Fietspaden onveiliger door drukte en snelle voertuigen

Door Nationale Transportgids / Femke van Arendonk
4 min
De fiets wordt weer uit de schuur gehaald, want de lente is weer begonnen. Dit zorgt voor nog drukkere fietspaden en uitdagingen om het fietsen veilig en prettig te houden. Op het fietspad zijn er de laatste tijd steeds meer spanningen vanwege snelle vervoersmiddelen en intimidatie, aldus TeamAlert. Dat meldt Hart van Nederland.

Fietsen blijft onder jongeren het populairste vervoersmiddel. Maar de dynamiek op het fietspad is overhoopgegooid door e-bikes, wielrenners, scooters en fatbikes. 

Opgevoerde e-bike

Zo’n 15 procent van de jongeren rijdt op een opgevoerde e-bike, zo blijkt uit onderzoek van TeamAlert. 47 procent van de jongeren rijdt op een opvoerde fatbike. 92 procent van de jongeren ziet andere fietsers met hun telefoon in hand fietsen. 78 procent geeft aan dat medeweggebruikers te hard op hun e-bike of fatbike rijden. Daarnaast geeft 69 procent aan dat ze regelmatig fietsers door een rood stoplicht zien rijden.

Sociale veiligheid op het fietspad

Ook de sociale veiligheid op het fietspad staat onder druk. Na schooltijd of bij supermarkten nemen de irritaties als het druk is alleen maar toe. Jongeren passen hun fietsgedrag aan aan hun omgeving. Ze geven voetgangers, jonge kinderen en ouderen vaker voorrang. Snelle verkeersdeelnemers op hun fabikes en opgevoerde e-bikes zorgen juist voor meer frustratie. Als jongeren in een groep fietsen, ligt de focus juist minder op de veiligheid.

Jongeren geven zelf aan dat ze wel veilig fietsen, maar uit onderzoek blijkt dat dit anders zit. Tijdens het fietsen luistert meer dan de helft van de jongeren naar muziek en 35 procent van hen kijkt op hun telefoon. Jongeren ervaren hun eigen gedrag en wat ze daadwerkelijk in het verkeer uitspoken dus anders. 

Gedragsverandering

Naast een betere infrastructuur en een strengere handhaving, speelt gedragsverandering ook een rol in het veiliger maken van de fietspaden.