Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Strengere hygiënemaatregelen voor diertransporten om verspreiding ziekten tegen te gaan

Door Nationale Transportgids / Johanne Levinsky
schedule 3 min
location_on [xx]km
Strengere hygiënemaatregelen voor diertransporten om verspreiding ziekten tegen te gaan
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dringt er bij vervoerders van evenhoevigen, pluimvee en broedeieren op aan om de hygiënestandaarden tijdens transport strikt na te leven. Een correct uitgevoerde reiniging en ontsmetting (R&O) van vervoersmiddelen en laadkisten is essentieel om de verspreiding van besmettelijke dierziekten, zoals Afrikaanse varkenspest en vogelgriep, tegen te gaan. Dit meldt de NVWA.

Het aanbevolen R&O-proces begint met een grondige reiniging van het transportmiddel, kratten en containers, bij voorkeur met (lauw)warm leidingwater en een schuimreiniger om vuil effectief los te weken. Na een grondige afspoeling volgt de ontsmetting. Hierbij is het belangrijk om de juiste concentratie desinfectiemiddel te gebruiken, zoals wettelijk voorgeschreven, en het middel voldoende in te laten werken.

Een laatste stap in het hygiëneproces is het zorgvuldig drogen van het materiaal. Dit kan actief en passief, bijvoorbeeld door het vervoersmiddel een periode leeg te laten staan. Het drogen draagt bij aan de effectiviteit van de ontsmetting en beschermt de gezondheid van de dieren die later in het voertuig worden vervoerd.

Veelvoorkomende fouten

De NVWA houdt nauwgezet toezicht op het R&O-proces en intensiveert deze controles bij een ziekte-uitbraak. Inspecties tonen echter aan dat R&O-voorschriften niet altijd correct worden gevolgd. Zo worden vaak niet alle onderdelen gereinigd, is de concentratie van desinfectiemiddelen te laag, of worden middelen gebruikt die niet zijn goedgekeurd voor diertransport. Deze nalatigheden vergroten het risico op verdere besmetting.

Oproep aan vervoerders

De NVWA roept vervoerders op om het hygiëneprotocol strikt te volgen en het R&O-stappenplan zorgvuldig uit te voeren. Dit helpt om het risico op verspreiding van ernstige dierziekten te verminderen en de gezondheid van dieren te waarborgen.

05 februari '25 (14:15)

SLAM!-dj's steunen kankeronderzoek met fietstocht van tweehonderd kilometer

SLAM!-dj's Anoûl Hendriks en Marijn Oosterveen fietsen donderdag ongetraind 200 kilometer van Groningen naar Amsterdam op een tandem. Met de actie willen zij aandacht vragen voor het evenement Spin for Life, waarmee geld wordt opgehaald voor kankeronderzoek.

05 februari '25 (14:15)

Verkoop Harley-Davidson gehalveerd: verliezen lopen op

De Amerikaanse motorfabrikant Harley-Davidson zag in het vierde kwartaal van vorig jaar de wereldwijde verkoop scherp dalen, terwijl het verlies verder opliep. Het concern wijt dit onder andere aan slechte marktomstandigheden en de hoge rente, die het voor consumenten moeilijker maken om een motor te financieren.

05 februari '25 (13:09)

Trucker overlijdt na flinke botsing met boom langs de snelweg

Een vrachtwagenchauffeur heeft een eenzijdige botsing met een boom vanmorgen niet overleefd. Hij reed rond 9.45 uur vanmorgen tegen een boom naast de N65 bij Biezenmortel in Noord-Brabant. Omdat de weg volledig ontoegankelijk is geworden door alle takken, is deze voorlopig in beide richtingen gesloten. Dit melden de Telegraaf en het Brabants Dagblad.

05 februari '25 (12:29)

Aftrap verkeerscampagne 'Houd rekening met elkaar' in Zuid-Holland

Bijna negen op de tien verkeersongevallen hebben te maken met het gedrag van weggebruikers. Gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland heeft samen met wethouders Arno Janssen van de gemeente Papendrecht en Rik van der Linden van de gemeente Dordrecht de nieuwe verkeerscampagne ‘Houd rekening met elkaar’ afgetrapt. Daarover bericht de provincie Zuid-Holland.

05 februari '25 (11:57)

Veel minder verkeersboetes uitgeschreven; behalve voor inrijverboden

De politie schreef vorig jaar ruim een half miljoen verkeersboetes minder uit dan in 2023. Vooral voor snelheidsovertredingen, fout parkeren en rijden door rood licht werden minder boetes uitgedeeld. Voor inrijverboden schreef de politie daarentegen juist meer boetes uit. Dit meldt Rijksoverheid. 

05 februari '25 (11:42)

Tweedehandsauto’s op goedkoopste niveau in drie jaar tijd

De gemiddelde prijs van een tweedehands auto in Nederland is in januari 2025 gedaald naar 23.367 euro. Dit is een daling van 4,09 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen dalen al langer: in december 2024 was er ook al een forse afname van 4,58 procent vergeleken met begin dat jaar. Januari 2025 noteert hiermee de laagste occasionprijs in drie jaar tijd. Dit meldt Autoscout24.

05 februari '25 (11:15)

Stakingen bij autodealers en garages gaan door ondanks bestuurscrisis bij FNV

Geplande acties bij FNV, zoals de stakingen bij autodealers, gaan door ondanks de bestuurscrisis bij de vakbond. Dat laat een woordvoerder weten, die meldt dat de dagelijkse gang van zaken niet wordt geraakt. Dinsdagavond stemde een meerderheid van de leden van de interne vakbond bij FNV in met een ultimatum dat het terugtreden van het bestuur eist.

04 februari '25 (15:30)

Veel vertragingen verwacht rond Utrecht dit jaar door wegwerk

Weggebruikers die van, naar of via Utrecht rijden moeten komend jaar rekening houden met veel verkeershinder en forse vertragingen. Zowel in de stad als op de snelwegen rond de stad staan komend jaar veel wegwerkzaamheden gepland, meldt het Utrechtse stadsbestuur aan de gemeenteraad. De wegen rond Utrecht zijn van groot belang voor het nationale wegennet, omdat wegen uit alle richtingen er samenkomen.

04 februari '25 (12:15)

Bonden: goede opkomst bij eerste staking garages en fietsenmakers

De opkomst bij de staking van werknemers van onder meer garages, autohandelaren en fietsenmakers in de omgeving van Rotterdam is volgens vakbonden FNV en CNV goed. De eerste staking van 24 uur werd uitgeroepen nadat een ultimatum van de bonden in een cao-conflict met brancheorganisatie BOVAG was verlopen. De stakers verzamelden zich in Ridderkerk.

04 februari '25 ( 9:15)

Ruim één miljoen tolritten over nieuwe snelweg A24

Sinds de opening op 7 december zijn meer dan 1 miljoen tolritten over de nieuwe snelweg A24 gereden, meldt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Voor ruim twee derde van die ritten is automatisch betaald via een systeem dat de tol elektronisch heft en dat op de A24 voor het eerst in Nederland wordt gebruikt.