Stakingen in autosector breiden uit: Utrechtse werknemers leggen werk neer
Vakbonden FNV en CNV eisen een loonsverhoging van 7 procent voor een eenjarig cao. Brancheorganisatie BOVAG biedt slechts 2,3 procent. De onvrede hierover leidt tot steeds meer regionale stakingen.
FNV: 'Investeren in vakmensen is cruciaal'
Volgens onderhandelaar Murat Sekercan van FNV Metaal is investeren in vakmensen noodzakelijk. "Investeren in vakmensen die zich altijd meer dan 100% inzetten voor het bedrijf en alle problemen oplossen, is nu meer dan ooit noodzakelijk om een goede toekomst voor de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven te creëren. Dat verdienen alle toegewijde en hardwerkende medewerkers. En met een goede cao maak je de sector ook aantrekkelijker voor toekomstige werknemers.”
Andere cao-eisen
Naast een loonsverhoging eisen de vakbonden onder meer afschaffing van jeugdlonen, automatische koppeling van lonen aan prijsstijgingen (APC), verbetering en permanente regeling voor zware beroepen en volledige vergoeding van mantelzorg- en ouderschapsverlof. Ook eisen de bonden kostendekkende reiskostenvergoeding en een generatiepact voor 60 procent werken met 80 procent loon en 100 procent pensioenopbouw.
De cao voor de ruim 84.500 werknemers in de sector liep op 1 februari af. De bonden zetten de druk op BOVAG verder op met deze nieuwe staking.