Op de weg is het nu al glad en dat blijft voorlopig zo. Code geel is in de nacht van woensdag op donderdag voor een groot gedeelte van Nederland afgegeven. Dat meldt Hart van Nederland.

20 november '24 ( 8:00)

Ebusco haalt 36 miljoen euro op en vermijdt ondergang

De noodlijdende fabrikant van elektrische bussen Ebusco heeft de aandelenuitgifte, waarmee 36 miljoen euro is opgehaald, afgerond. Hiermee is de beursgenoteerde onderneming uit Deurne voorlopig gered van de ondergang. In totaal zijn er bijna 44 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven.

20 november '24 ( 7:15)

Code geel om plaatselijke gladheid tijdens winterse buien

Het KNMI heeft voor een groot deel van het land code geel afgegeven. Volgens het weerinstituut kan het plaatselijk glad zijn door winterse buien. "De plaatselijke gladheid tijdens en na de hagel- en nattesneeuwbuien kan plotseling optreden en is daardoor verraderlijk", aldus het KNMI.

19 november '24 (10:52)

Code geel afgegeven voor zware windstoten op woensdag 20 november

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het westelijk kustgebied op woensdag 20 november. Code geel geldt vooralsnog woensdagmiddag en in de avond. Vooral in het kustgebied kunnen er zware windstoten voorkomen. Het verkeer kan daar veel hinder van ondervinden. Dat meldt Hart van Nederland